Superstiții sau matematică ocultă? 6 numere care aduc mai mult ghinion decât 13

Ah, celebrul „vineri, 13”! În cultura vestică, aceasta este o zi marcată de superstiții, care aduce ghinion și neplăceri. Deși numărul 13 este adesea asociat cu ghinionul în numerologia occidentală, el nu este singurul învestit cu semnificații malefice.

În funcție de religie sau de cultură, oamenii privesc cu teamă anumite numere, pe care le consideră fatidice. Iată câteva dintre numerele care, în diverse părți ale lumii, sunt considerate a fi purtătoare de ghinion.

1. Superstiții – Cifra 4, evitată de chinezi

Superstitii - numarul 4
Foto: tofugu.com

În limba mandarină, „patru” se pronunță „si”, pronunția fiind foarte asemănătoare cu cea a cuvântului „moarte” (care se pronunță tot „si”, dar cu o altă intonație). Bineînțeles, această similitudine a încărcat cifra 4 cu sens negativ, iar în cultura chineză această superstiție este foarte puternică.

Unele clădiri din China nu au etajul 4, iar în alte locuri – precum Hong Kong – s-a mers atât de departe, încât în unele blocuri lipsesc etajele 40-49.

Mai mult, au existat speculații conform cărora China nu a candidat la organizarea Jocurilor Olimpice din 2004 din cauza aversiunii chinezilor pentru cifra 4.

2. Afganii se feresc de numărul 39

Superstitii - numarul 39
Foto: Nooruddin Bakhsh

39 nu este vreo entitate infamă în numerologie, dar este un număr de evitat în Afganistan. Motivul pentru care afganii se feresc de el nu sunt foarte clare, însă se pare că ele sunt asociate cu prostituția și traficanții de carne vie.

Cei care suferă cel mai mult sunt proprietarii de mașini ale căror plăcuțe de înmatriculare conțin combinația de cifre 39. Aceștia sunt adesea ținta oprobiului public și sunt hărțuiți în trafic de alți șoferi.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Lucrurile au mers atât de departe încât oamenii dau mită pentru a nu primi plăcuțe de înmatriculare care conțin numărul 39.

3. Numărul 666, cel mai detestat

Superstitii - numarul 666
Foto: sciencealert.com

Un număr cu semnificație puternică în teologia creștină, 666 le dă fiori multora. Numărul este considerat malefic și este asociat cu diavolul, datorită unui pasaj din Biblie.

În Apocalipsa 13-18, apare următorul citat:

„Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.”

Așadar, nu e de mirare că 666 face obiectul atâtor superstiții.

4. Ialienii se tem de numărul 17

Superstitii - Numarul 17
Garaje din comuna italiană Magione. Numărul 17 a fost lăsat pe dinafară. Foto: laverdaforum.com

În Italia, 17 este considerat număr cu ghinion. Oamenii îl percep ca pe un simbol al morții, însă nu din cauza semnificației lui în numerologie.

Italienii au o aversiune față de 17 deoarece scrierea lui în cifre romane (XVII) rearanjată rezultă în „VIXI”. Traducerea aproximativă din latină înseamnă „am trăit”, sugerând o viață încheiată.

Din cauza acestei superstiții, unele hoteluri din Italia nu au camera numărul 17, iar în unele avioane ale Alitalia rândul 17 lipsește.

5. Superstiții indiene – numărul 26, prevestitor de dezastre

Superstitii - Numarul 26
Foto: theatlantic.com

În India, numărul 26 începe să câștige reputația de număr cu ghinion, și asta din cauza unor coincidențe calendaristice.

Tsunamiul din 2004, în urma căruia au murit zeci de mii de oameni, a avut loc pe 26 decembrie. Pe 26 ianuarie 2001, provincia Gujarat a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,7 grade Richter, care a lăsat în urmă peste 13.000 de morți.

Mai mult, atacurile teroriste din Mumbai din 2008 au început pe 26 noiembrie și s-au soldat cu 164 de morți. Nu este, deci, de mirare că indienii nu văd cu ochi buni numărul 26.

6. Occidentalilor nu le place numărul 11

Superstitii - Numarul 11
Foto: neverlostknowledge.com

Numărul 11 este încărcat de semnificații negative în special în cultura occidentală. Din cauza sistemului numeric pe care îl folosim, se întâmplă uneori să avem date sau ore formate dintr-o singură cifră – 11.11.2011 sau 11:11.

Acest fapt nu are, evident, nicio semnificație. Totuși, asta nu i-a oprit pe unii să dea o aură negativă acestor momente și, implicit, numărului din care sunt compuse.

Mai mult, isteria propagată pe Internet cu privire la numărul 11 este întreținută și de cei care susțin că acesta ar avea o legătură cu „Apocalipsa” din 2012, prezisă de mayași.

Oamenilor nu le e frică doar de numere. Iată câteva fobii extraordinare pe care unii dintre noi le au: De ce ți-e frică? Top 10 cele mai ridicole și absurde fobii ale oamenilor


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu