Înaintea exercițiilor de coregrafie de masă din URSS, Germania nazistă, Coreea de Nord sau România au existat „tablourile vii” ale lui Arthur Mole, imagini propagandistice realizate din grupuri de până la 30.000 de oameni.
Născut în Anglia în 1889, Arthur Mole a fost un fotograf comercial devenit celebru în toată lumea pentru o serie de fotografii realizate mai ales în timpul Primului Război Mondial, în care zeci de mii de soldați și rezerviști erau aranjați pentru a forma tablouri gigantice.

Deși aceste mase de oameni păreau lipsite de sens dacă erau privite de la sol sau direct de sus, perpendicular, atunci când erau văzute din vârful unui turn de observare înalt de 25 de metri, priveliștile luau diverse forme patriotice.
Tehnica folosită de Mole se numește anamorfoză și este folosită în artă de mii de ani (există exemple și din preistorie), dar a fost desăvârșită și popularizată în opere din perioada Renașterii.
Cheia tehnicii lui Mole consta în fotografierea oamenilor dintr-un loc în care liniile perspectivei dădeau naștere unor imagini care aveau sens.

Mole a emigrat în Statele Unite cu familia sa în 1903, pe când avea 14 ani. A lucrat ca fotograf comercial în Zion, Illinois, la nord de Chicago, potrivit Wikipedia.
În timpul Primului Război Mondial și imediat după încheierea conflictului, Mole a vizitat 18 tabere de antrenament ale Armatei și ale Marinei pentru a realiza aceste opere masive.
Scopul său era să creeze fotografii patriotice care să contracareze tendințele izolaționiste (convingerea că Washingtonul nu trebuia să se amestece în război) care predominau în anumite părți ale societății americane.

Arta lui Arthur Mole era, așadar, o formă de propagandă de război, însă una realizată la o scară nemaiîntâlnită până atunci. Zeci de mii de militari deveneau părțile componentele – „pixelii” – unei imagini, în spectacole patriotice pe care mulți doreau să le vadă.
Fotografiile lui Mole au fost distribuite la nivel național, în special sub formă de cărți poștale. Datorită acestor creații, Mole este considerat un pionier în domeniul fotografiilor de masă regizate.
Realizarea fotografiilor folosind un număr atât de mare de oameni, cu ajutorul liniilor de perspectivă care se întindeau pe mai mult de o sută de metri, necesita o săptămână de pregătiri și apoi ore întregi pentru poziționarea oamenilor în teren.

Mole urca pe turnul de vizionare și striga la megafon, în vreme ce asistentul său, John Thomas, folosea un steag alb enorm pentru a le comunica zecilor de mii de soldați locurile în care să stea.
Densitatea era cheia realizării perspectivei. Tridimensionalitatea „Statuii Umane a Libertății” a fost obținută amplasând majoritatea participanților în torță, conferindu-i astfel o tușă mai apăsată în comparație cu restul mai diluat al imaginii.
Din această perioadă ies în evidență zece imagini. Printre cele mai cunoscute se regăsesc „Portretul lui Woodrow Wilson”, „Clopotul Uman al Libertății”, „Statuia Umană a Libertății și „Vulturul American”.

Realizarea „Scutului SUA” a necesitat plasarea a 30.000 de persoane, în vreme ce „Clopotul Uman al Libertății” a fost format din 25.000 de oameni.



Citește în continuare