Templele balenelor, lăcașurile de cult în care enoriașii se închină moaște de balenă

Închinarea la idoli și ridicarea de temple dedicate unor zeități cu însușiri omenești este deosebit de importantă în multe religii. În lume există, însă, câteva temple în care în centrul atenției stau lucruri care au făcut cândva parte din lumea vie.

În Vietnam, de exemplu, există zeci de temple neobișnuite, presărate de-a lungul țărmului Pacificului, unde sunt venerate balenele, iar cadavrele cetaceelor aduse la mal de valuri sunt înmormântate cu tot fastul.

Cum a ajuns în Vietnam cultul balenelor

Foto: Vietnam Guide

Vietnamul are o lungă istorie a migrației – pe uscat și pe mare -, cei mai mulți străini venind din China, stat vecin. Când China conducea Vietnamul, influențele culturale cantoneze au afectat profund societatea vietnameză.

Chinezii erau oameni ai mării, care se încumetau să pornească în călătorii de lungă distanță, în special în scopuri comerciale, dar și de explorare și pentru plăcere. Totuși, în vechime, călătoriile nu erau la fel de ușoare ca astăzi.

Mulți marinari au pierit înecați în marea agitată ori s-au pierdut pentru totdeauna în depărtările pe care încercau să le cunoască. Chinezii credeau că zeița mării, Mazu, îi pedepsea pentru păcatele lor.

Balenele sunt considerate „îngeri păzitori ai mării” și sunt asociate cu zeița Mazu. Foto: Pinterest

Pentru a evita confruntarea cu Mazu, oamenii i-au închinat temple în care marinarii aduceau ofrande de mulțumire după ce reveneau pe uscat, în siguranță.

Vietnamul a preluat din cultura chineză obiceiul de a venera balenele, considerate „îngerii păzitori ai mării”. Balenele sunt venerate de-a lungul orașelor de coastă, unde pescuitul este o parte integrantă a vieții oamenilor.

În orașele portuare din provinciile Binh Thuan, Ba Ria-Vung Tau și Quang Ngai există mai multe temple în care rămășițele balenelor sunt expuse la vedere, astfel încât orice credincios să se poată ruga la ele, potrivit publicației vietnameze Vietnam Express.

Majoritatea oamenilor din comunitatea etnică Cham, care locuiesc de-a lungul coastei de sud-vest a Mării Chinei de Sud, sunt adepți ai cultului balenelor.

De-a lungul litoralului vietnamez, care se întinde pe aproximativ 3.200 de kilometri, oamenii trăiesc în special din exploatarea nisipului și din pescuit. Acești oameni se închină la balene pentru a-l potoli pe zeul apei.

Templele Lang Ong Nam Hai, Lang Tan și Van Thuy Tu sunt câteva dintre sanctuarele cu balene vizitate de mii de credincioși, care se închină cu pioșenie la scheletele gigantice.

Construit în anul 1762 pentru a-l onora pe zeul peștilor, Templul Van Thuy Tu este considerat a fi cel mai vechi memorial al balenelor din întregul Vietnam.

Legenda asociată cu închinarea la balene

Altar dedicat lui Ca Ong ridicat în Phuoc Hai. Foto: Saigoneer

Închinarea la balene a început în timpul dinastiei Cham, în secolul IV. Conform legendei, Ca Ong (care înseamnă „domnul” sau „regele balenelor”), a contribuit la salvarea pescarilor pierduți pe mare.

Când aceștia au fost surprinși de o furtună puternică, zeul Ca Ong le-a dus barca la mal, salvându-i pe toți. Oamenii credeau, de asemenea, că rugăciunea la Ca Ong înainte de a merge la pescuit le asigura capturi bogate.

Această tradiție a continuat o perioadă, până când, ani mai târziu, cadavrul lui Ca Ong a fost adus de valuri la mal, spre groaza localnicilor.

Considerând-o sacră, au tras balena moartă în sat și i-au organizat o înmormântare cu tot fastul. Localnicii au acoperit balena moartă cu un giulgiu și au îngropat-o, în semn de venerație.

Primul om care a văzut balena moartă a fost considerat întâiul născut al lui Ca Ong, căruia i-a revenit sarcina de a îndeplini riturile funerare. Urmașul lui Ca Ong a ținut doliu trei ani, care a devenit ulterior o practică obișnuită în Vietnam.

În curând, această practică a fost adoptată de toți localnicii, care i-au conferit balenei statutul de zeu și au început să adune în sat alte balene moarte, eșuate pe țărm, înmormântându-le în cadrul unor ceremonii tot mai complexe.

Astăzi, la un eveniment de acest fel, sate întregi participă la procesiune.

Riturile funerare de la templele balenelor

Cadavrul unei balene este pregătit pentru înmormântare. Foto: Thanh Phong

Odată ce o balenă sau un alt animal marin mare (delfin, de exemplu) ajunge la mal, pescarii îl împing înapoi în mare, dacă mamiferul este încă în viață.

În schimb, dacă animalul este mort, oamenii așteaptă descompunerea cărnii, apoi trag osemintele spre sat, pentru a le îngropa, conform obiceiului vietnamez.

La locul de îngropăciune ard tămâie, iar scheletul este ținut îngropat o perioadă cuprinsă între cinci și zece ani (de altfel, în Vietnam există chiar și cimitire amenajate special pentru balene). După acest interval, oasele sunt dezgropate pentru a fi expuse în temple.

Pe parcursul întregului proces, uleiul de balenă rezultat este depozitat în recipiente ceramice mari, iar oasele sunt plasate în camere cu pereți de sticlă, la care oamenii se închină.

Uleiul de balenă este folosit la curățarea anuală a oaselor, la comemorarea morții animalului, înainte ca enoriașii să se poată alinia în fața oaselor pentru rugăciune.

De ce eșuează balenele pe plajă? O posibilă explicație științifică

Deși vietnamezii venerează balenele în cadrul unor ceremonii elaborate, fenomenul cetaceelor care eșuează pe țărm nu este nou.

Vietnamezii de rând cred că aceste mamifere uriașe îi ajută pe marinari să ajungă în siguranță pe uscat pe vreme rea, dar oamenii de știință susțin că lucrurile stau altfel.

Cimitirul de balene din satul pescăresc Phuoc Hai. De când a fost construit, acum mai bine de 20 de ani, aici au fost îngropate 455 de balene. Pescarii cred că balenele sunt sacre și le aduc noroc, așa că se închină la ele oricum ar fi, vii sau moarte. Foto: VNExpress

În timpul unei furtuni, când marea este agitată, împiedicând navigarea, animalelor marine, cum ar fi balenele, le este greu să se orienteze.

Acestea caută instinctiv un punct de reper, un obstacol de care să se poată sprijini pentru a scăpa de sub forța valurilor puternice. Aceste nave funcționează ca puncte de sprijin, însă curenții, de fapt, mișcă și balenele, și echipajele (ducându-le spre larg, spre groaza marinarilor, sau spre mal, spre nenorocul balenelor).

Epuizate în timpul acestui proces, balenele care ajung pe nisip mor din cauza deshidratării (deși unele reușesc să se întoarcă în apă).

Templele balenelor au devenit muzee

Un schelet de balenă lung de doi metri, lustruit și plasat în interiorul templului. Această balenă a eșuat pe țărm în 1996, încă vie. Sătenii au împins-o înapoi în mare, dar a revenit la mal și în cele din urmă a murit. Foto: VNExpress

Odată cu răspândirea informațiilor despre acest obicei neobișnuit al închinării la balene, Vietnamul a început să fie vizitat de curioși din toată lumea. Dornici să asiste la acest obicei neobișnuit, au contribuit la creșterea semnificativă a turismului.

Astăzi, zeci de temple ale balenelor sunt deschise publicului; în aceste locuri se găsesc moaște de balene acumulate de-a lungul a sute de ani.

La Templul Van Thuy Tu, care este și cel mai mare templu al balenelor din Vietnam, există rămășițe scheletice obținute de la peste 500 de balene.

Un sobor de preoți oficiază o ceremonie funerară cu ocazia înmormântării unei balene. Foto: cinet.vn

La acest templu sunt expuse schelete de balenă vechi de peste 100 de ani, unul dintre ele având lungimea de 20 de metri. Alte obiecte expuse aici sunt decretele dinastiei Nguyen (1802-1945), scrise de până la 24 de împărați, mobilier religios, un clopot de bronz antic și statui de teracotă.

Templul Lang Tan, recunoscut de autoritățile vietnameze ca obiectiv istoric de importanță națională, conține cel mai mare schelet de balenă, de aproape 40 de metri.

La acest templu, situat pe insula Ly Son, se efectuează lucrări de restaurare a scheletelor. În fiecare an, se organizează un festival de trei zile pentru a-l comemora pe regele balenelor, care odinioară aducea pace și prosperitate în Vietnam.

În orașele de coastă sunt organizate activități culturale în care se aduc ofrande la templele balenelor, se organizează grupuri de rugăciune pentru sufletele celor plecați, au loc curse de ambarcațiuni și spectacole de muzică, dans și teatru.

Deși relatările privind salvarea acestor mamifere uriașe abundă în Vietnam, tradiția închinării la balene are loc doar pe linia de coastă a țării.

Indiferent cum ar sta lucrurile – cetaceele sau curenții oceanici salvează marinarii? – venerarea balenelor în temple este un obicei (și un „magnet” turistic) cu care doar Vietnamul se poate lăuda.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu