5 moduri în care suntem influențați prin culori

Cu toții suntem influențați de culori, indiferent că ne dăm seama sau nu de aceste tehnici de manipulare. Studiile au arătat că modul în care percepem o situație sau un lucru este puternic influențat de culori.

Creierul este proiectat să asocieze culori cu anumite sentimente și de aceea trebuie să cunoaștem cum ne pot ele schimba percepția. Iată, deci, câteva tehnici de manipulare prin culoare.

1

Roșul are o mare putere de sugestie

Tehnici de manipulare - rosu
Foto: Wallpapers Wide

Asociem roșul cu pericolul sau stările de furie, dar acesta nu este singurul mod în care această culoare ne influențează. Potrivit unui studiu din 2012, roșul afectează modul în care ne cheltuim banii.

De exemplu, chelnerițele îmbrăcate în roșu primesc bacșișuri cu 14.6-26.1% mai mari decât cele îmbrăcate în alte culori. Interesant este faptul că bacșișurile mai mari au venit exclusiv de la bărbați.

Acest fenomen poate fi explicat prin faptul că roșul sporește atractivitatea fizică și sexuală a femeilor. Așadar, restaurantele care își îmbracă angajatele în roșu utilizează, probabil conștient, aceste tehnici de manipulare.

De asemenea, roșul sporește și viteza de reacție și rezistența fizică. Un studiu realizat de Universitatea din Rochester arătă că, atunci când văd culoarea roșu, oamenii manifestă o îmbunătățire a vitezei de reacție.

Cu toate acestea, roșul ne poate influența și în mod negativ. Același studiu arată că această culoare sporește nivelul de anxietate, iar sportivii care concurează împotriva unei persoane îmbrăcate în roșu au tendința să piardă.

Mai mult, studenții expuși la culoarea roșu înainte de examene iau note mai mici. Pe de altă parte, dacă vrei să vinzi ceva prin site-urile de licitații online (precum eBay), poți folosi una dintre cele mai simple tehnici de manipulare: plasează produsul pe un fundal roșu.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că oamenii devin mai agresivi când licitează online pentru un produs dacă acesta are un fundal de culoare roșu. Astfel, potențialii cumpărători vor licita sume mai mari cu mai multă ușurință.

2

Albastrul te calmează și ajută la clarificarea gândurilor

Tehnici de manipulare - albastru
Foto: Emily Tully Yoga

Albastrul este opusul roșului, fiind culoarea calmului și a concentrării. Studiile arată că albastrul ajută la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce explică de ce ne simțim mai calmi în prezența doctorilor și asistentelor care poartă halate albastre.

Tot din acest motiv, multe spitale și clinici au pereții albaștri. Iată, deci, că tehnicile de manipulare sunt uneori folosite pentru a ne proteja.

Această culoare ne relaxează mintea și ne calmează. Probabil de aceea ne simțim atât de bine după o vacanță la mare.

Albastrul sporește și capacitatea de concentrare și de memorare, de aceea este o culoare recomandată pentru spațiile de lucru. Faptul că albastrul limpezește gândurile a fost exploatat foarte bine de japonezi.

Pe străzile cu criminalitate mare, dar și în gările intens circulate au fost instalate lumini albastre, în speranța de a diminua criminalitatea și rata sinuciderilor. Aceste tehnici de manipulare chiar par să fi funcționat.

După instalarea luminilor într-o gară din Yokohama, rata sinuciderilor a scăzut dramatic. De asemenea, criminalitatea a scăzut cu 9% pe străzile din prefectura Nara, iluminate cu aceeași culoare.

3

Verdele sporește creativitatea

Tehnici de manipulare - verde
Foto: Shutterstock

Verdele, culoarea pădurilor luxuriante, stimulează creativitatea și inovația. Psihologii au descoperit că există o legătură între culoarea verde și gândirea complexă și comportamentul calm și rațional.

Verdele ne face să ne gândim la natură și la creștere, deci nu este surprinzător că multe companii aleg să vopsească spațiile de lucru în această culoare.

Mai mult, un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Regent’s din Londra a arătat că studenții au manifestat creativitate mai mare atunci când au fost expuși la culoarea verde.

4

Tehnici de manipulare: Rozul scade agresivitatea

Tehnici de manipulare - roz
Foto: Abuna Waf

În trecut, rozul era o culoare rezervată bebelușilor și fetelor. Efectul acestei culori este, însă, mult mai complex. Rozul are efecte directe și măsurabile asupra comportamentului uman.

Aceste efecte au fost descoperite în 1979, în urma unui studiu realizat pe deținuți. Mai multe persoane condamnate au fost închise în celule vopsite în roz, iar rezultatele au fost imediate. Deținuții au devenit mai puțin agresivi.

De asemenea, sentimentul de anxietate și frustrare s-a diminuat semnificativ. De aceea, în prezent, 20% din închisorile și secțiile de poliție din Elveția au cel puțin o celulă vopsită în roz, destinată deținuților recalcitranți.

La fel de bine, culorile pot fi folosite și pentru a tortura oameni. Acest lucru s-a întâmplat (și este posibil să se întâmple și azi), cu efecte greu de imaginat asupra psihicului deținuților.

5

Negrul, în schimb, ne face mai agresivi

Tehnici de manipulare - negru
Foto: Listverse

Negrul, culoarea preferată a multor adolescenți, ne afectează creierul în moduri nebănuite. Deși hainele negre sporesc atractivitatea și eleganța femeilor, această culoare are și o parte cu adevărat întunecată.

Unul dintre cele mai interesante efecte ale culorii este faptul că ne face mai agresivi. Oamenii tind să asocieze negrul cu moartea și cu forțele malefice și devin mai agresivi când văd această culoare.

Negrul are o influență inclusiv asupra comportamentului consumatorilor. Clienții sunt înclinați să cheltuiască mai mulți bani pe produsele ale căror prezentări comerciale conțin mult negru, cum sunt reclamele sau panourile publicitare în alb-negru.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „5 moduri în care suntem influențați prin culori”

Lasă un comentariu