7 structuri incredibile construite de mâna omului

De-a lungul istoriei, omul a reușit să creeze structuri impresionante, care au rezistat peste milenii. Piramidele din Egipt, templele de al Angkor Wat (în Cambodgia) sau Marele Zid Chinezesc stau mărturie capacității omului de a construi lucruri uimitoare.

Astăzi, mulțumită tehnologiei, inginerii duc construcțiile la cel mai înalt nivel de sofisticare și creează structuri care ne obligă să ne confruntăm cu cele mai puternice frici. Iată câteva dintre aceste edificii.

1. Skydeck, Chicago

Cladiri - Sky Deck
Foto: fewunknownfacts.com

Situat la etajul 103 al „Willis Tower”, a doua cea mai înaltă clădire din SUA, acest spațiu nu este pentru cei cu rău de înălțime. Încăperea este construită integral din sticlă și poate susține o greutate de până la 5 tone.

Locul este extrem de popular printre cei care doresc să admire orașul Chicago de la înălțime.

2. Piscina suspendată din Dubai

Cladiri - Piscina
Foto: reynoldspolymer.com

Hotelul Intercontinental din Dubai are o piscină situată la etajul 36. Dar nu este vorba de o piscină oarecare, ci de una suspendată și construită în întregime din sticlă securizată.

Dacă vrei să vezi cum e să înoți „în aer”, această piscină este locul ideal.

3. Refugiul Gervasutti

Cladiri - refugiu
Foto: inhabitat.com

Cine spune că refugiile pentru alpiniști trebuie să arate ca niște cabane? Refugiul Gervasutti, situat în masivul Mont Blanc, a fost instalat pe ghețarul Ferboudze și arată ca o bucată de avion.


Tabăra pentru alpiniști este situată la altitudinea de 2.833 de metri.

4. Hotelul Sky Lodge

Cladiri - Sky Lodge 1
Foto: designboom.com

La fel ca în cazul Skydeck, acest loc nu este pentru cei care au rău de înălțime. Sky Lodge („Loja din cer”, în traducere) este un hotel de lux „agățat” pe o stâncă din Valea Sacră din Peru.

Hotelul are mai multe camere, fiecare de forma unei capsule transparente. Fiecare capsulă poate găzdui 12 oameni și este construită din aluminiu și policarbonat.

5. Podul Ohashi, Japonia

Cladiri - Podul Ohashi
Foto: ytimg.com

Cu o lungime de 1,6 kilometri, acest pod leagă orașele japoneze Matsue și Sakaiminato. Podul pare atât de abrupt încât te miri cum reușesc mașinile să-l treacă fără a aluneca înapoi.

6. Liftul celor o sută de dragoni

Cladiri - Liftul Bailong
Foto: diez.md

Liftul Bailong, denumit și „liftul celor o sută de dragoni”, se află în Parcul Național Zangjiajie din China. Are o traiectorie ascendentă de 326 de metri, iar odată ajunși în vârf turiștii au o panoramă uimitoare a munților Zangjiajie.

Liftul a fost construit pe o stâncă și ajunge de la bază la vârf în doar 32 de secunde, fiind cel mai rapid lift de pasageri din lume.

7. Podul de sticlă


Dacă vrei să-ți testezi nervii și echilibrul, tot în Parcul Național Zangjiajie se află și cel mai lung pod din sticlă din lume. Podul face legătura între două vârfuri muntoase și are o lungime de 430 de metri.

Peisajul este absolut fabulos, dar ce le taie respirația turiștilor nu sunt împrejurimile, ci frica de a traversa impresionantul pod. Pentru a înțelege de ce, îți recomandăm să urmărești videoclipul de mai sus.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „7 structuri incredibile construite de mâna omului”

Lasă un comentariu