Tekesi, singurul oraș din lume construit pe principii Feng Shui

Construit în conformitate cu „Bagua”, sau cele opt trigrame folosite în cosmologia taoistă, orașul Tekesi are o dispunere unică și atrăgătoare, despre care se presupune că face ca semafoarele să fie inutile.

Bagua reprezintă principiile fundamentale ale realității, văzute ca o serie de opt concepte interconectate. Este un concept complex al cosmologiei taoiste, care are corespondențe și în astronomie, geografie, anatomie, arte marțiale, medicină și alte discipline.

Foto: FreeImages.com
Foto: FreeImages.com

Este, de asemenea, un instrument esențial în majoritatea școlilor de Feng Shui, folosit pentru a cartografia o cameră sau o locație și pentru a vedea cum diferitele secțiuni corespund diferitelor aspecte din viața cuiva.

Cu toate acestea, un lucru pentru care Bagua nu este folosit cu adevărat este planificarea orașelor, cu o singură excepție notabilă: Tekesi, un oraș de 150.000 de locuitori din regiunea autonomă uigură din nord-vestul Chinei.

Tekesi a fost fondat în 1937 și a devenit rapid faimos datorită aspectului său unic. Centrul orașului Tekesi Bagua, așa cum este denumită uneori așezarea, radiază pe opt străzi și este conectat de patru șosele de centură care se extind din centru până la marginea orașului.

Foto: StockSnap.com
Foto: StockSnap.com

Ca urmare a faptului că fotografia aeriană și chiar turismul aerian au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, Tekesi a devenit foarte căutat printre turiștii care află mai întâi online despre aspectul său unic și apoi călătoresc acolo pentru a-l vedea personal.

Din 2014, autoritățile locale oferă tururi aeriene ale orașului.

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Cele patru șosele de centură din Tekesi conectează un total de 64 de străzi, fiecare dintre acestea având felinare de culori diferite, ceea ce nu face decât să sporească atractivitatea vizuală a orașului.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Pe lângă aspectul său uimitor, orașul Tekesi Bagua este renumit și pentru lipsa semafoarelor. Toate au fost îndepărtate în 1996, pentru că pur și simplu nu mai era nevoie de ele. În condițiile în care majoritatea centrelor urbane chinezești nu pot funcționa fără semafoare, Tekesi a devenit oarecum o ciudățenie fascinantă.

Foto: StockSnap.com
Foto: StockSnap.com

Deși majoritatea surselor vor da credit ingenioasei dispuneri Bagua pentru că a făcut ca semafoarele să devină învechite, potrivit unui reportaj mai recent al CCTV despre așezarea unică din Xinjiang, numărul tot mai mare de vehicule private din oraș a pus presiune asupra infrastructurii locale, polițiștii rutieri fiind aproape întotdeauna prezenți în intersecții pentru a se asigura că traficul se desfășoară fără probleme.

Interesant este faptul că, deși Tekesi nu are semafoare, acest lucru se referă doar la cele fixe. Același material CCTV pe care l-am menționat mai sus susține că orașul se bazează uneori pe semafoare mobile pentru a nu bloca tronsoanele de drumuri aglomerate.

Totuși, oficial, Tekesi este un oraș fără semafoare pur și simplu pentru că acesta este unul dintre principalele lucruri care atrag turiștii aici.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu