Tehnologia care ne omoară – Legătura dintre telefonul mobil și cancerul la creier

Este adevărat sau fals? Sau poate că, pur și simplu, încă nu avem destule informații pentru a putea trage o concluzie? De fapt, noile cercetări sugerează că de vină pentru explozia numărului de cazuri de cancer cerebral ar putea fi folosirea intensivă a telefoanelor mobile.

Posibilitatea existenței „cancerului provocat de telefonul mobil” nu este o temere tocmai nouă. Însă noile informații relevă rate de îmbolnăvire mai alarmante decât se credea până acum.

Numărul de cazuri s-a dublat în zece ani

Mobile - risc cancer 1

Noile dovezi au fost publicate în Jurnalul de sănătate publică și mediu. Aceste informații demonstrează că rata de apariție a unui tip malign de tumoră cerebrală, numit Glioblastoma Multiforma (GBM), s-a dublat în ultimele două decenii.

Cercetătorii care au lucrat la acest studiu au vrut să afle cauza creșterii incidenței acestui tip de cancer. Pentru asta, oamenii de știință au analizat 79.241 de tumori cerebrale maligne de-a lungul a 21 de ani.

Ei au descoperit că, în Anglia, cazurile de GBM au crescut de la aproximativ 1.250, în 1995, la aproximativ 3.000 de cazuri, în 2015.

Aceasta, în timp ce numărul altor tipuri de tumori cerebrale a scăzut.

„Descoperirile noastre arată că trebuie să studiem cu mai multă atenție și să încercăm se explicăm mecanismele din spatele acestor tendințe.

Nu ajunge să ascundem sub covor factorii care cauzează astfel de tipuri cancer și să ne concentrăm numai asupra găsirii unor remedii”, a spus profesorul Denis Henshaw, de la Laboratorul de Fizică H. H. Wills al Universității din Bristol.

Controverse și dispute

Profesorul Henshaw este unul dintre autorii studiului. Lucrarea nu se concentrează exclusiv pe legătura dintre cancerul cerebral și folosirea telefonului mobil.

Cercetătorii spun că este probabil că factorii dăunători de mediu și stilul de viață au un rol în creșterea numărului de îmbolnăviri. De asemenea, oamenii de știință citează studii anterioare, care indică faptul că folosirea telefonului mobil este unul dintre factorii importanți ai apariției cancerului.

Mobile - risc cancer 2

Însă astfel de studii sunt încă dezbătute și dau naștere la speculații. Organizația de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie afirmă, în mod surprinzător, că este „puțin probabil” ca telefoanele mobile să crească riscul apariției tumorilor cerebrale.

Însă tot reprezentanții organizației au adăugat că „nu există destule date pentru a exclude total acest risc.”

Puse în context istoric, telefoanele mobile sunt o tehnologie relativ nouă. Ar putea fi prea devreme ca să determinăm efectele pe termen lung și posibilitatea existenței cancerului cauzat de telefoanele mobile.

Noul studiu oferă o listă de factori care nu au de-a face cu telefoanele mobile, cum ar fi radiațiile cu raze X și scanările CT. Și acești factori ar putea contribui la creșterea tumorilor cerebrale de tip GBM.

Totuși, Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la The Open University, este de altă părere.

„Alte studii, realizate în alte părți ale lumii, au relevat creșteri similare ale numărului de cancere. Aceste cercetări indică o situație care merită investigată în continuare”, a afirmat McConway.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

 • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
 • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
 • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
 • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „Tehnologia care ne omoară – Legătura dintre telefonul mobil și cancerul la creier”

 1. Bună,
  Apreciez foarte mult pagina si imi place rubrica diversificată.
  Dar totusi am o rugăminte…la articolele din rubrica ‘știința’ puteti adauga si bibliografia?
  Mulțumesc si succes.

  Răspunde
  • Salut, Alex! Sigur, mai toate articolele au bibliografia menționată direct în text, sub formă de link-uri spre surse externe, pentru mai multe detalii. De exemplu, în acest articol sunt incluse două legături: prima, spre Jurnalul de sănătate publică și mediu (unde a fost publicat studiul) iar a doua, spre un articol din The Telegraph, care face cunoscută poziția Organizației de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie. Considerăm că e mai util pentru cititori să menționăm resursele adiționale așa, în context, decât la finalul articolului.

   Răspunde

Lasă un comentariu