Suntem „programați” să credem în Dumnezeu? Legătura neașteptată dintre religie și evoluție

Conform ultimelor studii, este posibil ca oamenii să fi fost „proiectați” pentru a fi religioși, iar cauza acestei condiționări ar putea fi chiar evoluția.

Potrivit lui Dominic Johnson, profesor la Universitatea Oxford, teama de divinitate a avut o contribuție majoră în formarea civilizației umane. Așadar, religia ar putea fi, de fapt, un produs al evoluției, menit să asigure supraviețuirea speciei.

Frica de pedeapsă ne face mai buni

Religie - Pedeapsa Dumnezeu
Foto: iapologia.com

În cartea sa, „God is watching you” (în traducere, „Dumnezeu e cu ochii pe tine”), expertul în biologie evoluționistă susține că teama de Dumnezeu, și nu sentimentul bunătății sau al dreptății, a fost motorul dezvoltării noastre ca specie.

Conform teoriei lui Johnson, sentimentul că suntem urmăriți de o putere supranaturală i-ar fi determinat pe strămoșii noștri să se comporte mai puțin egoist.

Așadar, credința în pedeapsa divină a contribuit la îmbunătățirea relațiilor și colaborării dintre oameni. În final, tocmai acesta a fost unul dintre factorii-cheie ai succesului speciei noastre.

Religie - oameni
Foto: commentsyard.com

De asemenea, Johnson explică motivul pentru care frica de pedeapsă, și nu dragostea sau altruismul, a jucat un rol atât de important în religie.

Capacitatea de a anticipa răsplata sau pedeapsa pe care o vom primi pentru modul în care ne purtăm a fost clar favorizată de selecția naturală, pentru că a fost benefică supraviețuirii și perpetuării speciei.

Oamenii cu frică de Dumnezeu erau mai capabili să domolească furia semenilor, să evite conflictele și să culeagă beneficiile cooperării”, afirmă Johnson.

Așadar, spune el, putem concluziona că religia nu trebuie interpretată separat de evoluție, ci ca o consecință a ei.

Religia, instrument al evoluției

Acest fapt poate fi explicat și prin modul în care creierul nostru face conexiuni. Cercetările realizate de psihologi arată că evenimentele negative din viața unui om tind să aibă un impact mult mai mare asupra gândirii și comportamentului decât cele pozitive.

Religie - rugaciune
Foto: tqn.com

„Evitarea unor evenimente negative a dat naștere unui nou tip de societate, în care eliminarea egoismului a devenit un element fundamental al succesului evoluției”, spune Johnson.

De aceea, ideea că faptele bune și rele sunt contorizate și răsplătite sau pedepsite de o entitate superioară este o caracteristică recurentă în toate religiile umanității.

„Această religie a fost un lucru bun atât pentru indivizi, cât și pentru societate”, mai spune Johnson în cartea sa.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Suntem „programați” să credem în Dumnezeu? Legătura neașteptată dintre religie și evoluție”

  1. religie=bunatate cu semenii tai? nu cred. priviti rezboiul din ierusalim unde 3 mari religii monoteise imprastie bunatate… cruciadele…. decapitarile amerindiene… inchizita… religia este un mijloc de supunere in masa a plebei. le induci frica… si stau cuminti in banca lor!

    Răspunde

Lasă un comentariu