Talidomida, „medicamentul-minune” care a schilodit o generație întreagă

În urmă cu șase decenii, o companie farmaceutică punea pe piață un sedativ și antivomitiv revoluționar: talidomida. Medicamentul s-a vândut la scară largă mai ales în Europa, fiind prescris cu preponderență femeilor însărcinate.

Fără a fi testată suficient, talidomida a schilodit o întreagă generație. Născuți cu malformații grave, copiii afectați de talidomidă au fost rezultatul unor mușamalizări ale unei companii farmaceutice cu trecut întunecat.

Talidomida - copii grup
Copiii afectați de talidomidă sufereau de nenumărate defecte la naștere. Erau afectate picioarele, mâinile și urechile. Foto: Pinterest

La finalul articolului vei găsi și un documentar interesant realizat de Deutsche Welle despre acest subiect.

Talidomida a provocat defecte fizice grave

Când Agnes Donnelion l-a născut pe fiul ei, Kevin, nu i s-a permis să-l vadă timp de două zile.

„Toate mămicile de pe secție își primeau copiii, iar eu nu. Așa că am întrebat-o pe sora medicală de ce nu mi se aduce copilul și ea a spus «Îl vei vedea mâine… Copilul tău nu e prea sănătos»”, își aduce aminte Donnelion în documentarul BBC  intitulat Talidomida: Un medicament-minune.

Când a venit momentul să-și vadă copilul, sora medicală a dus-o pe mamă într-un scaun cu rotile până la pătuț, ca și cum ar fi vrut să o poată sprijini atunci când avea să-și vadă fiul.

Însă, când au ajuns la copil, sora medicală a lăsat-o pe Donnelion acolo și, îndepărtându-se, i-a spus: „Apropo… Are mâini și picioare scurte.” Donnelion nu a băgat în seamă acest comentariu.

„Când l-am ridicat și am pus pătura în jurul lui, am suferit cel mai mare șoc din viața mea”, a povestit femeia.

Kevin Donnelion a fost unul dintre cei peste 10.000 de copii din întreaga lume afectați de talidomidă. Asemeni lui Kevin, mulți supraviețuitori au mâini și picioare scurte și parțial dezvoltate, care se aseamănă cu niște înotătoare de pește.

Alții au fețe diforme și ochi și urechi cu malformații grave.

Talidomida - fetita
Phillipa Bradbourne, copil afectat de talidomidă, s-a născut fără mâini (1963). Foto: Pinterest

Mulți s-au născut fără anus, fără organe genitale, cu organe subdezvoltate și erau atât de diformi, încât moartea lor a fost de neevitat. 123.000 de copii afectați de talidomidă (potrivit unor estimări minime) au fost avortați sau s-au născut morți.

Se crede că mulți alți copii, care nu au fost luați în evidențe, au murit ca rezultat al infanticidului practicat sub ochii autorităților.

O companie farmaceutică și tacticile ei agresive

Hermann Wirtz
Hermann Wirtz, fondatorul companiei Grünenthal. Foto: Pinterest

Între 1957 și 1962, talidomida a fost comercializată în 46 de țări, sub 65 de denumiri diferite. Acestea au fost promovate agresiv de către Chemie Grünenthal, compania farmaceutică germană care a dezvoltat medicamentul.

Povestea oficială spune că talidomida a fost descoperită accidental de proprietarul companiei, Hermann Wirtz, în timp ce încerca să descopere un medicament împotriva alergiilor.

Însă, în timp ce îl testa pe animale de laborator, el și echipa lui au descoperit că medicamentul avea efect de sedativ. Descoperiseră un tranchilizant nou, care putea înlocui barbituricele.

Barbituricele puteau cauza intoxicații, dacă erau luate în cantități mari. Talidomida nu avea astfel de efecte, cel puțin conform testelelor pe animale.

Talidomida și lagărele de concentrare naziste

Otto Ambros
Otto Ambros, „chimistul diavolului”. Foto: Pinterest

Însă aceasta nu este povestea întreagă a originilor talidomidei, potrivit doctorului Martin Johnson, fostul director al organizației Thalidomide Trust, din Marea Britanie.

Johnson a adunat probe care leagă dezvoltarea talidomidei de naziști. Potrivit unor informații, după Al Doilea Război Mondial, compania Grünenthal a angajat mai mulți oameni de știință naziști. Unii dintre aceștia au lucrat în mod direct la obținerea talidomidei.

Wirtz însuși fusese nazist, însă în proiect erau implicați și oameni mult mai controversați. Johnson crede că medicamentul a fost dezvoltat de Otto Ambros, cunoscut la Auschwitz drept „chimistul diavolului”.

Ambros ajutase la dezvoltarea neurotoxinei numite gaz sarin, iar talidomida a fost testată ca antidot pe deținuții din lagărele de concentrare.

În brevetul din 1954 se face trimitere la acest episod din trecutul dezvoltării medicamentului. Documentul specifică faptul că s-au făcut teste cu talidomidă pe oameni înainte să înceapă testele oficiale ale companiei Grünenthal.

Mai mult, un alt document arată că Grünenthal cumpărase denumirea comercială Contergan de la o companie farmaceutică franceză, Rhone-Poulenc. Și aceasta era controlată de naziști.

Talidamida, cel mai bine vândut somnifer

Talidomida - proteze
Membre artificiale purtate de copiii afectați de talidomidă la sfârșitul anilor ’60. În imagine poate fi văzută o fetiță din Germania, născută fără mâini din cauză că mama ei a luat talidomidă. Fetița poartă un ham prevăzut cu brațe protetice și mâini ca niște mănuși de box. Foto: Pinterest

Potrivit Newsweek, Grunenthal a îngropat dovezile referitoare la defectele cu care se nășteau copiii din cauza talidomidei. Primul astfel de caz documentat a fost cel al copilului unuia dintre angajații Grünenthal, cu un an înainte ca talidomida să ajungă pe piață.

Până în 1957, medicamentul devenise cel mai bine vândut somnifer din Germania. În curând, talidomida era populară în întreaga Europă ca tratament pentru stările de rău matinale din timpul primului trimestru de sarcină.

Numărul de malformații la naștere a crescut exponențial în întreaga lume. În SUA, tenacitatea doctorului Frances Oldham Kelsey, de la Administrația pentru Alimentație și Medicamente (FDA), a prevenit apariția unui dezastru similar (doar 17 cazuri au fost înregistrate în SUA).

FDA nu a aprobat niciodată folosirea talidomidei, mulțumită îngrijorărilor doctorului Kelsey.

Medicamentul a fost retras, victimele au rămas

Talidomida - Kevin Donnelion
Kevin Donnelion în 2015, pe când avea 53 de ani. Foto: Pinterest

Talidomida a fost scoasă de pe piață în vara anului 1962, după ce numărul tot mai mare al dovezilor de malformații a pus presiune asupra companiei Grünenthal.

Oamenii de știință descoperiseră că medicamentul aducea vătămări fătului în primele 60 de zile de sarcină. Mii de copii afectați de talidomidă și familiile lor erau nevoiți să găsească o cale de a duce o viață cât mai normală.

Cei mai mulți nu au reușit. Moașele i-au lăsat pe unii copii să moară, în timp ce alții au fost abandonați de părinți. De asemenea, unii dintre părinți s-au sinucis.

Un copil schilodit de talidomidă scrie cu ajutorul unui dispozitiv de ținere al creionului (1967). Foto: Pinterest

Mulți copii afectați de talidomidă au trecut prin operații dureroase și au fost nevoiți să se obișnuiască purtând membre artificiale.

„Membrele erau complet nefuncționale. Erau niște brațe speciale, activate de cilindri cu gaz. Dacă îți mișcai umărul, se deschideau un fel de gheare. De cele mai multe ori, scăpai pe jos lucrurile pe care voiai să le apuci.”

„Gazul nu ajungea prea mult. Uneori, ridicai un știulete de porumb, să zicem, și până când îl duceai la jumătatea distanței spre gură, gazul se termina. Cu picioarele era și mai rău. Picioarele artificiale erau foarte grele. Neavând mâini, nu mă puteam proteja în cazul în care cădeam… Am o mulțime de copci la ceafă”, își amintește Kevin Donnelion.

Ce fac în ziua de azi copiii afectați de talidomidă

Talidomida - centru reabilitare
Un centru de reabilitare pentru copiii care au căzut victime talidomidei. Oslo, 1964. Foto: Pinterest

În ciuda dizabilităților grave, unii dintre copiii afectați de talidomidă au reușit să aibă vieți împlinite și chiar propriile lor familii.

Louise Medus este căsătorită cu Darren Mansell, care este și el o victimă a talidomidei. Cresc doi câini și au doi îngrijitori permanenți. Tatăl lui Louise a dat în judecată compania Distillers, cea care distribuia talidomida în Marea Britanie. Despăgubirile s-au ridicat la 26 de milioane de lire.

Louise a încercat să ducă o viață cât de cât normală. A lucrat în domeniul asigurărilor, a învățat să conducă o mașină special modificată și a scris un volum de memorii.

De asemenea, Medus are doi copii din prima căsătorie. În ciuda faptului că exista posibilitatea ca diformitățile să fie moștenite de urmașii ei, copiii ei nu au nicio malformație.

Medus nu are nicio relație cu părinții și frații ei, însă este foarte apropiată de copiii ei.

„Talidomida nu i-a afectat numai pe supraviețuitori. Talidomida i-a afectat pe frații supraviețuitorilor, pe părinții lor și pe copiii lor. Așa că nu e vorba numai de copii afectați, ci de întregi familii”, declara Medus pentru The Guardian în 2014.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu