Tatuajele viitorului: Își schimbă culoarea și te anunță dacă ai probleme de sănătate

Tatuajele ar putea avea, în curând, un rol esențial în diagnosticarea bolilor. Savanții din Germania au reușit să creeze un tatuaj intradermic care își schimbă culoarea în funcție de fluctuațiile nivelurilor de glucoză sau albumină din corp sau de pH-ul pielii.

Odată perfecționate, aceste tatuaje le vor permite medicilor și pacienților să monitorizeze în timp real bolile cronice, precum diabetul și afecțiunile rinichilor sau ale ficatului.

Deocamdată, au fost testate pe piele de porc

Tatuaje
Fotografie realizată de cercetători în timpul experimentelor. Foto: BBC

Noile tatuaje nu au fost încă testate pe oameni, însă au funcționat perfect în timpul experimentelor pe piele de porc. În funcție de modificările aduse de savanți nivelurilor anumitor biomarkeri-cheie, cerneala folosită la tatuaje și-a schimbat culoarea.

Această cerneală conține niște biosenzori care reacționează atunci când intră în contact cu biomarkerii din fluidul interstițial.

Cerneala capătă diverse nuanțe de albastru în funcție de nivelurile de albumină, de la galben la verde închis în funcție de nivelurile de glucoză și de la galben la albastru atunci când la nivelul pielii au loc modificări de pH.

Albumina este o proteină sintetizată de ficat, iar nivelurile scăzute pot indica existența unor afecțiuni hepatice sau renale, în timp ce nivelurile ridicate pot indica prezența bolilor cardiace.

Tatuaje 2
Așa reacționează senzorii la modificarea nivelurilor biomarkerilor. Foto: Inked Magazine

Glucoza trebuie monitorizată îndeaproape pentru controlul diabetului, care afectează capacitatea corpului de a metaboliza zahărul. Iar schimbările nivelurilor de pH din sânge – acidoza, în cazul unui pH scăzut, și alcaloza, în cazul unui pH ridicat – pot fi cauzate de o gamă de factori, care ar trebui investigați de către medici.

Viitorul este medicina personalizată

Momentan, cu excepția culorii biosenzorului pentru pH, celelalte cerneluri folosite nu sunt reversibile. Asta înseamnă că tatuajul funcționează doar pentru o singură „citire”.

De aceea, următorii pași, spun cercetătorii, sunt obținerea de cerneluri reversibile și testarea lor pe animale, pentru a se asigura că nu provoacă reacții alergice.

Un lucru este cert: odată perfecționată și adaptată pielii umane, această tehnologie revoluționară ar putea avea o contribuție esențială în medicina personalizată.

„Ulterior, acești senzori pot fi dezvoltați pentru a detecta electroliții, proteinele, microorganismele patogene și starea de deshidratare”, au precizat savanții în descrierea proiectului lor.

 


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și 13 tatuaje 3D excepționale, care te vor lăsa fără cuvinte. Apoi, află care sunt cele 9 descoperiri științifice care ar putea schimba lumea în următorul deceniu și citește mai multe detalii despre Tehnologia care va revoluționa medicina: Razele X color și tridimensionale.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>