5 structuri impresionante construite de animale

De la egipteni și chinezi, la Michelangelo și Gaudi, istoria omenirii este plină de arhitecți străluciți, care au proiectat clădiri impresionante. Și totuși, oamenii nu au fost primele ființe care și-au construit locuințe elaborate.

Pe vremea când oamenii încă trăiau în colibe de chirpici, unele animale construiau deja de milenii structuri complexe și foarte ingenioase. Iată câteva dintre minunile arhitecturale realizate de animale.

1

Castorii au construit un baraj vizibil din spațiu

Constructii animale 01
Foto: Architectural Digest

În ciuda credinței populare, Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut din spațiu. Dar știi ce construcție de pe Terra chiar poate fi văzută din spațiu? Barajul de 850 de metri ridicat de castori în nordul regiunii Alberta, din Canada.

Descoperit din întâmplare de cineva care naviga pe Google Earth, barajul este cea mai mare structură de pe planetă construită de animale. Potrivit unor experților, construirea barajului ar fi durat peste 20 de ani.

Barajul poate fi văzut în imagini captate de sateliți în 1990. Construit cu scopul de a ține la distanță inamicii (la fel ca Marele Zid Chinezesc), barajul este acum o atracție pentru oamenii uimiți de faptul că niște creaturi atât de mici au reușit să construiască ceva atât de mare.

Constructii animale 02
Barajul se află în Parcul Național „Wood Buffalo”. Foto: CTVNews.ca

Barajul protejează castorii de mulți dintre inamicii lor, precum vulpile și urșii. În plus, uriașa construcție adăpostește mai multe generații de castori.

Barajele obișnuite construite de castori pot atinge, în general, jumătate din dimensiunea celui din Canada.

2

Megaorașele termitelor

Constructii animale 03
Foto: Skyscanner

Termitele sunt mai renumite pentru demolarea structurilor decât pentru construirea lor. Dar termitele care își găsesc adăpost în casele oamenilor sunt doar cele – să le zicem așa – leneșe.

În sălbăticie, termitele locuiesc în mușuroaie elaborate, construite din pământ, noroi, lemn și propriile excremente.

Cuvântul „mușuroi” nu le descrie prea corect, căci fiecare structură este un „megaoraș” de aproximativ 9 metri înălțime, care se susține singur.

Raportat la scara umană, este ca și cum oamenii ar locui în clădiri înalte de 1.5 kilometri. Sub pământ, colonia de termite se poate întinde pe mii de metri pătrați și asigură orașului toate cele necesare pentru a funcționa.

Constructii animale 04
Foto: The Blog Listing

Termitele își cultivă propria hrană. Coloniile sunt prevăzute cu ferme subterane, unde sunt crescute ciuperci. Cel mai impresionant este faptul că toate așa-zisele mușuroaie au „încălzire centrală”.

Termitele își construiesc structurile orientate spre sud, pentru a regla căldura. Mai mult, în mușuroi există guri de aerisire care să reglează fluxul de aer și temperatura, cruciale pentru creșterea ciupercilor.

Privind retrospectiv, pe vremea în care oamenii locuiau în colibe din chirpici, termitele trăiau deja în structuri imense, cu aer condiționat.

3

Pasărea-țesător construiește „apartamente de lux”

Constructii animale 05
Foto: Pinterest

Păsările-țesător construiesc cele mai mari cuiburi dintre toate speciile de păsări. Construcțiile lor sunt permanente, găzduind sute de zburătoare, timp de mai multe generații.

Mai mult, ele „închiriază” păsărilor din alte specii camerele pe care nu le folosesc. Apartamentele păsărilor-țesător sunt la fel de elaborate ca apartamentele de lux ale oamenilor, deși sunt alcătuite din crenguțe.

Fiecare spațiu este ocupat de o pereche de păsări și este împărțit în mai multe camere, iar intrările se află în partea de jos a cuibului.

Încăperile aflate mai la interior rețin căldura și sunt folosite în timpul nopții. Încăperile cu pereți exteriori sunt mai răcoroase și sunt folosite în timpul zilei.

Cuiburile acestor păsări sunt atât de trainice, încât pot dăinui sute de ani. Pentru a se apăra de șerpi, păsările au învățat să monteze la intrări capcane formate din bețe ascuțite.

Viața în cuib este atât de tihnită, încât și alte specii de păsări (inclusiv șoimul pigmeu, care este carnivor) pot locui aici, cu o condiție: să nu-și mănânce colocatarii.

4

Viespile de noroi au închisori pentru păianjeni

Constructii animale 07
Așa arată „celulele” cu păianjeni. Foto: Pinterest

Viespile de noroi prind păianjeni pentru hrană, dar au o metodă ieșită din comun de a-i devora. Își întemnițează prada în mici închisori, construite din noroi amestecat cu o substanță pe care o secretă ele însele.

Cuiburile viespilor de noroi sunt alcătuite din zeci de celule, fiecare conținând mai mulți păianjeni. Pentru a se asigura că nu vor evada, viespile îi paralizează.

Apoi, își depun ouăle pe corpurile paralizate ale victimelor, care vor fi devorate de larve, după ce vor ecloza. În videoclipul de mai jos, poți urmări o viespe de noroi în acțiune, construindu-și cuibul.

5

Pânza de păianjen de coșmar

În mod normal, păianjenii sunt competitivi. Sunt animale solitare, care se țin departe unul de celălalt, așa că rareori vei avea ocazia să vezi multe exemplare la un loc.

Și totuși, locuitorii din statul american Texas au avut șansa să vadă ce se întâmplă atunci când aceste insecte conlucrează.

Constructii animale 09
Foto: Pinterest

În 2007, datorită umidității, care a creat o abundență de hrană, populația de păianjeni a înregistrat o explozie. Insectele nu s-au dispersat, ci au rămas în același loc, creând o pânză cu lățimea de 180 de metri.

Același fenomen s-a petrecut și în Canada. De data aceasta, pânza s-a întins pe 24 de hectare, fiind construită de zeci de milioane de arahnide.


În continuare, descoperă alte 10 structuri uimitoare construite de animale, iar apoi află mai multe despre „megaorașul” termitelor din Brazilia, vechi de 4000 de ani și vizibil din spațiu.


Distribuie:

Citește în continuare

>