6 oameni care au fost unicii supraviețuitori ai unor dezastre aviatice teribile

Călătoria cu avionul este, statistic vorbind, una dintre cele mai sigure modalități de deplasare. Însă, în rarele ocazii când o aeronavă se prăbușește, numărul victimelor este foarte mare.

Există în lume câțiva indivizi extrem de norocoși, care au fost implicați în accidente aviatice majore și, ca prin minune, au supraviețuit. Iată poveștile unor oameni care au avut șansa de a fi singurii supraviețuitori ai unor dezastre aviatice majore.

1

George Lamson, proiectat din avion cu tot cu scaun

Accidente aviatice - George Lamson Jr
Foto: ZenHerald

Pe 21 ianuarie 1985, zborul 203 al Galaxy Airlines s-a prăbușit pe un câmp din statul american Nevada la scurt timp după decolare. La bord se aflau 71 de pasageri și membri ai echipajului.

George Lamson, în vârstă de 17 ani, a fost unicul supraviețuitor al catastrofei. În urma impactului avionului cu solul, a fost proiectat din aeronavă cu tot cu scaunul de care era prins cu centura. Ca prin minune, a „aterizat” teafăr pe o stradă din apropiere.

2

Annette Herfkens, greu de ucis

Accidente aviatice - Annette Herfkens
Foto: Taringa

Această femeie a fost singurul supraviețuitor al prăbușirii zborului VN 474 al liniilor aeriene vietnameze într-un lanț muntos izolat din Vietnam. 29 de pasageri și membri ai echipajului și-au pierdut viețile, iar Annette și-a pierdut logodnicul în accident.

Femeia nu purta centura de siguranță și s-a ales cu șoldurile fracturate, un plămân distrus, maxilarul rupt, iar mai târziu a dezvoltat cangrenă.

Faptul că nu a pierit în dezastru este incredibil. Mai mult, tânăra a supraviețuit timp de opt zile în sălbăticie bând apă de ploaie, înainte de a fi găsită de un polițist local.

3

Nestor Mata, izolat în munți

Accidente aviatice - Nestor Mata
Foto: Big News Network

Nestor Mata a supraviețuit unui accident aviatic în care au murit președintele nou-ales al Filipinelor, Ramon Magsaysay, și alți 25 de pasageri și membri ai echipajului.

În 1957, avionul militar cu care zburau aceștia s-a prăbușit într-o zonă muntoasă a Insulei Cebu. Nestor, care era jurnalist, a suferit arsuri de gradul trei pe tot corpul și a rămas inconștient imediat după impact.

A fost găsit de localnici la cinci ore după ce și-a revenit în simțiri. A durat 18 ore pentru ca 12 oameni să îl coboare de pe munte și să îl transporte la spital.

4

Juliane Koepcke, singură în pădurea amazoniană

Accidente aviatice - Juliane Koepcke
Foto: Business Insider

Când se îndrepta spre un oraș izolat din pădurea tropicală amazoniană, după ce plecase din Lima, capitala peruană, avionul zborului 508 al LANSA a fost lovit de fulger.

Grav avariată, aeronava a căzut în gol 3.000 de metri și s-a prăbușit în jungla peruană. Studenta germană Juliane Koepcke, în vârstă de 17 ani, a fost singurul dintre cei 92 de pasageri care a scăpat cu viață.

Juliane a fost nevoită să supraviețuiască timp de 11 zile, înainte de a fi găsită de țapinarii care munceau pe malul râului din apropiere. Accidentul a avut loc în 1971.

5

Vesna Vulovic a stabilit un record mondial

Accidente-aviatice-Vesna-Vulovic_compressed
Foto: Twitter

O altă persoană incredibil de norocoasă este stewardesa Vesna Vulovic, din Iugoslavia. Femeia a fost unicul supraviețuitor al zborului JAT 367.

Aeronava în care se afla Vulovic a explodat în aer deasupra Cehoslovaciei, în 1972. Vesna a rămas prinsă în fuzelajul avionului, care a căzut de la peste 10.000 de metri.

Practic, Vesna Vulovic deține recordul mondial pentru cea mai mare cădere fără parașută. S-a ales cu craniul fracturat, picioarele și trei vertebre rupte și cu paralizie temporară.

În aceste condiții, faptul că a supraviețuit este un adevărat miracol. Femeia nu își amintește explozia sau căderea care a urmat după explozie.

6

Bahia Bakari, nouă ore singură în apele Oceanului Indian

Accidente aviatice - Bahia Bakari
Foto: Twitter

Singura supraviețuitoare a zborului 626 al companiei Yemenia a fost Bahia Bakari, în vârstă de 15 ani. Aeronava în care se afla tânăra s-a prăbușit în Oceanul Indian în anul 2009.

La bord se aflau 153 de oameni. Marea era agitată, iar avionul a căzut pe timp de noapte. După ce avionul a ajuns în apă, tânăra, care nu știa să înoate, a stat agățată timp de peste nouă ore de resturile care pluteau.

Apoi, a fost reperată și scoasă din apă de o echipă de salvare. Ulterior, Bahia a povestit că, în acele ore cumplite, auzea vocile altor supraviețuitori, însă acestea au fost în curând înghițite de tăcere.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu