Stocarea pe hard-diskuri va deveni curând istorie, spune un expert

Stocarea pe hard-diskuri va deveni curând istorie, spune un expert

Stocarea pe hard-diskuri va deveni în curând o filă de istorie, potrivit expertului Shawn Rosemarin, care deține și o companie care vinde soluții de stocare solidă. Potrivit lui Rosemarin, ultimul hard disk ar putea fi vândut în aproximativ cinci ani de acum înainte.

Majoritatea utilizatorilor de computere au migrat de mult la soluții de stocare în cloud când vine vorba de stocarea în siguranță a datelor. Având în vedere că streamingul de conținut pe smartphone-uri și tablete este practic peste tot, există puține motive pentru a mai deține un hard-disk în zilele noastre.

Cele mai multe laptopuri și computere sunt, de asemenea, echipate cu unități SSD, așa că întrebarea este: unde mai este folosită stocarea pe hard-diskuri în prezent?

Stocarea pe hard-diskuri a evoluat substanțial de-a lungul timpului

În 1956, IBM a dezvăluit 305 RAMDAC, care a fost probabil primul computer care a folosit un hard-disk magnetic. Întregul ansamblu ocupa o parte considerabilă dintr-o încăpere, fără să ofere mai mult de 5 MB de capacitate de stocare.

La 50 de ani după aceea, capacitățile de stocare au crescut la un terabyte, iar dimensiunea unității în sine s-a redus la o palmă. Iar în prezent, puteți cumpăra 22 TB de stocare pentru utilizare obișnuită și chiar modele de 26 TB pentru utilizarea în centre de date, scrie Interesting Engineering.

Problema, potrivit lui Rosemarin, este că lumea cheltuie 3% din energie pe centrele de date, cea mai mare parte fiind pentru a roti discurile hard-diskurilor. Trecerea la stocarea flash ar putea reduce consumul de energie cu până la 90%. Acesta este motivul pentru care trecerea de la stocarea magnetică este inevitabilă.

După dischete, ne vom lua „La revedere” și de la hard-diskuri

Principalul obstacol, potrivit lui Rosemarin, este costul stocării flash. O stocare flash de 100 TB costă 40.000 de dolari, ceea ce este exorbitant atunci când stocarea pe hard-disk pentru o capacitate similară costă aproximativ 2.000 de dolari. Dar, ca și în cazul hardware-ului de calcul, prețurile scad foarte repede, iar SSD-ul va avea, de asemenea, aceeași soartă mai devreme sau mai târziu.

Faptul că ultimul hard-disk ar putea fi vândut în 2028 sau altădată este discutabil, dar ceea ce este sigur este că utilizarea acestuia în computere este aproape de final. Sfârșitul hard-diskurilor ar putea fi chiar și mai aproape dacă în acest timp sunt descoperite soluții de stocare mai noi.

Așadar, dacă aveți un hard-disk, chiar și nefuncțional, păstrați-l! În curând ar putea deveni piesă de muzeu.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu