Într-un colț îndepărtat al universului, Hubble a descoperit o față zâmbitoare

A privi cerul pe timp de noapte este o experiență uimitoare, mai ales când știm că un chip prietenos privește spre noi. Într-o nouă imagine captată de telescopul Hubble, stelele s-au aliniat pentru a oferi un spectacol surprinzător: o față zâmbitoare.

Această coincidență fericită se datorează mănunchiului de galaxii SDSS JO952+3434. Un nume anost pentru o priveliște magnifică…

Fiecare dintre cele trei lumini aparține unor sisteme stelare aflate la mare distanță de Terra.

Telescopul Hubble studiază galaxii îndepărtate

Hubble NASA sageata

Arcul de lumină care alcătuiește „gura zâmbitoare” pare a fi alungit într-o parte, din cauza forțelor gravitaționale puternice care îl distorsionează.

„Galaxia în formă de arc are forma caracteristică unei galaxii care a fost deformată gravitațional. În drumul către noi, lumina ei a trecut pe lângă un obiect masiv, care a distorsionat-o și i-a schimbat forma”, explică reprezentanții NASA.

Când se nasc, stelele se formează din nori uriași de gaz, numiți „maternități stelare”. În timp, aceste maternități devin instabile. Forțele gravitaționale acționează asupra lor, până când dau naștere la noi stele.

Studierea altor galaxii poate elucida modul în care gazul se transformă în stele uriașe. De altfel, exact asta făcea Hubble când a dat peste fața zâmbitoare, într-o regiune bogată în maternități stelare.

Analizând luminozitatea, mărimea și rata de formare a stelelor tinere în imagini ca aceasta, cercetătorii de la NASA speră să înțeleagă mai bine cum se formează stelele în sectoarele „reci și prăfuite” ale universului.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>