5 substanțe care dau dependență și efectele lor dramatice asupra creierului

Care sunt cele mai periculoase substanțe care dau dependență? Întrebarea pare simplă, însă răspunsul depinde întotdeauna de persoana căreia i se adresează.

Potențialul unui drog de a provoca dependență poate fi evaluat în funcție de mai mulți factori: vătămările pe care le produce, măsura în care afectează nivelurile de dopamină, gravitatea simptomelor de sevraj pe care le cauzează și rapiditatea cu care se instalează dependența.

Există și alte modalități de măsurare a potențialului de dependență al unui drog. În 2007, cercetătorul David Nutt și colegii săi  le-au cerut experților în dependența de droguri să facă un clasament al drogurilor adictive și au descoperit lucruri foarte interesante.

1. Substanțe care dau dependență: Heroina

substanțe care dau dependență
Foto: nypost.com

Iată primul exemplu de pe lista nostră de substanțe care dau dependență. Experții au clasificat heroina ca fiind cel mai adictiv drog, dându-i nota maximă, adică 3.

Heroina este un opiaceu care cauzează creșterea nivelului de dopamină din creier cu până la 200% la animalele supuse experimentelor.

Pe lângă faptul că este cel mai adictiv drog, heroina este și extrem de periculoasă, fiindcă doza care poate cauza moartea este de numai cinci ori mai mare decât doza necesară pentru a avea starea de euforie.

De asemenea, heroina ocupă locul al doilea în privința vătămărilor aduse consumatorului și societății. Piața opiaceelor, inclusiv a heroinei, este estimată la valoarea de 68 de miliarde de dolari la nivel global.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

2. Cocaina

substanțe care dau dependență
Foto: frequencemedicale.com

Cocaina este una dintre cele mai periculoase substanțe care dau dependență. Perturbă în mod direct felul în care creierul folosește dopamina pentru a transmite informații de la un neuron la altul.

În esență, cocaina împiedică neuronii să oprească semnalul pentru dopamină, ceea ce determină funcționarea anormală a creierului. În cadrul experimentelor pe animale, cocaina a cauzat creșterea de peste trei ori a nivelurilor normale ale dopaminei.

Se estimează că între 14 și 20 de milioane de oameni din lumea întreagă folosesc cocaină și că piața de cocaină valorează aproximativ 75 de miliarde de dolari.

Cocaina „crack” (care se fumează) este considerată de experți ca fiind al treilea cel mai periculos drog din punctul de vedere al vătămărilor produse. Cocaina pudră, care cauzează o stare mai ușoară de euforie, este pe locul cinci pe această listă.

Circa 21% dintre oamenii care încearcă cocaina vor deveni dependenți de această substanță la un moment dat în viață. Cocaina este similară cu alți stimulanți adictivi, cum ar fi metamfetamina – care devine o problemă din ce în ce mai mare, fiindcă este mai larg accesibilă – și amfetamina.

3. Substanțe care dau dependență: Nicotina

substanțe care dau dependență
Foto: Pinterest

Nicotina este principalul ingredient adictiv al tutunului. Când cineva fumează o țigară, nicotina este rapid absorbită de plămâni și transportată la creier. Comitetul de experți a clasat nicotina pe locul trei ca potențial adictiv.

Peste două treimi dintre cei care au încercat tutunul au raportat faptul că au devenit dependenți de-a lungul vieții.

În urmă cu două decenii, Organizația Mondială a Sănătății estima că existau mai mult de un miliard de fumători și aprecia că tutunul va ucide peste 8 milioane de oameni anual până în 2030.

Animalele de laborator au bunul simț de a nu fuma, însă șobolanii apasă pe un buton pentru a primi nicotină direct în fluxul sanguin – și asta face ca nivelurile de dopamină să crească cu aproximativ 25-40%.

4. Barbituricele

barbiturice
Foto: psychologydictionary.com

Barbituricele sunt o clasă de droguri folosite inițial pentru a trata anxietatea și a induce somnul. Aceste substanțe perturbă semnalele chimice din creier, iar efectul este oprirea activității anumitor regiuni ale creierului.

În doze mici, barbituricele cauzează euforie, însă în doze mari pot fi letale, fiindcă opresc respirația.

Dependența de aceste substanțe era comună când drogurile puteau fi procurate ușor cu rețetă. Numărul celor dependenți a scăzut foarte mult, pe măsură ce barbituricele au fost înlocuite de alte droguri.

Experții au clasat barbituricele drept a patra substanță ca potențial adictiv.

5. Substanțe care dau dependență: Alcoolul

alcool
Foto: pinkdesk.org

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu substanțe care dau dependență. Deși este legal în foarte multe țări ale lumii, alcoolul a fost clasat cu nota 1.9 din maximum 3.

Alcoolul are multe efecte asupra creierului, însă, în cadrul experimentelor de laborator asupra animalelor, a crescut nivelurile de dopamină din creier cu valori cuprinse între 40% și 360%.

Statisticile arată că 22% dintre cei care au gustat alcoolul vor dezvolta o dependență de alcool la un moment dat în viețile lor. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 2 miliarde de oameni beau alcool anual, timp în care peste 3 milioane de oameni din cauza vătămărilor produse de consumul de alcool. Și alți experți clasifică alcoolul ca fiind cel mai nociv drog.


Știai că, în anii ’40, Mexicul a legalizat drogurile (consumul de cocaină, heroină și marijiana)? Iată care au fost efectele benefice nebănuite ale unui experiment extraordinar. Iar dacă te interesează subiectul stupefiantelor din România, descoperă ce droguri luau scriitorii români.

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „5 substanțe care dau dependență și efectele lor dramatice asupra creierului”

  1. “Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 2 miliarde de oameni beau alcool anual, timp în care peste 3 milioane de oameni din cauza vătămărilor produse de consumul de alcool. ” Aceasta fraza este putin inteligibila Lipseste un predicat

    Răspunde

Adaugă un comentariu