Stott Hall, ferma care rezistă miraculos în mijlocul unei autostrăzi

Șoferii care merg pe autostrada M62, la granița dintre comitatele britanice Lancashire și Yorkshire, au parte de o priveliște neobișnuită. În mijlocul autostrăzii, pe o limbă de pământ, se află o fermă.

Cele două sensuri de mers ale drumului de mare viteză care leagă orașele Liverpool și Hull se separă la un moment dat, pentru a face loc fermei Stott Hall.

Într-o lume în care proprietățile private sunt desființate pentru a face loc infrastructurii, Stott Hall este ceva cu totul ieșit din comun. Cum a reușit ferma să supraviețuiască fără a fi demolată?

O fermă veche de trei secole

Stott Hall 01

În ultima jumătate de secol, ferma a devenit una dintre cele mai celebre priveliști din zonă. Ea este văzută în fiecare zi de 100.000 de oameni, care trec pe lângă ea. Un șofer a trecut pe lângă fermă de atâtea ori, încât susține că a a văzut, probabil, întreaga gamă de lenjerie intimă a soției fermierului, atârnând la uscat.

Ferma Stott Hall se află aici de 300 de ani și timp de două secole a fost înconjurată de sălbăticie. Însă, pe măsură ce infrastructura s-a dezvoltat, civilizația a început să se apropie de fermă.

În urmă cu cinci decenii, autoritățile au început să construiască în zonă autostrada M62. Pentru realizarea drumului au fost demolate sute de case și au fost relocate sute de familii. Însă, ca prin miracol, ferma Stott Hall a supraviețuit.

Cum a scăpat ferma de demolare

Stott Hall 02

Timp de zeci de ani, șoferii aflați în trecere au presupus că proprietarii erau prea încăpățânați să își păstreze proprietatea și astfel autostrada a fost construită pe lângă fermă. De fapt, proprietatea a fost salvată de structura geologică aflată sub ea.

„Nu au putut construi banda estică a autostrăzii la aceeași înălțime cu banda dreaptă”, explică crescătorul de oi Paul Thorp, care a cumpărat proprietatea de la Ken și Beth Wild – cuplul a cărui lenjerie intimă devenise un spectacol public.

„Au apărut alunecări de teren și alte probleme. Așa că au decis să despartă în două autostrada și au salvat clădirea. Acesta este singurul motiv pentru care încă se află aici”, mai spus Thorp.

Inginerii au fost nevoiți să construiască pasaje subterane sub fiecare sens de mers, pentru ca proprietarii fermei să aibă acces facil la celelalte zone ale proprietății lor, fără să traverseze autostrada.

Un vacarm neîntrerupt

Stott Hall 03

Ferma este separată de drumul de mare viteză cu parapete și un gard, care împiedică vehiculele scăpate de sub control să intre pe proprietate. Însă au existat ocazii – mult prea multe – în care traficul intens a devenit insuportabil.

De asemenea, Paul Thorp și proprietarii anteriori au fost martorii multor accidente. De altfel, ferma Stott Hall a devenit și un service auto neoficial pentru șoferii care întâmpină probleme pe autostradă. Pe Thorp nu-l deranjează musafirii ocazionali, însă recunoaște că zumzetul constant al vehiculelor de pe M62 îl calcă pe nervi.

„Uneori, îmi doresc să pot opri zgomotul, însă încă nu am găsit butonul de oprire!”, glumește bărbatul.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu