În 1967, a refuzat un „gunoi” artistic gratuit. Azi, tabloul de van Gogh valorează milioane

În urmă cu mai bine de 50 de ani, o femeie din Marea Britanie a avut posibilitatea să își însușească, gratuit, un tablou de Vincent van Gogh, care astăzi valorează 14.8 milioane de euro.

Fără să știe ce comoară are în fața ochilor, femeia, pe nume Gay Horrell, a refuzat pictura și a ales – în schimb – un clopoțel din alamă.

Gaye Horrell
În 1967, Gaye Horrell a luat probabil cea mai proastă decizie din viața ei. Foto: The Daily Mail

În 1967, socrii lui Gaye Horrell au pus la vânzare mai multe obiecte vechi pe care le aveau prin casă. Printre ele se afla și tabloul de Vincent van Gogh, a cărui valoare nu o bănuia nimeni la acea vreme.

Socrii i-au oferit lui Gaye posibilitatea să aleagă unul dintre obiecte, însă au sfătuit-o să nu opteze pentru pictură, deoarece nu era într-o stare prea bună.

În schimb, cei doi i-au propus un clopoțel de bronz, o alegere mult mai bună, în opinia lor. Proaspăt căsătorită, Gaye a simțit că nu este momentul să-și înfrunte socrii și a cedat presiunii, alegând clopoțelul.

Mai târziu, această alegere s-a dovedit dezastruoasă: tabloul deteriorat era, de fapt, o lucrare a lui Vincent van Gogh, denumită „Țărancă în fața unei ferme”.

Tabloul de Van Gogh
Tabloul, semnat de Vincent van Gogh, valorează acum milioane de euro. Foto: Wikimedia

În 2020, la 53 de ani de la acel moment, pictura a fost vândută la licitație unui cumpărător anonim pentru 13 milioane de lire sterline (14.8 milioane de euro).

Cea mai neinspirată decizie a vieții ei

Într-un interviu acordat publicației The Daily Mail, femeia a mărturisit că a fost foarte naivă și că a simțit că nu are altă posibilitate decât să urmeze sfatul socrilor ei.

„Am văzut pictura și mi-a plăcut instant. Tabloul părea foarte vechi, era murdar și neîngrijit, dar mie tot mi-a plăcut.

Socrii mei m-au convins că nu merită să-l iau și să-mi bat capul cu el”, a povestit Gaye cum a luat, probabil, cea mai neinspirată decizie din viața ei.

În același an, tabloul a fost vândut unei case de licitații locale, pentru suma „fabuloasă” de patru lire sterline (4.5 euro).

Vincent van Gogh
Lucrările lui Vincent van Gogh sunt printre cele mai „vânate” de colecționarii de artă. Foto: Wikimedia

La scurt timp după aceea, un bărbat pe nume Luigi Grasso a descoperit capodopera într-un magazin de vechituri din Londra.

Grasso a remarcat semnătura „Vincent” din colțul din dreapta jos al tabloului. Bănuind că opera de artă ar putea fi valoroasă, a achiziționat-o cu 45 de lire sterline (51 de euro).

Tabloul, pictat de van Gogh în ultimii ani de viață

Pictura a „apărut” din nou în 1970, când un cumpărător a achiziționat-o cu 100.000 de lire sterline (114.500 de euro).

În 2001, tabloul a fost vândut din nou, de data aceasta unui colecționar american. Prețul: 1.5 milioane de lire sterline (1.7 milioane de euro).

Targul de Arte Frumoase
Tabloul lui van Gogh a fost vândut la Târgul Internațional de Arte Frumoase de anul acesta. Foto: The Daily Mail

Tabloul a rămas în proprietatea colecționarului american până în 2020, când a fost pus în vânzare la Târgul European de Arte Frumoase din Olanda. Identitatea persoanei care l-a cumpărat este necunoscută.

Potrivit The Vintage News, experții și istoricii artei cred că tabloul „Țărancă în fața unei ferme” a fost pictat de van Gogh la vârsta de 33 de ani, cu doar patru ani înainte să moară.

În timp ce unii au sugerat că Vincent van Gogh a vândut tabloul, alții insistă că pictorul a vândut o singură lucrare pe parcursul întregii sale vieți.

Dar acest lucru este imposibil de confirmat, pentru că familia artistului, inclusiv fratele său, Theo, îi lua adesea picturile și le vindea cunoscuților.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și poveștile unor comori inestimabile descoperite din greșeală de oameni obișnuiți.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu