Această tehnologie îți citește gândurile și reproduce ceea ce vezi

Există un episod din serialul Black Mirror în care un agent de asigurări care investighează un accident intervievează martorii cu ajutorul unui dispozitiv care le citește mințile și le difuzează amintirile pe un monitor.

Noile cercetări ne fac să credem că un astfel de dispozitiv va funcționa chiar mai bine decât varianta lui de la televizor. Aceasta, deoarece câțiva cercetători au creat un algoritm care poate să reconstruiască ceea ce vezi scanându-ți undele cerebrale.

Uită-te bine la gândurile mele

Această tehnologie îți citește gândurile și poate reproduce ceea ce vezi
Dan Nemrodov (stânga) și profesorul Adrian Nestor (centru) au dezvoltat o tehnică care poate utiliza undele cerebrale pentru a arăta cum percep creierele noastre imaginile fețelor

Nu este pentru prima oară când oamenii de știință ne citesc gândurile. În 2016, cercetătorii au folosit scanările RMN pentru a face asta. Există, totuși, o diferență importantă.

Pentru scanările RMN este nevoie de voluntari care să intre într-o mașinărie foarte mare și să stea nemișcați minute în șir, în timp ce aparatul le scanează fluxul sanguin din creier.

Însă, noua descoperire îți cere numai să porți o cască specială EEG (EEG este prescurtarea de la electroencefalogramă. Dispozitivul folosește electrozi pentru a-ți analiza undele cerebrale.

„EEG are și alte beneficii. RMN-urile captează activitatea pe o scară temporală măsurată în secunde, însă EEG-urile captează activitatea pe o scară măsurată în milisecunde”, spune Adrian Nestor, asistent la Universitatea Scarborough din Toronto, Canada.

Noua tehnologie a fost dezvoltată în laboratorul acestuia. Folosind EEG, putem vedea în detaliu felul în care percepția unei fețe se dezvoltă în creierul uman.

Cuvintele nu sunt de ajuns

În cadrul studiului, fiecare voluntar și-a pus o cască EEG și s-a uitat la imagini care înfățișau diferite fețe. Dispozitivul EEG le-a înregistrat activitatea cerebrală, iar aceasta a fost analizată de algoritmi, pentru a reconstrui imaginea feței pe baza percepțiilor din mintea voluntarilor. Iată ce au creat algoritmii:

Această tehnologie îți citește gândurile și poate reproduce ceea ce vezi
Exemple de imagini extrase din construcțiile bazate pe EEG ale fețelor, pentru fețe cu o expresie neutră (A) și fețe cu o expresie zâmbitoare (B)

Nu sunt tocmai imagini de înaltă definiție, dar este un punct de plecare uimitor. Echipa reconstruiește imagini pe baza a ceea ce voluntarii privesc la un moment dat.

Următorul pas este ca echipa să încerce să reconstruiască imagini dintr-o amintire înmagazinată în mintea voluntarilor. Ar fi o realizare imensă.

„Ar putea oferi un mijloc de comunicare pentru cei care nu pot comunica verbal. Un astfel de dispozitiv ar putea să producă o reconstrucție bazată pe neuroni a lucrurilor percepute de o persoană. În plus, ar putea reproduce ceea ce își amintesc sau își imaginează”, a afirmat Nestor.

Bineînțeles, există și perspectiva forțelor legii. Poliția nu va mai trebui să se bazeze pe schițele artiștilor sau pe recunoașteri ale martorilor.

„Oamenii legii s-ar putea conecta la memoria martorilor pentru a vedea ceea ce au văzut aceștia. Filmările camerelor de securitate vor fi depășite. Polițiștii vor avea nevoie doar de acces la gândurile tale”, a afirmat Nestor.

Ca să știi mai mult

Ce este mintea? Din ce este făcută, de fapt, adevărata experiență a sinelui? Cum diferă mintea de creier? Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de autoorganizare a minții, care se manifestă atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

Comandă cartea „Mintea. O călătorie spre centrul ființei umane” pe Cărturești sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Vasile Alexandru spune:

    Bun pentru cercetari si investigatii, in toate domeniile !

  • >