5 tehnologii uimitoare care ar putea deveni larg accesibile în viitorul apropiat

Cercetătorii lucrează la mai multe tehnologii uimitoare ce par desprinse din filmele SF, dar sunt cât se poate de adevărate. De la carnea creată în laborator, la substanța care îți permite să trăiești fără să respiri, multe vor fi posibile în viitorul apropiat datorită biotehnologiei.

Știința care dezvoltă sau creează produse ce implică organismele vii și sistemele biologice se numește biotehnologie. Sună pretențios, dar pentru a înțelege mai bine ce aspirații are, să ne amintim de clonarea speciilor dispărute în filmul Jurassic Park sau de conceptul de mutație în filmele X-Men.

Însă descoperirile din domeniul biotehnologiei prezentate în acest articol nu au nimic de-a face cu ficțiunea. Iată cinci exemple de invenții deosebit de promițătoare.

1. Tehnologii uimitoare: Picăturile de ochi ce fac posibilă vederea nocturnă

tehnologii uimitoare

Conceptul de „vedere nocturnă” sună bine. Dar cum ar fi dacă am putea beneficia de așa ceva fără să purtăm dispozitive exterioare? O echipă de biohackeri din California, numită „Știință pentru mase”, a creat o metodă de vedere nocturnă care permite să vezi pe întuneric până la o distanță de 48 de metri.

„Clor e6 (Ce6)”, un fel de analog al clorofilei, care a fost folosit de echipă drept soluție salină pentru ochi. Acest analog se găsește uneori la anumiți pești care trăiesc la adâncime mare și mai este folosit pentru tratarea cancerului și a orbirii pe timp de noapte.

Picăturile create de grup influențează felul în care celulele-bastonaș din retină funcționează pe întuneric. Jeffrey Tibbetts, membru al echipei „Știință pentru mase”, s-a oferit voluntar pentru a i se pune în ochi 50 de microlitri din această soluție.

După o oră, efectele s-au făcut simțite și Tibbetts putea identifica obiecte și oameni pe întuneric cu acuratețe de 100%. Cei a căror retină nu fusese supusă tratamentului cu picături aveau succes în doar 33% din cazuri.

2. Tehnologii uimitoare: Panouri cu alge care generează electricitate

tehnologii uimitoare

Când ne gândim la alge, cei mai mulți dintre noi nu își pot imagina că ar putea fi folosite pentru a genera electricitate. Cei de la firma Arup, în asociație cu Splitterwerk, s-au hotărât să facă un lucru uimitor cu algele.

Casa BIQ, din Hamburg, este prima clădire din lume care are biomasă încorporată în panouri de sticlă care generează căldură și energie. Aceleași panouri au rolul de bariere în calea sunetului și luminii.

Lumina soarelui face ca bioreactorii să crească mai repede, oferind umbră atunci când este nevoie de ea. Acești bioreactori captează, de asemenea, căldura solară, care poate fi folosită apoi ca sursă de energie.

Biomasa poate fi transformată în biogaz, care poate fi folosit pentru a oferi energie clădirii, pentru a-i încălzi proviziile de apă și pentru a încălzi întreaga structură. Este un ecosistem arhitectural sustenabil, futurist și multifuncțional.

3. Tehnologii uimitoare: Carnea crescută în laborator va ajunge în galantare

Mulți îmbrățișează vegetarianismul, chiar dacă le place gustul cărnii, fiindcă nu pot îndura gândul sacrificării animalelor. Dar cum ar fi dacă ai putea consuma carne fără ca animalele să fie afectate?

Mai multe companii – printre care Mosa Meat, Memphis Meat, Finless Foods și SuperMeats – creează carne din culturi de celule. Această carne este denumită „carne curată”.

Carnea de vită, de porc, de pasăre și carnea de pește sunt câteva din tipurile de carne pe care companiile încearcă să le producă. Și lista nu este exhaustivă.

Savanții spun că această „carne curată” va reduce costurile de mediu implicate de producția de carne, deoarece va fi nevoie de resurse pentru a genera și a susține doar celulele cultivate, nu animalul în întregul său.

Carnea este obținută prin colectarea de celule stem din țesutul muscular al animalului și multiplicarea celulelor în fibre care formează țesutul muscular. De exemplu, o mostră de la o vacă poate produce 80.000 de hamburgeri.

În următorii ani, „carnea curată” va fi scoasă pe piață, atunci când cercetătorii o pot produce la un preț și cu un gust care să fie competitive cu carnea consumată astăzi la nivel global.

4. Elixirul cu microparticule care îți permite să trăiești fără să respiri

tehnologii uimitoare

Să rămâi în viață fără să respiri poate părea pură ficțiune, dar savanții de la Spitalul pentru Copii din Boston au transformat această idee în realitate. Au dezvoltat un elixir plin cu microparticule care duce oxigen la celulele unei persoane timp de o jumătate de oră, chiar dacă persoana nu respiră.

Aceste microparticule sunt, de fapt, un strat subțire de lipide care conțin un balonaș mic cu oxigen și care pot fi injectate în fluxul sanguin sub formă de soluție lichidă. Lipidele au o suprafață destul de mare pentru a duce oxigen și a permite schimbul de oxigen și sunt destul de mici ca să nu blocheze capilarele din corpul uman.

Elixirul a fost testat pe animale și s-a observat că, în condițiile în care aerul nu ajunge deloc la plămâni, animalele puteau rămâne în viață timp de 15 minute. La oameni, elixirul poate fi folosit pentru o durată de 30 de minute.

Această invenție incredibilă ar putea salva multe vieți și ar putea ajunge în spitale, ajutând în situații de urgență în viitor și oferindu-le doctorilor mai mult timp pentru procedurile critice.

5. O companie vinde bacterii vii care pot fi pulverizate pe piele în loc să faci duș

Dă-le această veste celor cărora nu prea le place să facă duș! AOBiome, un start-up din Cambridge, Massachusetts, a dezvoltat un tonic cu bacterii care oferă senzația și gustul apei, însă conține miliarde de tulpini de Nitrosomonas eutropha, o bacterie care oxidează amoniacul și care se găsește de obicei în apa murdară.

Savanții de la start-up-ul biotehnologic spun că această bacterie trăia cândva pe pielea oamenilor, înainte să începem să folosim săpun pentru a ne curăța. Ei susțin că bacteria acționa ca un curățător, ca deodorant și era un plus pentru imunitate, deoarece se hrănea cu amoniacul din transpirația noastră și îl transforma în oxid nitric și nitrit.

Nitrosomonas eutropha trebuie ținută la temperaturi scăzute. Compania speră să vândă această bacterie vie drept „produs cosmetic”. Acesta este bazat pe ideea că folosirea unor chimicale aspre sub formă de săpunuri și șampoane a perturbat microbiomul natural de pe pielea noastră.

Acest fapt a dus la apariția mai multor probleme, deoarece bacteriile bune erau îndepărtate de pe piele, în vreme ce bacteriile dăunătoare prosperau. Nitrosomonas eutropha este o metodă prietenoasă față de mediu și piele, metodă prin care ne putem păstra curați, potrivit AOBiome.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu