5 substanțe care dau dependență și efectele lor dramatice asupra creierului

Care sunt cele mai periculoase substanțe care dau dependență? Întrebarea pare simplă, însă răspunsul depinde întotdeauna de persoana căreia i se adresează.

Potențialul unui drog de a provoca dependență poate fi evaluat în funcție de mai mulți factori: vătămările pe care le produce, măsura în care afectează nivelurile de dopamină, gravitatea simptomelor de sevraj pe care le cauzează și rapiditatea cu care se instalează dependența.

Există și alte modalități de măsurare a potențialului de dependență al unui drog. În 2007, cercetătorul David Nutt și colegii săi le-au cerut experților în dependența de droguri să facă un clasament al substanțelor ce dau dependență și au descoperit lucruri foarte interesante.

1

Substanțe care dau dependență: Heroina

substanțe care dau dependență
Foto: New York Post

Iată primul exemplu de pe lista noastră de substanțe care dau dependență. Experții au clasificat heroina ca fiind cel mai puternic drog (din punct de vedere al dependenței), dându-i nota maximă, adică 3.

Heroina este un opiaceu care cauzează creșterea nivelului de dopamină din creier cu până la 200% la animalele supuse experimentelor.

Pe lângă faptul că este cel mai puternic drog, heroina este și extrem de periculoasă, fiindcă doza care poate cauza moartea este de numai cinci ori mai mare decât doza necesară pentru a avea starea de euforie.

De asemenea, heroina ocupă locul al doilea în privința vătămărilor aduse consumatorului și societății. Piața opiaceelor, inclusiv a heroinei, este estimată la valoarea de 68 de miliarde de dolari la nivel global.

2

Cocaina

substanțe care dau dependență
Foto: Frequence Medicale

Cocaina este una dintre cele mai periculoase substanțe care dau dependență. Perturbă direct modul în care creierul folosește dopamina pentru a transmite informații de la un neuron la altul.

În esență, cocaina împiedică neuronii să oprească semnalul pentru dopamină, ceea ce determină funcționarea anormală a creierului. În cadrul experimentelor pe animale, cocaina a cauzat creșterea de peste trei ori a nivelurilor normale ale dopaminei.

Se estimează că între 14 și 20 de milioane de oameni din lumea întreagă folosesc cocaină și că piața de cocaină valorează aproximativ 75 de miliarde de dolari.

Cocaina „crack” (care se fumează) este considerată de experți ca fiind al treilea cel mai periculos drog din punctul de vedere al vătămărilor produse. Cocaina pudră, care cauzează o stare mai ușoară de euforie, este pe locul cinci pe această listă.

Circa 21% dintre oamenii care încearcă cocaina vor deveni dependenți de această substanță la un moment dat în viață.

Cocaina este similară cu alți stimulanți, cum ar fi metamfetamina (care devine o problemă din ce în ce mai mare, fiindcă este mai larg accesibilă) și amfetamina.

3

Substanțe care dau dependență: Nicotina

substanțe care dau dependență
Foto: Pinterest

Nicotina este principalul ingredient din tutun care provoacă dependența. Când cineva fumează o țigară, nicotina este rapid absorbită de plămâni și transportată la creier.

Comitetul de experți a clasat nicotina pe locul trei ca potențial de declanșare a dependenței. Peste două treimi dintre cei care au încercat tutunul au raportat faptul că au devenit dependenți de-a lungul vieții.

În urmă cu două decenii, Organizația Mondială a Sănătății estima că în lume existau peste un miliard de fumători și aprecia că tutunul va ucide peste opt milioane de oameni anual până în 2030.

Șobolanii supuși testelor de laborator apasă pe un buton pentru a primi nicotină direct în fluxul sanguin, crescându-și nivelurile de dopamină cu aproximativ 25-40%.

4

Barbituricele

barbiturice
Foto: Psychology Dictionary

Barbituricele sunt o clasă de droguri folosite inițial pentru a trata anxietatea și a induce somnul. Aceste substanțe perturbă semnalele chimice din creier, iar efectul este oprirea activității anumitor regiuni ale creierului.

În doze mici, barbituricele cauzează euforie, însă în doze mari pot fi letale, fiindcă opresc respirația. Dependența de aceste substanțe era comună când medicamentele puteau fi procurate ușor cu rețetă.

Numărul celor dependenți a scăzut foarte mult, pe măsură ce barbituricele au fost înlocuite de alte droguri. Experții au clasat barbituricele drept a patra substanță ca potențial de declanșare a dependenței.

5

Substanțe care dau dependență: Alcoolul

alcool
Foto: PinkDesk.org

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu substanțe care dau dependență. Deși este legal în foarte multe țări ale lumii, alcoolul a fost clasat cu nota 1.9 din maximum 3.

Alcoolul are numeroase efecte asupra creierului, însă, în cadrul experimentelor de laborator asupra animalelor, a crescut nivelurile de dopamină din creier cu valori cuprinse între 40% și 360%.

Statisticile arată că 22% dintre cei care au gustat alcoolul vor dezvolta o dependență de alcool la un moment dat în viețile lor.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 2 miliarde de oameni beau alcool anual și că peste 3 milioane de oameni mor din cauza vătămărilor produse de consumul de alcool. Și alți experți clasifică alcoolul ca fiind cel mai nociv drog.

Ca să știi mai mult, citește „Narcotice în cultura română”

În acest volum monumental, Andrei Oișteanu descrie experiențele narcotice și stupefiante ale oamenilor de cultură din spațiul românesc. Un amplu studiu, deopotrivă de antropologie culturală și de istorie a mentalităților, primul de o asemenea anvergură întreprins pe terenul culturii române, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu până în 1990, continuă sa fie abordată în general cu rezerve și documentarea întimpină serioase dificultăți.

„Narcotice în cultura română” este o carte curajoasă care va modifica probabil configurația câtorva capitole din istoria literaturii române.

„Narcotice în cultura română” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu