Telefoanele mobile sunt mai murdare decât capacul de toaletă

Aceste dispozitive ne conectează la lume în doar câteva secunde și sunt de multă vreme o parte importantă a vieții noastre. Cei care nu suportă să stea departe de telefonul mobil vor fi, probabil, foarte surprinși să afle câte bacterii se află pe el.

Potrivit unei noi cercetări, un telefon mobil este, în medie, de șapte ori mai murdar decât un capac de toaletă.

Cercetarea a fost realizată de compania britanică Initial Washroom Hygiene, pe 50 de telefoane mobile. Oamenii de știință au prelevat mostre cu ajutorul unui dispozitiv care scoate în evidență coloniile de microbi de pe suprafața studiată.

Telefonul mobil este un focar

Telefon
Foto: Pinterest

Ca să aibă termen de comparație, cercetătorii au scanat prima dată un capac de toaletă, descoperind 220 de puncte luminoase (focare de bacterii). Apoi, au trecut la scanarea telefoanelor mobile.

Ceea ce au descoperit nu va fi deloc pe placul iubitorilor de telefoane mobile. Cea mai mare aglomerație de microbi a fost observată pe un telefon ținut într-o husă de piele, care servea și drept portmoneu.

Acest telefon prezenta de 17 ori mai multe bacterii decât capacul de toaletă. Totuși, până și telefoanele ținute în huse de plastic sau fără huse au înregistrat niveluri mari de bacterii.

Un astfel de dispozitiv a prezentat, în medie, 1.474 de puncte luminoase, deci de aproape șapte ori mai multe bacterii decât capacul vasului de toaletă.

„Ca o batistă folosită”

„A lua mostre de pe un telefon mobil e ca și când ai lua mostre de pe o batistă folosită. Este clar că vei găsi microbi, deoarece avem contact fizic cu telefoanele de multe ori într-o zi”, a afirmat Hugh Pennington, profesor emerit de bacteriologie la Universitatea din Aberdeen.

Experții cred că telefoanele sunt atât de murdare deoarece proprietarii le duc cu ei la toaletă. Astfel, dispozitivele sunt expuse microbilor prezenți pe mânerul ușii sau pe colac.

Telefon 01
Foto: Pinterest

O statistică realizată de Initial Washroom Hygiene pe 2.000 de britanici a arătat că 40% dintre subiecți își folosesc telefonul mobil la toaletă. În schimb, doar 20% dintre ei își igienizează telefoanele mobile după „excursia” la toaletă.

„Probabil că în această perioadă a anului telefoanele abundă de virusuri. Dar, de obicei, pe telefoanele mobile se găsesc bacteriile proprietarilor lor. Astfel, probabilitatea de contaminare este scăzută. Totuși, nu este recomandat ca un telefon să fie utilizat de mai multe persoane”, a mai afirmat Pennington.

În 2011, cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au descoperit că unul din cinci telefoane mobile este contaminat cu materii fecale, inclusiv cu bacteria E. coli.

În anul precedent, o asociație britanică ce militează pentru protecția consumatorilor a examinat 30 de telefoane mobile și a ajuns la concluzia că bacteriile prezente pe dispozitive puteau cauza boli de stomac.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu