fbpx

5 substanțe care dau dependență și efectele lor dramatice asupra creierului

Care sunt cele mai periculoase substanțe care dau dependență? Întrebarea pare simplă, însă răspunsul depinde întotdeauna de persoana căreia i se adresează.

Din punctele de vedere ale diferiților cercetători, potențialul adictiv al unui drog (de a genera o dependență) poate fi judecat în funcție de vătămările pe care le produce, de valoarea pe stradă a drogului, de măsura în care drogul activează sistemul de dopamină al creierului, de câtă plăcere provoacă, de gradul în care cauzează simptome de sevraj și de cât de ușor va deveni dependentă persoana care încearcă substanța.

Există și alte fațete ale măsurării potențialului de dependență al unui drog și există chiar și cercetători care susțin că nu există drog care să dea întotdeauna dependență. Date find opiniile variate ale cercetătorilor, o cale de a face un clasament al drogurilor adictive este de a le supune judecății unui complet de experți.

În 2007, David Nutt și colegii săi  le-au cerut experților în dependența de droguri să facă un astfel de clasament și au descoperit lucruri foarte interesante.

1. Substanțe care dau dependență: Heroina

substanțe care dau dependență

Iată primul exemplu de pe lista nostră de substanțe care dau dependență. Experții au clasificat heroina ca fiind cel mai adictiv drog, dându-i nota maximă, adică 3.

Heroina este un opiaceu care cauzează creșterea nivelului de dopamină din creier cu până la 200% la animalele pe care s-au făcut experimente. Pe lângă faptul că este cel mai adictiv drog, heroina este, de asemenea, periculoasă, fiindcă doza care poate cauza moartea este de numai cinci ori mai mare decât doza necesară pentru a fi high.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

De asemenea, heroina a fost clasificată drept al doilea drog în privința vătămărilor aduse consumatorului și societății. Piața opiaceelor ilegale, inclusiv a heroinei, era estimată la valoarea de 68 de miliarde de dolari la nivel global.

2. Cocaina

substanțe care dau dependență

Cocaina este una dintre cele mai periculoase substanțe care dau dependență. Perturbă în mod direct felul în care creierul folosește dopamina pentru a transmite informații de la un neuron la altul.

În esență, cocaina împiedică neuronii să oprească semnalul pentru dopamină, ceea ce duce la o funcționare anormală a creierului. În cadrul experimentelor pe animale, cocaina a cauzat creșterea de peste trei ori a nivelurilor normale ale dopaminei.

Se estimează că între 14 și 20 de milioane de oameni din lumea întreagă folosesc cocaină și că piața de cocaină valorează aproximativ 75 de miliarde de dolari.

Nu toate aceste substanțe care dau dependență sunt interzise prin lege.

Cocaina „crack” (care se fumează) este considerată de experți ca fiind al treilea drog în privința vătămărilor produse, iar cocaina pudră, care cauzează un high mai ușor, este considerată ca fiind a cincea substanță pe această listă.

Circa 21% dintre oamenii care încearcă cocaina vor deveni dependenți de această substanță la un moment dat în viață. Cocaina este similară cu alți stimulanți adictivi, cum ar fi metamfetamina – care devine o problemă din ce în ce mai mare, fiindcă este mai larg accesibilă – și amfetamina.

3. Substanțe care dau dependență: Nicotina

substanțe care dau dependență

Nicotina este principalul ingredient adictiv al tutunului. Când cineva fumează o țigară, nicotina este rapid absorbită de plămâni și transportată la creier. Comitetul de experți a pus nicotina pe locul trei ca potențial adictiv.

Peste două treimi dintre cei care au încercat tutunul au raportat faptul că au devenit dependenți de-a lungul vieții lor. În urmă cu două decenii, Organizația Mondială a Sănătății estima că existau mai mult de un miliard de fumători și aprecia că tutunul va ucide peste 8 milioane de oameni anual până în 2030.

Animalele de laborator au bunul simț de a nu fuma, însă șobolanii apasă pe un buton pentru a primi nicotină direct în fluxul sanguin – și asta face ca nivelurile de dopamină să crească cu aproximativ 25-40%.

4. Barbituricele

barbiturice

Barbituricele sunt o clasă de droguri care erau inițial folosite pentru a trata anxietatea și a induce somnul. Aceste substanțe perturbă semnalele chimice din creier, iar efectul este oprirea activității unor anumite regiuni din creier.

În doze mici, barbituricele cauzează euforie, însă în doze mari pot fi letale, fiindcă opresc respirația. Dependența de aceste substanțe era comună când drogurile puteau fi procurate ușor cu rețetă, însă numărul celor dependenți a scăzut foarte mult, pe măsură ce barbituricele au fost înlocuite de alte droguri.

Acest lucru subliniază rolul jucat de context în ceea ce privește adicția: dacă un drog adictiv nu este larg disponibil, nu poate să facă mari pagube. Experții au clasat barbituricele drept a patra substanță ca potențial adictiv.

5. Substanțe care dau dependență: Alcoolul

alcool

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu substanțe care dau dependență. Deși este legal în foarte multe țări ale lumii, alcoolul a fost clasat cu nota 1.9 din maximum 3.

Alcoolul are multe efecte asupra creierului, însă, în cadrul experimentelor de laborator asupra animalelor, a crescut nivelurile de dopamină din creier cu valori cuprinse între 40% și 360% – și cu cât animalele beau mai mult, cu atât le creșteau nivelurile de dopamină.

Statisticile arată că 22% dintre cei care au gustat alcoolul vor dezvolta o dependență de alcool la un moment dat în viețile lor. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 2 miliarde de oameni beau alcool anual, timp în care peste 3 milioane de oameni din cauza vătămărilor produse de consumul de alcool.

Și alți experți clasifică alcoolul ca fiind cel mai nociv drog.


Știai că, în anii ’40, Mexicul a legalizat drogurile (consumul de cocaină, heroină și marijiana)? Iată care au fost efectele benefice nebănuite ale unui experiment extraordinar. Iar dacă te interesează subiectul stupefiantelor din România, descoperă ce droguri luau scriitorii români.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • alexandru garbi spune:

    “Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 2 miliarde de oameni beau alcool anual, timp în care peste 3 milioane de oameni din cauza vătămărilor produse de consumul de alcool. ” Aceasta fraza este putin inteligibila Lipseste un predicat

  • >