Super-lentilele din pânză de păianjen care permit „scanarea” corpului uman

Deși sunt mai subțiri decât firele de păr, fibrele din care este construită pânza de păianjen sunt unul dintre cele mai rezistente materiale din natură. De aceea, oamenii de știință caută soluții pentru a folosi aceste fibre în diverse domenii, printre care cel biomedical.

Pânza de păianjen are proprietăți mecanice superioare fibrelor sintetice și nu este toxică sau dăunătoare pentru celulele vii, fiind folosită în ingineria țesuturilor.

Paianjen
Foto: Phys

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea Tamkang și Universitatea Națională Yang-Ming din Taiwan a găsit o nouă utilizare a acestor fibre: crearea de lentile biocompatibile, care permit obținerea de imagini extrem de detaliate din interiorul corpului uman.

Păianjenii produc mai multe tipuri de fire, fiecare cu proprietăți și funcții diferite, iar cele folosite pentru a crea „spițele” pânzei de păianjen sunt cele mai valoroase.

„Aceste fibre sunt un material natural deosebit de interesant datorită elasticității și rezistenței la rupere foarte ridicate”, a afirmat Cheng-Yang Liu, profesor la Universitatea Națională Yang-Ming.

Raportat la greutatea ei, pânza de păianjen este mai rezistentă decât oțelul.

O super-lentilă de câțiva microni

Potrivit New Scientist, pentru a produce lentila, cercetătorii au colectat fibre produse de păianjenii Pholcus phalangioides, le-au acoperit cu ceară, iar apoi au turnat peste ele o rășină. Pe măsură ce rășina s-a scurs, fibrele s-au transformat într-o structură asemănătoare cu o cupolă.

Panza de paianjen
Foto: Wikimedia

Apoi, oamenii de știință au expus structura la raze ultraviolet, ca să o fixeze. Rezultatul: o lentilă de doar câțiva microni, de dimensiunea unei globule roșii.

Când au proiectat o undă laser prin această lentilă, au obținut un nanojet fotonic de înaltă calitate – un tip de fascicul care poate oferi imagini de mari rezoluție pentru aplicații biomedicale.

Prin reglarea perioadei de timp în care sunt expuse la rășină, dimensiunea cupolei poate fi modificată, permițând optimizarea nanojeturilor fotonice pentru tipul de imagini pe care oamenii de știință vor să le obțină.

Aceste lentile ar putea fi folosite pentru a obține imagini extrem de detaliate ale virusurilor sau ale țesutului viu. Deoarece sunt construite din materiale care nu sunt toxice, ar putea fi utilizate inclusiv în interiorul corpului uman.


În continuare, află povestea inginerului genetician Randy Lewis, care a creat așa-numita capră-păianjen, al cărei lapte este folosit pentru a crea fibre artificiale.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>