Un studiu recent sugerează că generațiile mai tinere au creierul mai mare, ceea ce ar putea avea beneficii pentru sănătate. Studiul a implicat peste 3.000 de americani cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani și a constatat că persoanele născute în anii 1970 aveau creierul mai mare în comparație cu cele născute în anii 1930.
Membrii Generației X aveau volume mai mari de materie albă și cenușie decât cei din Generația Tăcută. O regiune critică a creierului, hipocampul, responsabilă pentru memorie și învățare, a prezentat, de asemenea, o creștere de-a lungul diferitelor generații.
Această creștere a dimensiunii creierului poate contribui la un risc redus de demență în rândul persoanelor tinere. Neurologul Charles DeCarli de la Universitatea din California, Davis, care a condus cercetarea, a declarat că deceniul în care o persoană se naște poate avea un impact asupra dimensiunii creierului și a sănătății pe termen lung.
În timp ce genetica joacă un rol în determinarea dimensiunii creierului, factorii externi precum sănătatea, mediul social, cultura și educația pot influența, de asemenea, creșterea creierului. Se preconizează că demența, o afecțiune care afectează milioane de persoane la nivel mondial, va crește pe măsură ce populația îmbătrânește.
Cu toate acestea, studiul evidențiază o tendință pozitivă: în ultimele trei decenii, ratele de demență în SUA și Europa au scăzut cu aproximativ 13% în fiecare deceniu. Generațiile mai tinere par să aibă un risc mai scăzut de demență, posibil datorită unui stil de viață mai sănătos și unei mai bune educații.
Demența se caracterizează prin subțierea materiei cenușii a creierului, esențială pentru memorie, învățare și capacitatea de raționament.