Sunt centralele nucleare cu adevărat sigure?

În linii mari, putem defini centralele nucleare ca fiind instalații construite în scopul producerii de energie electrică din energie nucleară, care, la rândul ei, este obținută prin procesul de fuziune nucleară sau fisiune nucleară.

În fuziunea nucleară, atomii mai mici se combină pentru a forma atomi mai mari, eliberând energie în acest proces. În cazul fisiunii nucleare, atomii se sparg pentru a forma particule mai mici, eliberând totodată energie.

Foto: Pixabay

În ciuda faptului că sunt utilizate pe scară largă în mai multe țări, centralele nucleare au ajuns să fie în centrul mai multor dezbateri privind siguranța, din cauza unor accidente precum cele de la Cernobîl, Three Mile Island și Fukushima. În consecință, toate acestea ridică o întrebare de maximă importanță: sunt centralele nucleare sigure, la urma urmei?

Siguranța centralelor nucleare

În primul rând, este important să clarificăm că nicio tehnologie nu poate fi considerată 100% sigură, dar rămâne faptul că energia nucleară este în general considerată foarte sigură. Toate riscurile implicate sunt calculate în avans și pot fi controlate în mod corespunzător.

Cu toate acestea, pentru a minimiza riscul, este necesară implementarea unor practici de siguranță stricte. De fapt, majoritatea accidentelor care au loc la centralele nucleare sunt cauzate de factori care includ neglijența oamenilor sau defecțiuni tehnice.

Avantajele și dezavantajele centralelor nucleare

Grafică: Incredibilia.ro

Evident, energia nucleară are avantaje și dezavantaje. Pe de o parte, utilizarea sa a fost considerată pe scară largă o sursă de energie „prietenoasă cu clima”, deoarece nu eliberează dioxid de carbon, care contribuie în mare măsură la încălzirea globală.

Pe de altă parte, preocupările legate de siguranța energiei nucleare includ posibilitatea eliberării de materiale radioactive în natură. În plus, centralele nucleare folosesc apa din lacurile din apropiere pentru a răci reactoarele, care, în consecință, eliberează apă reziduală în aceste habitate.

Este important de menționat, de asemenea, că această apă fierbinte poate fi, de asemenea, poluată cu metale grele, care, la rândul lor, pot afecta viața plantelor, animalelor și oamenilor.

Cea mai mare provocare a energiei nucleare

Grafică: Incredibilia.ro

Cea mai mare provocare a producerii energiei nucleare implică eliminarea corectă a deșeurilor radioactive create în timpul fisiunii nucleare. Astfel de deșeuri nu pot fi eliminate în mod convențional, deoarece combustibilul nuclear rămâne radioactiv timp de mii de ani.

În acest fel, eliminarea acestor deșeuri devine o provocare, deoarece cererea de spațiu pentru depozitarea acestor materiale este în creștere, iar lipsa de depozitare poate limita producția de energie nucleară în viitor.

În cele din urmă, adevărul este că atât energia nucleară, cât și centralele nucleare sunt destul de sigure, dar asta nu înseamnă că acest tip de generare de energie nu aduce cu sine anumite inconveniente.

De aceea, multe țări preferă să folosească metode precum energia eoliană și energia solară, pe lângă sursele convenționale, pentru a produce electricitate.

Ca să știi mai mult, citește „Rugăciune pentru Cernobîl”

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură.

„În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori (foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani), ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

„Rugăciune pentru Cernobîl” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu