Această tehnologie îți citește gândurile și reproduce ceea ce vezi

Există un episod din serialul Black Mirror în care un agent de asigurări care investighează un accident intervievează martorii cu ajutorul unui dispozitiv care le citește mințile și le difuzează amintirile pe un monitor.

Noile cercetări ne fac să credem că un astfel de dispozitiv va funcționa chiar mai bine decât varianta lui de la televizor. Aceasta, deoarece câțiva cercetători au creat un algoritm care poate să reconstruiască ceea ce vezi scanându-ți undele cerebrale.

Uită-te bine la gândurile mele

Această tehnologie îți citește gândurile și poate reproduce ceea ce vezi
Dan Nemrodov (stânga) și profesorul Adrian Nestor (centru) au dezvoltat o tehnică care poate utiliza undele cerebrale pentru a arăta cum percep creierele noastre imaginile fețelor

Nu este pentru prima oară când oamenii de știință ne citesc gândurile. În 2016, cercetătorii au folosit scanările RMN pentru a face asta. Există, totuși, o diferență importantă.

Pentru scanările RMN este nevoie de voluntari care să intre într-o mașinărie foarte mare și să stea nemișcați minute în șir, în timp ce aparatul le scanează fluxul sanguin din creier.

Însă, noua descoperire îți cere numai să porți o cască specială EEG (EEG este prescurtarea de la electroencefalogramă. Dispozitivul folosește electrozi pentru a-ți analiza undele cerebrale.

„EEG are și alte beneficii. RMN-urile captează activitatea pe o scară temporală măsurată în secunde, însă EEG-urile captează activitatea pe o scară măsurată în milisecunde”, spune Adrian Nestor, asistent la Universitatea Scarborough din Toronto, Canada.

Noua tehnologie a fost dezvoltată în laboratorul acestuia. Folosind EEG, putem vedea în detaliu felul în care percepția unei fețe se dezvoltă în creierul uman.

Cuvintele nu sunt de ajuns

În cadrul studiului, fiecare voluntar și-a pus o cască EEG și s-a uitat la imagini care înfățișau diferite fețe. Dispozitivul EEG le-a înregistrat activitatea cerebrală, iar aceasta a fost analizată de algoritmi, pentru a reconstrui imaginea feței pe baza percepțiilor din mintea voluntarilor. Iată ce au creat algoritmii:

Această tehnologie îți citește gândurile și poate reproduce ceea ce vezi
Exemple de imagini extrase din construcțiile bazate pe EEG ale fețelor, pentru fețe cu o expresie neutră (A) și fețe cu o expresie zâmbitoare (B)

Nu sunt tocmai imagini de înaltă definiție, dar este un punct de plecare uimitor. Echipa reconstruiește imagini pe baza a ceea ce voluntarii privesc la un moment dat.

Următorul pas este ca echipa să încerce să reconstruiască imagini dintr-o amintire înmagazinată în mintea voluntarilor. Ar fi o realizare imensă.

„Ar putea oferi un mijloc de comunicare pentru cei care nu pot comunica verbal. Un astfel de dispozitiv ar putea să producă o reconstrucție bazată pe neuroni a lucrurilor percepute de o persoană. În plus, ar putea reproduce ceea ce își amintesc sau își imaginează”, a afirmat Nestor.

Bineînțeles, există și perspectiva forțelor legii. Poliția nu va mai trebui să se bazeze pe schițele artiștilor sau pe recunoașteri ale martorilor.

„Oamenii legii s-ar putea conecta la memoria martorilor pentru a vedea ceea ce au văzut aceștia. Filmările camerelor de securitate vor fi depășite. Polițiștii vor avea nevoie doar de acces la gândurile tale”, a afirmat Nestor.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Această tehnologie îți citește gândurile și reproduce ceea ce vezi”

Lasă un comentariu