10 tehnologii incredibile despre care cei mai mulți nu știu că există

Pe măsură ce înaintăm spre viitor, crește și nevoia noastră pentru tehnologii care fac viața mai bună, mai ușoară și mai eficientă. Există astăzi „tehnologii incredibile” prea puțin cunoscute.

Integrarea electronicelor în biologie probabil că ar duce și la un sistem de sănătate mai bun. Unele dintre aceste descoperiri, deși au deja câțiva ani, pot părea ireale, desprinse din filmele SF.

Îți prezentăm zece astfel de tehnologii incredibile, despre care mulți oameni încă nici nu știu că există.

1. Tehnologii incredibile – Pielea electronică sau E-pielea

Un circuit organic de zece ori mai subțire decât o celulă epitelială umană, mai ușor decât o pană și care poate fi purtat pe piele ca un tatuaj electronic. Pielea electronică este un material electronic care imită pielea umană.

El este sensibil la temperatură și presiune și foarte subțire. La fel ca pielea umană, el se poate întinde și se poate vindeca singur. Folosește celule solare extensibile.

Acestea au fost dezvoltate de o echipă de la Stanford în 2011. Ele au o micro-structură ca un acordeon, care le permite să se întindă până la 30%, fără să sufere pagube.

E-pielea conține, de asemenea, senzori biologici și chimici, alături de senzori de presiune. Ea rămâne atașată de piele datorită forțelor Van der Waal, care se bazează pe atracția dintre molecule, și nu cu adezivi.

E-pielea a fost făcută prin implantarea senzorilor pe un film subțire. Filmul a fost plasat pe un suport de poliester, cum este cel folosit pentru tatuajele temporare.

În iulie 2013, o altă echipă de la Universitatea Berkeley a reușit să creeze o e-piele care se aprinde când o atingi. Aceasta devine mai deschisă la culoare pe măsură ce presiunea crește.

Printre potențialele întrebuințări ale e-pielii se numără capacitatea de a monitoriza semnele vitale ale unui pacient. O altă întrebuințare este că poate fi un dispozitiv robotic care să detecteze boala sau intoxicația unei ființe umane. Totodată, pe dosul palmei pot fi urmărite imagini video.

2. Tehnologii incredibile – Li-Fi

tehnologii incredibile

Un sistem de comunicare fără fir, de mare viteză, care utilizează becuri LED pentru casă. Acesta asigură transporturi de date de 100 de ori mai repede decât WiFi, și ajunge la viteze de 224 de gigabiți pe secundă.

Termenul Li-Fi a fost inventat de Harald Haas, profesor la Catedra de Comunicații Moderne la Universitate Edinburgh din Anglia. Acest termen încorporează ideea de „date wireless din  lumină”.

Li-Fi funcționează prin aprinderea și stingerea luminilor LED cu o viteză foarte mare, prea mare pentru ca ochiul uman să observe. Acest lucru se întâmplă pentru a transmite date.

Avantajul de  a folosi lumină vizibilă, în loc de frecvența radio a unui WiFi normal, este că spectrul este de 10.000 de ori mai mare. Pe lângă asta, el este de zece ori mai ieftin.

Cercetătorii au reușit să transmită date la viteza de 224 Gbits/secundă. Asta este cu mult mai mult decât cel mai rapid broadband din 2013.

Deoarece undele de lumină nu pot penetra pereții, Li-Fi este mult mai ferit de hacking decât WiFi. De asemenea, Li-Fi nu cere linie directă de vedere, și lumina reflectată de pereți poate ajunge la viteze de 20 Mbits/secundă.

3. Tehnologii incredibile – Armura din aluminiu transparent

Un compus ceramic din aluminiu, oxigen și nitrogen, cunoscut ca oxinitrid de aluminiu (AION). Acesta este transparent și de patru ori mai tare decât sticla. O grosime de numai 4 centimetri de armură AION poate opri gloanțe BMG care penetrează armura, de calibrul .50. Acestea pot penetra 9 centimetri de sticlă laminată.

AION este cel mai tare produs transparent de ceramică disponibil în comerț. Datorită structurii sale din spinel cubic și tehnicilor de procesare convențională a pudrei de aluminiu, materialul poate fi transformat în multe obiecte.

Printre acestea se numără ferestre, farfurii, domuri, tuburi și multe alte forme transparente. El este, de asemenea, de patru ori mai tare decât sticla de silica și are 85% din duritatea unui safir.

Poate să reziste la temperaturi de 2.100 de grade Celsius. Fiindcă e ușor, tare și transparent, AION este un candidat excelent pentru armura anti-glonț.

Acest material a oprit gloanțe de până la calibrul .50, care penetrează armura. A fost numit și „aluminiu transparent”, după un material fictiv din universul Star Trek.

4. Tehnologii incredibile – Lentilele de contact care monitorizează glucoza din sânge

tehnologii incredibile

Nanoparticulele implantate în lentilele de hidrogel reacționează cu moleculele de glucoză prezente în lacrimi. Aceasta cauzează schimbarea culorii lentilei și avertizează purtătorul despre creșterea sau scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă un diabetic este să monitorizeze constant nivelurile de zahăr din sânge. Astfel, el evită complicațiile legate de diabet.

Dar, de câte ori își verifică nivelul de zahăr, ei trebuie să își înțepe degetul, pentru a scoate o picătură de sânge. Lentilele de contact care își schimbă culoarea au fost dezvoltate de profesorul Jin Zhang, de la Universitatea Western Ontario.

Acestea pot anula ideea de a scoate o picătură de sânge în fiecare zi. Dacă există o creștere sau descreștere a nivelelor de zahăr din sânge, lacrimile și urina sunt de asemenea afectate.

Lentilele reacționează la glucoza prezentă în lacrimi și își schimbă culoarea în mod corespunzător. Nanocompoziții folosiți pentru lentile pot avea multe întrebuințări, cum ar fi conservarea mâncării și împachetarea mâncării biodegradabile.

5. Tehnologii incredibile – Transmiterea de energie wireless

tehnologii incredibile

Cercetătorii japonezi au reușit să transmită energie folosind microundele. Ei au trimis 1.8 kilowați de energie prin aer, cu mare acuratețe, la un receptor aflat la 55 de metri distanță.

Unul dintre principalele proiecte de cercetare de la Agenția de Explorare Aerospațială Japoneză (AXAJ) este legat de sateliții cu putere solară. Este vorba de sateliți care pot capta energia solară pentru a o folosi pe Pământ.

Energia ar fi apoi trimisă spre Pământ, cu ajutorul laserelor sau al microundelor. Totuși, laserele sunt considerate nepractice, fiindcă ele nu trec prin nori.

Recent, AXAJ a reușit să trimită 1.8 kilowatts de energie către o antenă la 55 de metri distanță. Ei au folosit microunde direcționate cu atenție.

Convertirea energiei solare în DC, apoi în microunde și apoi iar în DC și în final în AC este 80% eficientă. Asta fără să luăm în considerare pierderea de energie din timpul transmisiei.

Agenția plănuiește să pună un colector solar, care cântărește 10.000 de tone, la aproximativ 36.000 de kilometri de Pământ. Până în 2031, AXAJ speră să aibă operațională o uzină comercială pilot de 1 Gw putere.

6. Tehnologii incredibile – Panourile solare transparente

tehnologii incredibile

Aceste panouri solare transparente permit luminii vizibile să treacă. Ele folosesc lumina ultraviolet și infraroșu pentru a genera energie.

Concentratorii solari transparenți luminiscenți (CSTL) sau panourile solare transparente au fost create la Universitatea de Stat Michigan. Ele sunt făcute din săruri organice, care absorb lungimile de undă non-vizibile specifice.

De obicei, celulele solare funcționează prin absorbirea luminii. Aceasta crează o umbră, fiindcă ele nu pot lăsa lumina să treacă. Dar CSTL rezolvă această problemă.

Ei iau lumina ultraviolet și infraroșu și le transformă într-o altă lungime de undă a luminii infraroșii. Această nouă lumină infraroșu este ghidată și colectată la margini.

Acolo, sunt prezente fâșii subțiri de celule solare fotovoltaice convenționale. Prototipul curent are o eficiență de aproximativ 1%. Oamenii de știință cred că o eficiență de 10% sau mai mare va fi în curând posibilă.

7. Tehnologii incredibile – Femto-fotografia

Cercetătorii de la MIT au creat un nou sistem de imagistică. Acesta poate să procure date vizuale la viteza de 1 trilion de poze pe secundă. Asta înseamnă destul de repede pentru a captura lumina călătorind într-o sticlă de un litru.

O echipă de cercetare de la MIT Media Lab, condusă de Ramesh Raskar a lucrat în colaborare cu Laboratorul de Grafică și Imagistică de la Universitatea din Zaragoza, Spania. Ei au dezvoltat o tehnică pentru înregistrarea propagării pulsurilor foarte scurte de lumină.

Această tehnică este cunoscută ca femto-fotografie și folosește o cameră sincronizată cu un puls laser. Acesta este modificat să captureze imagini 2D în loc să înregistreze o singură linie de scanare.

Potrivit lui Raskar și echipei sale, au reușit să captureze imagini atât de scurte, încât lumina călătorește doar 0.6 milimetri în acea perioadă de timp. Altă realizare a femto-fotografiei este că poate reconstrui obiecte necunoscute care sunt în afara linei de vedere a sursei de lumină sau a camerei.

8. Tehnologii incredibile – Discurile de sticlă 5D

tehnologii incredibile

Cercetătorii din Marea Britanie au creat discuri de sticlă care pot să înregistreze date în 5 dimensiuni. Acestea pot păstra datele în siguranță timp de 13.8 miliarde de ani.

Discurile pot depozita 360 terrabiți de date și pot rezista la temperaturi de 1.000 de grade Celsius. În 2013, oamenii de știință de la Universitatea Southampton, Regatul Unit, au reușit să demonstreze o metodă pe care ei o numesc „depozitare de date în cinci dimensiuni”.

Pe un CD normal, datele sunt depozitate prin crearea de denivelări. Acestea sunt citite apoi de un laser. O denivelare este cită drept unu și lipsa ei, drept zero.

Asta înseamnă că un CD este bidimensional. Pe de altă parte, un disc 5D înmagazinează informație prin mici structuri fizice numite „nanozgârieturi”. La fel ca denivelările de pe CD, acestea sunt citite folosind lumina.

Cele 5 dimensiuni, în acest caz, sunt locația tridimensională a zgârieturii, puterea luminii pe care o refractă nanozgârietura și orientarea sa. Aceste dimensiuni în plus ajută discul să înmagazineze date cu o densitate mult mai mare decât a unui CD.

Acum, un disc Blu-Ray poate să conțină 128 de gigabiți de date, în timp ce un disc 5D de aceeași mărime poate să depoziteze de 3.000 de ori mai mult, adică 360 de terrabiți de date.

9. Tehnologii incredibile – Frunza sintetică producătoare de oxigen

tehnologii incredibile

Frunza sintetică, biologică, este făcută prin suspendarea cloroplastelor într-o matrice de proteină de mătase. Ea absoarbe apa și dioxidul de carbon pentru a produce oxigen, întocmai ca o plantă și ar putea face posibilă călătoria în spațiu pe termen lung.

Cum ideea călătoriei interplanetare trebuie să devină o realitate, NASA a căutat modalități de a produce oxigen pentru călătorii de lungă distanță. Julian Melchiorri, absolvent al cursului de Inginerie de Design Inovativ de la Royal College of Art, în colaborare cu laboratorul de mătase al Universității Tuft a creat un astfel de dispozitiv.

El l-a numit „Frunza de mătase a lui Melchiorri”. El crede că fibrele de mătase „au proprietatea uimitoare de a stabiliza moleculele”.

Așadar, a extras cloroplaste din celulele vegetale și le-a pus într-o matrice de astfel de proteină de mătase. Precum frunzele normale, are nevoie de lumină și de niște apă pentru a produce oxigen.

El crede că ar putea face posibilă călătoria spațială pe termen lung. Aceasta, datorită faptului că produce destul oxigen pentru a susține respirația umană.

10. Tehnologii incredibile – Aerogelul

tehnologii incredibile

Un material sintetic, poros și ultraușor făcut dintr-un gel în care componenta lichidă este înlocuită cu un gaz. Extrem de puternic și izolant termic, un bloc de aerogel încălzit la 2.200 de grade Celsius poate fi ținut cu mâinile goale fără ca pielea să se ardă.

Cunoscut și ca „fum înghețat”, „aer solid” sau „nor solid”, aerogelul este un solid cu o densitate extrem de scăzută. El are conductivitate termică.

Poate fi fabricat dintr-o varietate de compuși chimici. La început, a fost fabricat folosind gel de siliciu. Acum, însă, există aerogeli bazați pe carbon, aluminiu și crom.

Componentul lichid al gelului este extras prin uscare supracritică. Acest proces îi dă voie să se usuce destul de încet pentru ca matricea solidă să rămână intactă, în loc să se prăbușească din cauza acțiunii capilare.

Aproape 99.8% din material este aer și are o rețea solidă poroasă, cu buzunare de aer care alcătuiesc majoritatea volumului său. Materialul este fragil la atingere și este aproape fără greutate, datorită buzunarelor de aer.

Totuși, este atât de puternic, încât o cărămidă de 2.5 kilograme poate fi susținută de o bucată de 2 grame de aerogel. Acesta este și o soluție viabilă pentru izolarea termică a navelor spațiale.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

5 comentarii la „10 tehnologii incredibile despre care cei mai mulți nu știu că există”

  1. Cei de la Mancester Univ au inventat un filtru de carbon care produce instant apa dulce din apa sarata a marii…bun pentru barci si iahturi….combinat cu inventia lui Iustin Capra/Bordeianu, ai combustibil pentru motor si om nelimitat la traversade,calatorii

    Răspunde

Lasă un comentariu