Strămoșul Bitcoin: Pietrele Rai, misterioasele monede uriașe din Pacific

Termenii „Bitcoin” și „blockchain” pot părea niște concepte tehnologice noi și complicate, însă principiul de bază al criptomonedei datează de mai mult timp decât suntem tentați să credem.

Oricât de ciudat ar părea, Bitcoin are un corespondent istoric bizar într-un sistem monetar care datează de sute de ani: discurile de piatră uriașe numite Rai, folosite cu mult timp în urmă pe insula microneziană Yap ca formă de monedă.

Arheologul Scott Fitzpatrick lângă o piatră Rai. Foto: Scott Fitzpatrick

„Sunt printre cele mai misterioase monede din lume. Cioplite din carierele de calcar aflate în Insulele Palau, la o depărtare de circa 400 de kilometri de Yap, pietrele Rai erau cele mai mari obiecte transportate pe Oceanul Pacific în epoca dinaintea sosirii europenilor”, spune Scott Fitzpatrick, arheolog al Universității din Oregon.

La o primă vedere, aceste monumente masive de piatră (care sunt adeseori mai înalte decât oamenii care le dețin și cântăresc până la patru tone) nu par a avea prea multe în comun cu sistemele actuale de monede digitale criptate, intangibile și invizibile.

Însă, dincolo de contrastul fizic, Bitcoin și pietrele Rai au o trăsătură comună: ambele forme de monedă depind de un public, de un sistem contabil al comunității (care asigură transparența tranzacțiilor) și de securitate – toate acestea fără să fie nevoie de o structură bancară centralizată, după cum arată Science Direct.

Bani de piatră, 1904. Foto: Wikimedia

În cazul Bitcoin și al altor criptomonede, acest sistem contabil public se numește „blockchain”, care are la bază un registru public privitor la deținerea de Bitcoin și la tranzacții, stocat pe mai multe computere conectate la internet.

Practic, fiecare deținător de Bitcoin deține un registru în care sunt înscrise sumele exacte deținute de toți ceilalți utilizatori. Atunci când are loc o tranzacție, toate fișiereșe sunt actualizate automat.

Astfel, întreaga comunitate de utilizatori ai criptomonedei are la zi situația privind numărul de monede din sistem și distribuția acestora.

Putem spune că pentru cultura arhaică Yap care a folosit pietrele gigantice Rai, acestea constituiau un fel de „strămoș de piatră” al sistemului contabil digital „blockchain”.

 

„Pietrele Rai erau considerate extrem de valoroase, însă din cauza mărimii, greutății și a fragilității lor, după ce erau plasate într-un anumit loc, de obicei nu mai erau mutate”, explică într-un nou studiu Fitzpatrick și coautorul Stephen McKeon.

Prin urmare, dacă o piatră/monedă Rai era făcută cadou sau dată la schimb, noii proprietari ai discului nu locuiau neapărat în apropiere de acesta.

Pentru a se asigura că proprietarul era cunoscut și de netăgăduit, comunitatea folosea un sistem contabil oral pentru a menține transparența și securitatea tranzacțiilor.

Pe scurt, toată lumea știa întotdeauna câte monede există și cine le deține.

Pietre Rai pe fundul oceanului, ajunse aici probabil datorită unui naufragiu. Foto: Economic Anthropology

Potrivit cercetătorilor, acest sistem contabil oral – asigurat de localnici prin povești transmise de la o generație la alta – ajuta comunitatea să înregistreze și să comunice schimbările legate de proprietarul pietrei Rai, în cazul unor evenimente precum oferirea darurilor de nuntă, a tributului pentru anumite alianțe politice și chiar și plătirea unor răscumpărări.

Lucrurile pentru care oamenii folosesc astăzi Bitcoin sunt, evident, diferite, însă cel mai izbitor lucru legat de cele două forme de monedă este felul în care sistemul contabil are, în principiu, aceeași funcție.

„La fel ca în cazul pietrelor Rai, informația despre valoarea și proprietatea Bitcoin este administrată colectiv. Este un sistem financiar distribuit, aflat în opoziție cu sistemele centralizate mai familiare, care implică alte instituții financiare drept terți, precum băncile”, spune McKeon.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Marc Delia Mariana spune:

    Uau ! Incredibil cu adevărat !

  • >