10 țări care nu există (dar pe care le poți vizita)

Cum ar fi să le povestești prietenilor că ai vizitat niște țări care nu există? Chiar se poate! Sunt regiuni care au propriile drapele și guverne și sunt dominate de un spirit de independență, dar pe care comunitatea internațională nu le recunoaște ca state independente. 

Nu există o definiție universal acceptată referitoare la ce anume face o țară să fie o țară. Dacă începi să cauți, vei descoperi că lumea e plină de zone care se vor state autonome și de micronațiuni care vor să fie recunoscute.

Acestea nu au un loc în Adunarea Generală a ONU și nici recunoaștere internațională ca state suverane. Însă multe dintre aceste țări care nu există au „conștiință națională”, un steag, o formă de guvernământ, revendică un teritoriu și își iau scopul în serios.

Așadar, îți prezentăm o listă interesantă, care îți va trezi setea de aventură.

1. Groenlanda

țări care nu există
Foto: iStock

În 2009, regina Margreta a II-a a Danemarcei a călătorit în Groenlanda pentru a acorda autonomie acestui teritoriu. S-a îmbrăcat în ținuta națională cu această ocazie: cizme din piele de focă înalte până la genunchi și un hanorac fără glugă.

A depus legea de autoguvernare în parlamentul Groenlandei, punând astfel capăt celor 300 de ani de guvernare daneză. Sub noua lege, regina a rămas șeful statului, însă cea mai mare insulă din lume a preluat controlul asupra forțelor de poliție și asupra sistemului de justiție.

Groenlandeza, vorbită de aproape toți locuitorii insulei, a devenit limba oficială. Era penultimul pas spre independența totală.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Ar trebui, oare, să vizitezi acest loc? Cu siguranță! Poți ajunge pe insula înghețată cu avionul sau cu un vas de croazieră. Poți naviga pe coasta plină cu fiorduri, poți călători la Cercul Polar, poți căuta balene și poți afla lucruri noi despre cultura groenlandeză.

2. Somaliland

țări care nu există
Foto: iStock

În 1960, fostul Somaliland britanic a devenit independent timp de cinci zile, după care s-a alăturat fostului Somaliland italian, creând Republica Somalia. Fiind persecutat de sudiști, Somaliland și-a declarat independența după un război civil, întorcându-se în 1991 la granițele trasate de britanici.

Somaliland are toate semnele unei țări suverane: propriul parlament, monedă, numere de înmatriculare auto și chiar și pașapoarte biometrice. Dar niciun stat nu recunoaște această țară. Restul lumii preferă să pretindă că Republica Somalia încă este o țară viabilă.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Nu, nu acum. Ministerele de Externe din multe state emit constant avertismente împotriva oricărei călătorii în Somalia, inclusiv în Somaliland.

3. Țări care nu există: Barotseland

țări care nu există
Foto: Pinterest

Barotseland este, prin tradiție, un regat mobil. În fiecare an, când râul Zambezi se revarsă peste pășuni, oamenii se mută pe un teren mai înalt, lăsând în urmă satele invadate de ape.

Istoria regatului începe acum cinci secole, însă în perioada colonialistă Barotseland a fost un protectorat britanic, guvernat alături de Rhodesia de Nord, însă cu mai mare autonomie.

Aceste țări care nu există încă se luptă pentru independența lor

Când a venit independența, Barotseland trebuia să mențină elementul de autodeterminare, dar guvernele zambiene care s-au succedat nu au oferit acest lucru, deși l-au promis.  În 2012, casa regală a anunțat desprinderea pașnică de Zambia.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Da. Vestul Zambiei este puțin vizitat, însă adăpostește superbul Parc Național Liuwa Plains, unde poți campa pe iarba cu roua ca mierea și poți vedea turme uriașe de animale sălbatice.

4. Transnistria

țări care nu există
Foto: Pinterest

Iată una dintre acele „țări care nu există” aproape de granițele României (probabil că se pregătesc să intre în acest club infam și regiunile separatiste din estul Ucrainei). Acest loc te întoarce în timp, pe vremea vechii Uniuni Sovietice.

Secera și ciocanul continuă să fluture în colțul drapelului transnistrean, în vreme ce o statuie a lui Lenin continuă să vegheze în fața parlamentului din Tiraspol.

De când s-a separat de vecinul și dușmanul de peste Nistru (Republica Moldova), această fâșie de pământ de pe malul stâng al râului a fost dominată de sentimentul de autovictimizare al locuitorilor.

La peste 500 de kilometri de cea mai apropiată graniță rusească, locuitorii se consideră niște ruși izolați din cauza prăbușirii URSS.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Da, ca pe o curiozitate. Plimbându-te prin Tiraspol vei putea observa mai bine trecutul sovietic.

5.  Țări care nu există: Moskitia

țări care nu există
Foto: Pinterest

Anunțul i-a surprins pe străini. După alegerea unui nou lider în 2009, Consiliul Bătrânilor a dat o declarație: din acea zi înainte, Moskitia avea să fie independentă de restul statului Nicaragua.

Sentimentele oamenilor au fost exprimate de noul lider: Marele Judecător al Națiunii Moskita. Mângâindu-și gânditor mustața, Hector Williams s-a referit la anul 1894, anul în care țara sa și-a pierdut autonomia. „Oamenii așteaptă acest moment de 115 ani”, a afirmat el.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Da, chiar dacă anumite porțiuni din Coasta Țânțarilor sunt de nepătruns. Aici se află păduri dese, navigabile numai în compania unui ghid. Mai accesibile sunt Insulele Corn, albe ca nisipul, care atrag scufundătorii ca un magnet.

6. Isle of Man

țări care nu există
Foto: Pinterest

Acest loc se află în insulele britanice, însă nu face parte din Regatul Unit sau Uniunea Europeană. Oamenii își fac de mult timp propriile lor reguli aici. Parlamentul, numit „Tynwald”, este cel mai vechi corp legislativ din lume, guvernând țara de când au sosit vikingii, în secolul VIII.

Democrația de aici este exemplară, stabilind o premieră mondială în 1881, când femeile (care aveau proprietăți) au primit dreptul de a vota la alegerile parlamentare. În 2006, vârsta de votare a fost fixată la 16 ani. Nu e rău deloc pentru o țară care nu există!

Ar trebui să vizitezi acest loc? Cu siguranță! Poți privi cerul prin telescop, poți face ciclism și poți urmări rechinii (în perioada mai-august).

7. Țări care nu există: Lakotah

țări care nu există
Foto: Pinterest

În 1868, indigenii Lakotah Sioux au semnat un tratat cu guvernul SUA prin care zona Black Hills avea să fie a lor pentru totdeauna. Câțiva ani mai târziu, aici s-a descoperit aur și guvernul s-a răzgândit, denunțând înțelegerea.

Un secol mai târziu, un judecător din SUA a oferit compensație pentru pământ, la prețul din 1877, plus dobânda. Însă indigenii Lakotah Sioux nu au vrut să ia banii.

Pentru ei, zona Black Hills este sacră și nu e de vânzare. În 2007, s-a format Republica Lakotah, după ce tratatul a fost denunțat. Nu este vorba de o secesiune, ci de o restabilire a suveranității.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Da. Teritoriul cuprinde porțiuni din Nebraska, din cele două state Dakota, din Wyoming și Montana, inclusiv muntele Rushmore.

8. Tibet

țări care nu există
Lacul Namtso, din Tibet. Foto: Pinterest

Liderul spiritual al Tibetului, cel de-al XIV-lea Dalai Lama a fugit în 1959, după o revoltă eșuată împotriva autorităților chineze. Când armata chineză a tras cu artileria în palatul său din Lhasa, liderul a fugit, în toiul nopții.

Explicația oficială a Chinei a fost că Dalai Lama fusese „răpit de bandiți”. Dalai Lama a trecut în secret Munții Himalaya și a ajuns în India, unde i s-a oferit azil politic. Astfel începea mai mult de o jumătate de secol de exil.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Da, dacă vei putea intra. Este nevoie de permise și China poate să închidă regiunea fără nicio avertizare. Poți vedea templele din Lhasa și poți face drumeții în Himalaya.

9. Țări care nu există: Papua de Vest

țări care nu există
Foto: Pinterest

La sfârșitul perioadei coloniale olandeze, în anii ’60, indonezienii au preluat puterea, promițându-le celor din Papua de Vest că vor organiza un plebiscit referitor la viitorul lor, înainte de încheierea deceniului.

Dar referendumul a luat o formă neobișnuită și numai 1.025 de șefi de trib au fost aleși de guvernul indonezian pentru a reprezenta aproape un milion de papuași.

Șefii de trib au votat pentru rămânerea în Indonezia. Ani mai târziu, unii au susținut că această alegere nu fusese tocmai liberă.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Da, dacă ești un spirit aventuros; această frontieră este aproape neatinsă, în timp ce Insulele Raja Ampat oferă unul dintre cele mai spectaculoase locuri pentru scufundări de pe planetă.

Cu toate acestea, organismele internaționale îi sfătuiesc pe călători „să fie prudenți”.

10. Murrawarri

țări care nu există
Biserica Sacred Heart, din Culgoa. Foto: Pinterest

Iată și ultimul teritoriu de pe lista noastră cu țări care nu există. Cum se face că regina Elisabeta a II-a a Angliei, ca monarh constituțional al Australiei, are dreptul de a guverna Murrawarri?

O țară poată să exercite autoritate asupra unui teritoriu în trei cazuri: câștigând un război, semnând un tratat sau ocupând pământuri care nu erau ocupate.

Nimeni din Murrawarri, teritoriu care se întinde pe granița dintre Queensland și New South Wales, nu își aduce aminte să fi semnat vreun tratat sau să fi luptat într-un război.

Iar oamenii aceștia trăiau aici cu mult timp înainte de sosirea europenilor. Așa că, în 2013, locuitorii au emis o declarație de continuitate a istoriei națiunii lor, ridicându-se împotriva celor două secole de stăpânire colonială.

Ar trebui să vizitezi acest loc? Poate. Autostrada Mitchell străbate teritoriul, așa că îl poți vizita. Parcul Național Culgoa se află pe acest teritoriu și este un loc unde poți descoperi arborii „coolabah” și istoria aborgenilor.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă alte 5 state inexistente (dar care au locuri rezervate pe hartă).


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „10 țări care nu există (dar pe care le poți vizita)”

Lasă un comentariu