Misterul svasticilor din pădure, simboluri vii uriașe, create din copaci

În urmă cu aproape 30 de ani, un peisagist din Germania a descoperit într-o pădure o formațiune din copaci foarte bizară, în formă de svastică. De atunci, în pădurile din jurul lumii au fost observate alte svastici enorme, iar enigma originii lor dăinuie în continuare.

Hakenkreuz, tetraskelion, crucea Gamma – toți acești termeni au fost folosiți de-a lungul istoriei pentru a denumi cel mai controversat simbol din lumea occidentală de azi: svastica.

Acest simbol antic al prosperității a fost folosit pentru prima dată cu cel puțin 11.000 de ani în urmă, în Eurasia neolitică (dar iată că și în America de Sud, la Puma Punku, în Bolivia), și a fost uzitat în cadrul multor religii, cum ar fi budismul, hinduismul, odinismul și jainismul.

Cu aproape 30 de ani în urmă, un peisagist din Germania a descoperit o formațiune de copaci bizară într-o pădure: avea forma unei svastici. Foto: Zuma Press via Newscom

Adeseori gravată pe casele din India sau pe templele din Indonezia, svastica își trage numele dintr-un termen sanscrit care înseamnă „obiect norocos”.

Simbolul a fost prezent în Europa în epoca precreștină și a fost descoperit în Grecia Antică, în catacombele romane, în Bosnia și în Serbia, în Ucraina, în România (lângă Brașov și la Turda), în țările nordice și pe artifactele celților.

Svastica, popularizată de Heinrich Schliemann, care a descoperit Troia

Svastica a devenit cunoscută în lumea vestică atunci când a început să fie folosită de mărci precum Coca-Cola și Carlsberg. Chiar și armata SUA a folosit simbolul în timpul Primului Război Mondial. Însă, pe la începutul anilor ’40, odată cu creșterea puterii naziste, adevărata semnificație a simbolului a fost uitată.

Svastica a fost popularizată în Germania în special de celebrul arheolog Heinrich Schliemann, care în 1870 a descoperit Troia, orașul vechi de 4.000 de ani. Deși era doar unul dintre săpătorii din sit, Schliemann a fost singurul creditat pentru descoperire.

Heinrich Schliemann, arheolog autodidact, a popularizat svastica în Europa, iar Adolf Hitler a „confiscat” acest simbol, asociindu-l cu ideologia nazistă. Foto: Wikimedia

Bănuind că poveștile lui Homer nu erau doar mituri, bărbatul a căutat Troia vreme de mai mulți ani și a devenit celebru după descoperire. În timp ce excava ruinele Troiei, Schliemann a observat simbolul svasticii peste tot în oraș.

După Troia, arheologul și-a continuat munca în lumea întreagă, din Asia și Africa până în America de Sud, găsind peste tot svastici. Pe măsură ce descoperirile lui deveneau din ce în ce mai populare, la fel se întâmpla și cu simbolul.

Soarta negativă a simbolului a început atunci când naționaliștii din Germania dinaintea lui Adolf Hitler au adoptat svastica drept simbol al superiorității rasei lor. Pe măsură ce rasismul se răspândea în Germania, Hitler a adoptat simbolul drept siglă a Partidului Nazist în 1920.

În 1933, naziștii au interzis folosirea simbolului în scopuri comerciale, iar restul e istorie. În timpul războiului, svastica a fost afișată peste tot de mașinăria de propagandă nazistă.

Într-o zonă împădurită din Asterode, în Hesse, Germania, o svastică și „1933”, anul în care Hitler a venit la putere, au fost afișate folosind arborii de larice. Foto: Wikimedia

De la pamflete și steaguri, până la coifuri și uniforme, svastica a fost folosită peste tot, însă cea mai bizară apariție a simbolului este cea din pădure.

Potrivit ABC News, svastica din pădure a fost descoperită în 1992, de Gunter Reschke. Acesta era angajat ca stagiar la o companie de peisagistică și, în timp ce realiza fotografii dintr-un avion, a observat svastica uriașă în partea de nord a orașului Zernikov (la nord de Berlin).

Alcătuită din o sută de arbori de larice (Larix decidua) într-o pădurea deasă de pin, bucata de pământ cu copaci plantați cu grijă acoperea o zonă de 3.900 de metri pătrați.

Copacii fuseseră plantați astfel încât să formeze o svastică uriașă și, timp de peste 20 de ani, au  înflorit toamna, făcând contrast cu pinii din jur. Efectul dispărea primăvara, iar simbolul a rămas nedescoperit vreme îndelungată.

În scurt timp, s-au răspândit zvonuri despre felul în care svastica a ajuns acolo. Un fermier local a susținut că a plantat copacii pe când era copil, iar un pădurar i-a dat câțiva bănuți pentru fiecare puiet pus în pământ. Foto: Wikimedia

Nu se știe cu exactitate cine a plantat copacii și când au fost plantați, deși specialistul în păduri Klaus Goricke i-a măsurat și a determinat că au fost plantați la sfârșitul anilor ’30, sau, mai exact, în 1938, când puterea lui Hitler era aproape de apogeu.

Există mai multe teorii privitoare la creatorii svasticii, însă niciuna nu a fost verificată. Prima teorie spune că arborii au fost plantați în onoarea zilei de naștere a lui Hitler, la ordinul unui ofițer nazist local.

Ziarul german Berliner Zeitung a afirmat că au fost plantați „ca un gest de recunoștință față de Reich”, care a construit o stradă în Zernikow.

A treia teorie spune că simbolul era un semn de loialitate, după ce un sătean din zonă a fost trimis într-un lagăr de concentrare drept pedeapsă pentru că a ascultat pe ascuns BBC.

Pe dealurile de lângă satul kârgâz Taș-Bașat crește o pădure modelată, în mod evident, de mâna omului. Chiar dacă se vede „în oglindă”, iar unele brațe sunt incomplete, această „svastică verde” este, totuși, un simbol inconfundabil. Foto: hrnick / Atlas Obscura

Ultima teorie se referă la un localnic, care susținea că el și alți membri ai Hitlerjugend („Tineretul Hitlerist”) au plantat copacii. Rușii au afirmat că aveau cunoștință despre existența svasticii înainte de 1992, deși nu au prezentat dovezi în legătură cu asta.

Autoritățile germane au încercat să distrugă svastica în 1995. Îngrijorați că locul ar putea atrage susținători naziști, au îndepărtat 43 de arbori de larice, rămânând 57. Dar operațiunea a eșuat, pentru că simbolul era încă vizibil din aer.

După ce câteva tabloide au publicat fotografii cu simbolul, autoritățile au îndepărtat alți 25 de copaci și svastica a fost în cele din urmă distrusă.

Un incident similar s-a petrecut în SUA, când armata a descoperit o svastică alcătuită din copaci, la sfârșitul anilor ’70. Tot în SUA au fost descoperite svastici masive (vizibile din avion) în apropiere de Roswell, New Mexico.  Același simbol a apărut într-o pădure din Kârgâzstan, unde a fost descoperit în 2006.

Fostul simbol al iubirii și prosperității este astăzi interzis în cele mai multe țări de pe Glob. Mai multe grupuri au încercat să-i redea acestui simbol respectul de odinioară, dar se pare că, deocamdată, svastica este prea încărcată de memoria atrocităților comise de naziști.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm și:


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu