7 tehnologii moderne pe care oamenii le-au „copiat” de la animale

Numeroase invenții și descoperiri făcute de-a lungul secolelor au schimbat viața oamenilor pentru totdeauna. De la inventarea avionului la crearea panourilor solare, am căutat mereu în natură modele care să ne ghideze.

Imitând natura, ne-am ales cu cele mai performante tehnologii. Iată șapte exemple interesante.

1

Eleroanele și păsările

Tehnologii - Flapsuri
Foto: Avioesemusicas

Când au construit avioanele, oamenii s-au inspirat tot din natură. Observând zborul păsărilor, pionierii aeronauticii au încercat să construiască replici ale acestor animale.

Dacă te-ai uitat măcar o dată pe fereastra unui avion înainte de aterizare, sigur ai observat că aripa are niște volete care se mișcă. Acestea au fost proiectate pentru a ajuta avionul să încetinească și să aterizeze în siguranță.

Deși pare greu de crezut, păsările dispun de propria lor versiune a acestei tehnologii: au pene speciale, care se numesc policiare. Sunt mici și tari și sporesc rigiditatea întregului penaj în timpul zborului.

Cu ajutorul lor, păsările pot face diverse manevre în timpul zborului și își pot regla viteza pentru aterizare. La păsările acvatice, aceste pene servesc drept cârmă în timpul înotului.

2

Sonarul și delfinii

Submarinele folosesc adeseori sonarul pentru a naviga, a evita obstacolele și a detecta țintele aflate sub suprafața apei. Sonarul funcționează prin emiterea unui sunet cu o anumită frecvență.

Aceste unde sonore se propagă și ricoșează din obiectele pe care le întâlnesc pe traseul lor, iar apoi se întorc la sonarul care le-a emis. Sonarul adună informații despre mărimea, forma și distanța la care se află obiectele.

La rândul său, și acest dispozitiv este inspirat din natură: balenele și delfinii au beneficiat de această „tehnologie” cu mult înaintea oamenilor. Aceste creaturi pot să deosebească obiecte de mici dimensiuni de la distanța de 15 metri.

Pentru a face asta, emit sunete cu frecvență înaltă, care ricoșează din obiecte și se întorc sub formă de ecou. Ecoul este detectat de o serie de receptori senzoriali, ajutând animalele să se orienteze în spațiul vast al mărilor și oceanelor.

3

Detectarea luminii ultraviolet

Tehnologii - UV
Ochii cameleonului pot detecta cu ușurință undele ultraviolet. Foto: Pinterest

Deși nu le putem vedea, suntem în permanență supuși efectelor undelor ultraviolete. Dar, cu ajutorul anumitor dispozitive de detecție, oamenii reușesc să identifice și să observe aceste unde.

Celulele receptoare ale ochilor animalelor conțin mai multe tipuri de proteine sensibile la lumină, denumite opsine. Unele animale au doar unul sau două tipuri de opsine în structura celulelor.

De aceea, văd mai puține culori și mai puține tipuri de unde luminoase decât oamenii. Oamenii au trei tipuri de opsine, dar anumite animale au chiar mai multe.

Spre exemplu, datorită numărului mare de opsine, cameleonul poate detecta undele ultraviolete cu ochiul liber. Printre animalele care au această abilitate se află numeroase reptile, păsări, insecte și creaturi subacvatice, precum carasul auriu.

4

„Panouri solare” la animale

Tehnologii - Salamandra
Salamandrele funcționează ca niște panouri solare. Foto: Wikimedia

Pentru foarte mult timp, oamenii de știință au crezut că doar plantele, unele bacterii și câteva nevertebrate sunt capabile să se hrănească prin fotosinteză.

Dar, studiind salamandrele pătate, au aflat că embrionii acestor reptile au o relație de simbioză cu algele fotosintetice.

Deși inițial au crezut că această relație este una externă, se pare că lucrurile sunt mult mai complexe. În celulele salamandrelor pătate a fost descoperită clorofilă, prezentă doar la organismele care se hrănesc prin fotosinteză.

Așadar, este pentru prima dată când o astfel de coexistență a fost identificată la o vertebrată. După ce au observat că lumina Soarelui poate fi transformată în energie, oamenii au încercat să profite de ea.

Așa s-au născut panourile solare. Celulele fotovoltaice transformă lumina soarelui în energie electrică, deschizând drumul spre noi surse de energie.

5

Izolarea fonică și bufnițele

Tehnologii - Bufnita
De multe ori, prada nu detectează bufnița decât atunci când este prea târziu. Foto: Wikimedia

Pentru a izola fonic o cameră, oamenii folosesc o multitudine de materiale absorbante și straturi izolante. De izolarea fonică profită și anumite animale, precum bufnița.

Deoarece rozătoarele pe care le vânează au auzul extrem de fin, pasărea are nevoie să fie cât mai silențioasă în zbor. De aceea, unele specii de bufnițe sunt dotate cu pene atât de fine, încât nu fac nici un zgomot.

Aerul circulă în jurul aripilor și printre pene prin niște canale, iar forța de frecare este redusă la minimum. Astfel, păsările se pot apropia de pradă fără să fie detectate.

6

Clonarea și stelele de mare

Tehnologii - clonare
Unele stele de mare sunt capabile să se cloneze. Foto: Pinterest

Mulți oameni consideră clonarea un fenomen artificial, inventat recent. Cu toate acestea, clonarea se produce frecvent în natură, de exemplu, la anumite specii de stelele de mare.

Aceste animale marine se reproduc asexuat, printr-un proces asemănător clonării. Stelele de mare care se reproduc asexuat au o capacitate de regenerare foarte mare.

Spre exemplu, dacă își pierde un membru sau este tăiată în jumătate, steaua de mare se regenerează destul de ușor. Unele specii pot chiar să producă un corp cu totul nou doar dintr-o parte a unui membru tăiat.

7

Busola, GPS-ul și migrația păsărilor

Tehnologie - Busola
Păsările migratoare par să aibă o busolă încorporată. Foto: Wikimedia

Migrația păsărilor este încă un mister pentru oamenii de știință. Există multe teorii care explică modalitatea prin care păsările știu să se orienteze în zbor.

Unele teorii spun că păsările se folosesc de poziția soarelui, altele fac referire la folosirea de hărți stelare. Alte ipoteze susțin că păsările se orientează cu ajutorul simțului mirosului.

Detectarea câmpului magnetic al Pământului este o altă posibilă explicație. Totuși, niciuna dintre aceste teorii nu explică în întregime felul în care păsările reușesc să navigheze cu succes spre destinații îndepărtate.

Adeseori, ele înfruntă condiții ostile și nu au o cunoaștere anterioară a rutei de zbor. E ca și cum ar avea integrată o tehnologie avansată de localizare.

Teoria privitoare la câmpul magnetic pare a fi cea mai probabilă. S-a demonstrat că și vulpile se aliniază cu câmpul magnetic al Pământului pentru a vâna.

Astfel, dacă alte animale pot detecta câmpul magnetic, de ce nu ar putea să o facă și păsările? La urma urmei, nu e un procedeu atât de diferit de cel folosit de busolele pe care le întrebuințăm pentru navigare.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu