Sue cea Serioasă, femeia pe care nimeni n-o putea face să zâmbească

Unul dintre cele mai bizare spectacole de divertisment din secolul XIX o avea în centru pe Sue cea Serioasă, femeia imposibil de impresionat cu glume.

Cu mult înainte ca principala formă de distracție să fie cinematograful, existau teatre unde oameni cu diferite talente (chiar și cu abilități considerate ciudate sau inutile) își găseau un public și deveneau staruri.

Orașul New York adăpostea multe astfel de teatre care ofereau concerte, piese de teatru și spectacole cu ciudați. Unul dintre aceste spectacole o includea pe Sue dea Serioasă, femeia care era imposibil de impresionat cu glume.

Sue cea Serioasă
În SUA, epoca vodevilului a început odată cu deschiderea primului teatru din Boston

La sfârșitul secolului XIX, Oscar Hammerstein a construit în New York mai multe teatre, inclusiv Teatrul Victoria. În mâinile fiului său Willie, care era un om practic și cu mai puține înclinații artistice, teatrul a devenit un loc celebru pentru vodevilurile sale, câștigându-și porecla de „Casa de nebuni”.

În deceniul al șaptelea al secolului XIX, Oscar, în vârstă de 16 ani și iubitor de teatru, a emigrat din Berlin în SUA. La început, nu și-a găsit de lucru ca muzician și a lucrat ca fabricant de trabucuri și ca impresar, după care a editat un ziar economic și a devenit chiar și publicist.

Curând, a început să compună muzică și a dezvoltat un talent natural pentru ingineria acustică, înregistrând peste 50 de brevete de invenții și câștigând destui bani încât să-și permită să construiască multe teatre în New York, unde a organizat multe concerte de muzică clasică, opere și piese de teatru.

Faptul că iubea arta nu l-a făcut pe Oscar un om de afaceri priceput. Acesta producea opere care îi plăcea lui, în loc să pună în scenă ceea ce dorea publicul să vadă. Unul dintre teatrele lui Oscar, Teatrul Victoria, a ajuns pe mâinile fiului său, Willie, care l-a transformat într-un teatru de vodevil de succes în 1904.

Sue cea Serioasă
Paradise Roof Garden, aflat pe acoperișul Teatrului Victoria

Vodevilul era un gen teatral franțuzesc născut în secolul XVIII, care se baza pe comedia pură, fără intenții moralizatoare. În deceniul al nouălea al secolului XIX, a devenit popular și peste ocean, unde a ajuns să aibă o gamă largă de performeri, inclusiv cântăreți, dansatori, magicieni, ventriloci, animale dresate și alte numere cu „ciudați”.

Unul dintre numerele celebre de la Victoria era „Sue cea Serioasă: N-o poți face să râdă”, spectacol pe care Willie l-a montat în Roof Garden. A anunțat că va da un premiu de 1.000 de dolari celui care o va face pe Sue să râdă, atrăgând comici profesioniști care făceau spectacole gratuite în încercarea de a-și dovedi măiestria.

Willie știa cum să facă reclamă într-un mod senzaționalist pentru a atrage publicul în teatru. Făcea reclamă pe prima pagină a tabloidelor și a ziarelor sportive cu titluri precum „Cântăreața ucigașă”, pentru a atrage atenția publicului.

Willie a procedat la fel și în cazul lui Sue cea Serioasă. Cum Sue nu avea vreun alt talent, Willie a angajat-o ca să stea pe scenă în Paradise Roof Garden, pe acoperișul Teatrului Victoria, și să-i provoace pe oameni s-o facă să râdă.

Sue cea Serioasă
Cum arată o față imobilă: o tânără cu paralizie facială (nu este vorba de Sue cea Serioasă)

Premiul bănesc mare îi ispitea pe mulți membri ai publicului să încerce s-o facă pe Sue să râdă. Pentru ca profitul să continue să vină, Willie a început să invite comici foarte cunoscuți, care încercau s-o facă pe Sue să râdă.

Astfel, spectacolul a devenit și mai profitabil, fiindcă nu trebuia să plătească artiștii, iar publicul se îngrămădea să le vadă numerele. Au existat speculații și critici care spuneau că Sue era probabil surdă sau parțial oarbă, fiind astfel incapabilă să înțeleagă glumele.

Însă teoria larg acceptată este că avea paralizie facială congenitală, care o împiedica să zâmbească sau să râdă.

Se crede că Sue suferea de boala lui Moebius, numită și sindromul Moebius, după neurologul german Paul Julius Moebius, care a descris afecțiunea în 1888. Această boala neurologică este rezultatul formării greșite a nervilor cranieni, care creează o varietate de probleme ale musculaturii feței, inclusiv inabilitatea de a mișca ochii, de a clipi sau de a forma expresii faciale.

Uneori, boala cauzează strabism și se crede în mod greșit că oamenii afectați de această boală sunt înapoiați din punct de vedere mintal. Pentru Sue, boala era o șansă de a câștiga bani fără să facă mare lucru, deși Willie îi dădea numai 20 de dolari pe săptămână.

Sue cea Serioasă
O reclamă la spectcol, în New York Times

Willie a făcut profituri mari de pe urma fetei. Adevărul despre boala ei, sau cel puțin povestea referitoare la boală, a ieșit la iveală după ce Sue a încetat să mai apară la Roof Garden.

Se știu puține lucruri despre viața ei, numele ei adevărat sau despre felul în care arăta. S-au păstrat doar câteva știri legate de spectacolul ei și o hotărâre emisă în 1907, care îi interzicea să mai apară pe scenă ca „Sue ca Serioasă”.

Hotărârea o privea pe o anume Susan Kelly, care ar putea fi numele ei real, și – potrivit ziarului New York Times apărut pe 4 iulie 1907 -, hotărârea a fost amânată până pe 8 iulie.

Nu se știe de ce i s-a interzis să apară la Roof Garden, deși probabil că acest lucru a fost cauzat de faptul că numărul ei era considerat o înșelătorie. Numărul lui Sue a devenit atât de popular, încât, în curând, alte femei au adoptat numele ei și au recreat același număr.

Expresia „până și Sue cea Serioasă ar râde de așa ceva” a devenit o frază des folosită de recenzenți pentru a descrie spectacolele de comedie excepționale.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și 7 oameni care au murit de râs, la propriu, iar apoi oameni care au murit făcându-și selfie-uri. De asemenea, citește cele mai amuzante bancuri comuniste desecretizate de CIA.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>