Cu toții suntem influențați de culori, indiferent că ne dăm seama sau nu de aceste tehnici de manipulare. Studiile au arătat că modul în care percepem o situație sau un lucru este puternic influențat de culori.
Creierul este proiectat să asocieze culori cu anumite sentimente și de aceea trebuie să cunoaștem cum ne pot ele schimba percepția. Iată, deci, câteva tehnici de manipulare prin culoare.
Roșul are o mare putere de sugestie
Asociem roșul cu pericolul sau stările de furie, dar acesta nu este singurul mod în care această culoare ne influențează. Potrivit unui studiu din 2012, roșul afectează modul în care ne cheltuim banii.
De exemplu, chelnerițele îmbrăcate în roșu primesc bacșișuri cu 14.6-26.1% mai mari decât cele îmbrăcate în alte culori. Interesant este faptul că bacșișurile mai mari au venit exclusiv de la bărbați.
Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că roșul sporește atractivitatea fizică și sexuală a femeilor. Așadar, restaurantele care își îmbracă angajatele în roșu utilizează, probabil conștient, aceste tehnici de manipulare.
De asemenea, roșul sporește și viteza de reacție și rezistența fizică. Un studiu realizat de Universitatea din Rochester arătă că, atunci când văd culoarea roșu, oamenii manifestă o îmbunătățire a vitezei de reacție.
Cu toate acestea, roșul ne poate influența și în mod negativ. Același studiu arată că această culoare sporește nivelul de anxietate, iar sportivii care concurează împotriva unei persoane îmbrăcate în roșu au tendința să piardă.
Mai mult, studenții expuși la culoarea roșu înainte de examene iau note mai mici. Pe de altă parte, dacă vrei să vinzi ceva prin site-urile de licitații online (precum eBay), poți folosi una dintre cele mai simple tehnici de manipulare: plasează produsul pe un fundal roșu.
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că oamenii devin mai agresivi când licitează online pentru un produs dacă acesta are un fundal de culoare roșu. Astfel, potențialii cumpărători vor licita sume mai mari cu mai multă ușurință.
Albastrul te calmează și ajută la clarificarea gândurilor
Albastrul este opusul roșului, fiind culoarea calmului și a concentrării. Studiile arată că albastrul ajută la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce explică de ce ne simțim mai calmi în prezența doctorilor și asistentelor care poartă halate albastre.
Tot din acest motiv, multe spitale și clinici au pereții albaștri. Iată, deci, că tehnicile de manipulare sunt uneori folosite pentru a ne proteja.
Această culoare ne relaxează mintea și ne calmează. Probabil de aceea ne simțim atât de bine după o vacanță la mare.
Albastrul sporește și capacitatea de concentrare și de memorare, de aceea este o culoare recomandată pentru spațiile de lucru. Faptul că albastrul limpezește gândurile a fost exploatat foarte bine de japonezi.
Pe străzile cu criminalitate mare, dar și în gările intens circulate au fost instalate lumini albastre, în speranța de a diminua criminalitatea și rata sinuciderilor. Aceste tehnici de manipulare chiar par să fi funcționat.
După instalarea luminilor într-o gară din Yokohama, rata sinuciderilor a scăzut dramatic. De asemenea, criminalitatea a scăzut cu 9% pe străzile din prefectura Nara, iluminate cu aceeași culoare.
Verdele sporește creativitatea
Verdele, culoarea pădurilor luxuriante, stimulează creativitatea și inovația. Psihologii au descoperit că există o legătură între culoarea verde și gândirea complexă și comportamentul calm și rațional.
Verdele ne face să ne gândim la natură și la creștere, deci nu este surprinzător că multe companii aleg să vopsească spațiile de lucru în această culoare.
Mai mult, un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Regent’s din Londra a arătat că studenții au manifestat creativitate mai mare atunci când au fost expuși la culoarea verde.
Tehnici de manipulare: Rozul scade agresivitatea
În trecut, rozul era o culoare rezervată bebelușilor și fetelor. Efectul acestei culori este, însă, mult mai complex. Rozul are efecte directe și măsurabile asupra comportamentului uman.
Aceste efecte au fost descoperite în 1979, în urma unui studiu realizat pe deținuți. Mai multe persoane condamnate au fost închise în celule vopsite în roz, iar rezultatele au fost imediate. Deținuții au devenit mai puțin agresivi.
De asemenea, sentimentul de anxietate și frustrare s-a diminuat semnificativ. De aceea, în prezent, 20% din închisorile și secțiile de poliție din Elveția au cel puțin o celulă vopsită în roz, destinată deținuților recalcitranți.
La fel de bine, culorile pot fi folosite și pentru a tortura oameni. Acest lucru s-a întâmplat (și este posibil să se întâmple și azi), cu efecte greu de imaginat asupra psihicului deținuților.
- Poți afla mai multe din articolul Închisoarea minții: „Camera Albă”, tortura care îți nimicește psihicul.
Negrul, în schimb, ne face mai agresivi
Negrul, culoarea preferată a multor adolescenți, ne afectează creierul în moduri nebănuite. Deși hainele negre sporesc atractivitatea și eleganța femeilor, această culoare are și o parte cu adevărat întunecată.
Unul dintre cele mai interesante efecte ale culorii este faptul că ne face mai agresivi. Oamenii tind să asocieze negrul cu moartea și cu forțele malefice și devin mai agresivi când văd această culoare.
Negrul are o influență inclusiv asupra comportamentului consumatorilor. Clienții sunt înclinați să cheltuiască mai mulți bani pe produsele ale căror prezentări comerciale conțin mult negru, cum sunt reclamele sau panourile publicitare în alb-negru.
Așa e. La școala extemporalele, tezele, etc. se corectează cu roșu ca să nu uiți toată viața.
Ce simpatic ai fost, Ovidiu. Dragut. Numai bine !!!
Da culorile joaca un rol inportant pe mine rosu dechis ma scoate din minti
Mie-mi plac toate culorile !