Telescopul gigantic, dispozitivul astronomic prea mare ca să poată fi folosit

La sfârșitul secolului XIX, ca să contracareze ambițiile Germaniei, Franța a construit cel mai mare telescop refractor din istorie.

Deși a făcut furori ca piesă centrală a Expoziției Universale de la Paris, din 1900, dispozitivul era mult prea mare pentru a fi folosit în scopuri științifice, astfel că în cele din urmă a fost dezmembrat și vândut ca fier vechi.

Expozițiile universale erau un prilej de mândrie

Telescopul urias 01
Foto: Wikimedia

Într-o încăpere a clădirii Observatorului din Paris, pe malul Senei, sunt depozitate unele dintre cele mai mari lentile fabricate vreodată. Două dintre ele măsoară 1.25 metri în diametru. Aceste lentile au fost cândva cele mai importante componente ale celui mai mare telescop refractor construit vreodată.

Construcția Telescopului Marii Expoziții de la Paris a început în 1892, la câteva luni după ce guvernul francez și-a anunțat planurile pentru Expoziția Universală din 1900.

Ideea era de a construi o structură la fel de impresionantă ca Turnul Eiffel, care a fost ridicat la intrarea Expoziției Universale din 1889, organizată tot de Franța.

Aceste expoziții universale, care se desfășurau periodic în toată Europa, ofereau țării gazdă, precum și participanților, ocazia de a prezenta progresele realizate în domeniile producției, științei și tehnologiei.

Țările organizatoare se străduiau să își sporească prestigiul expunându-și cele mai recente invenții, realizările culturale și posesiunile imperiale.

Cu doar trei ani înainte, Franța găzduise Expoziția Universală din 1889, de mare succes, și încă se bucura de glorie de pe urma evenimentului. Totuși, superioritatea Franței părea că avea să pălească după ce Germania și-a anunțat intenția de a organiza un târg internațional în 1896 sau 1900.

Vestea a fost privită ca o amenințare de către francezi, deoarece se credea că țara care va găzdui expoziția în pragul noului veac avea să definească filosofia întregului secol XX.

Telescopul urias 02
O schiță a telescopului, publicată în ediția din 11 februarie 1899 a revistei La Nature. Foto: Wikimedia

Astfel, guvernul francez a decis să acționeze rapid și a anunțat că va organiza Expoziția Universală din 1900, pentru a contracara ambițiile germanilor.

Telescopul era atât de mare, încât nu putea fi manevrat

Piesa centrală a Expoziției Universale din 1900 a fost Telescopul Marii Expoziții de la Paris, amplasat în Palais de l’Optique.

Telescopul avea două obiective interschimbabile cu diametrul de 1.25 metri, unul pentru observare vizuală și unul pentru realizarea de plăci fotografice. Acestea aveau distanța focală de 57 de metri, iar tubul de oțel pe care erau fixate avea lungimea de 60 de metri.

Telescopul urias 03
O fotografie a telescopului uriaș, publicată în Strand Magazine. Foto: Wikimedia

Din cauza dimensiunilor și greutății enorme, telescopul nu putea fi manevrat pentru a ținti corpuri cerești. Era montat în poziție orizontală fixă, iar lumina provenită de la corpurile cerești era redirecționată în tubul optic prin intermediul unui sistem de oglinzi plane mobile, cunoscut sub denumirea de „siderostat Foucault”.

Sistemul de lentile era montat pe șine și putea fi deplasat pe o distanță de 1.5 metri, pentru focalizare.

Inutil pentru observații astronomice

Telescopul a fost expus timp de aproximativ un an, timp în care au fost făcute doar câteva observații științifice. Astronomii au urmărit petele solare și nebuloasele și au realizat fotografii de mari dimensiuni cu suprafața Lunii, în ciuda faptului că amplasarea sa în zona târgului, în apropierea unor lumini puternice și strălucitoare, nu era ideală pentru observații astronomice.

În cele din urmă, telescopul s-a dovedit a fi în mare parte un artificiu, și nu un instrument astronomic serios. În timpul expoziției, mii de oameni s-au înghesuit să privească cerul prin telescopul gigantic, însă nimeni nu a făcut vreo ofertă de cumpărare.

Compania care a construit telescopul a dat faliment, iar dispozitivul a fost scos la licitație în 1909. Cu toate acestea, nimeni nu l-a cumpărat.

În cele din urmă, dispozitivul a fost dezmembrat pentru fier vechi, iar lentilele și oglinda au fost depozitate la Observatorul din Paris, unde se află și acum.

Deși s-a dovedit a fi complet inutil din punct de vedere științific, telescopul a făcut furori ca piesă centrală expoziției care prezenta cele mai importante progrese din domeniile industriei și tehnologiei.

Telescopul urias 04
Unul dintre elementele telescopului. Foto: Wikimedia

În prezent, aproape toate telescoapele optice importante utilizate în scopuri astronomice sunt telescoape reflectorizante, deoarece acestea nu sunt limitate de dimensiuni și de constrângeri tehnologice, așa era cazul telescoapelor refractoare.

Cel mai mare telescop refractor funcțional se află la Observatorul Yerkes, din SUA.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu