Știința minciunii: Bărbații cred că mint mai bine ca femeile, mincinoșii experți preferă să te mintă în față

Îți amintești când te-a mințit cineva ultima dată? Dar cea mai recentă minciună pe care ai spus-o cuiva?

Este de două ori mai probabil ca bărbații să se considere „buni mincinoși”, în comparație cu femeile, iar cei ce excelează la mințit sunt buni vorbitori și spun mai multe minciuni decât alții, de obicei familiei, prietenilor, partenerilor de viață și colegilor, arată un studiu condus de psihologul Brianna Verigin, de la Universitatea din Portsmouth.

Mincinoșii experți preferă să mintă în față decât prin SMS-uri, iar platformele sociale sunt locul cel mai puțin probabil în care să spună o minciună.

Cei mai mulți oameni preferă să-și mintă semenii în față, nemijlocit. Foto: Shutterstock

Brianna Verigin, care își împarte timpul între Universitatea din Portsmouth și Universitatea din Maastricht, Olanda, afirmă  că a descoperit o legătură semnificativă între experiența la mințit și genul persoanei, fiind de două ori mai probabil ca bărbații să se considere buni mincinoși.

„Cercetările anterioare au arătat că majoritatea oamenilor spun o minciună sau două pe zi, dar datele nu erau exacte – cei mai mulți oameni nu mint zilnic și doar câțiva mincinoși prolifici spun majoritatea minciunilor. Studiul nostru a scos în evidență faptul că aproape jumătate (40%) dintre toate minciunile sunt spuse de un număr mic de „escroci”. Aceștia îi mint fără jenă chiar și pe oamenii care le sunt cei mai apropiați”, afirmă Verigin.

Potrivit observațiilor sale, mincinoșii prolifici se bazează foarte mult pe faptul că stăpânesc cuvintele, îmbinând minciuna cu adevărul, astfel încât pentru ceilalți este greu să facă distincția între ele.

De asemenea, aceste persoane reușesc mai bine să își ascundă minciunile în niște povești aparent simple și clare, care sunt greu de pus la îndoială. Doctorul Verigin a chestionat 194 de oameni, jumătate femei și jumătate bărbați, cu o vârstă medie de 39 de ani.

Este de două ori mai probabil ca un bărbat să se considere un bun mincinos, în comparație cu o femeie. Foto: iStock

Acestora li s-au pus o serie de întrebări, inclusiv cât de bine puteau să-i înșele pe alții, câte minciuni spuseseră în ultimele 24 de ore, tipurile de minciuni spuse, cui anume fuseseră spuse și dacă mințiseră în față sau folosind alte mijloace.

„Nu suntem atât de buni la detectarea minciunilor pe cât ne place să credem. În cel mai bun caz, cei mai mulți dintre noi au o șansă de 50% să își dea seama că sunt mințiți. Ne-am concentrat asupra celor care sunt buni mincinoși și am încercat să aflăm de ce mint și pe cine mint”, a spus Verigin.

Studiul a descoperit că una dintre strategiile-cheie ale mincinoșilor este să spună minciuni plauzibile, care seamănă cu adevărul, și să nu ofere prea multă informație. Și cu cât o persoană se crede mai bună la mințit, cu atât minte mai mult.

Cea mai comună strategie printre cei care au recunoscut că mint, fie ei experți sau mincinoși slabi, era omiterea anumitor informații. Însă mincinoșii experți adăugau la asta abilitatea de a țese o minciună credibilă alături de adevăr, făcând minciuna mai greu de depistat.

Nimeni nu este scutit de minciuni. Cele mai comune victime: rudele și prietenii mincinosului. Foto: Pinterest

Pe de altă parte, cei care nu credeau că sunt buni la mințit recurgeau, atunci când mințeau, la încercarea de a fi vagi. În total, în grupul de 194 de persoane, cele mai comune tipuri de înșelăciune, în ordine descrescătoare, erau „minciunile albe”, exagerările, ascunderea informațiilor, ascunderea minciunilor într-un torent de adevăr și inventarea unor realități.

Cei mai mulți alegeau să mintă în față, apoi prin SMS, telefon, e-mail și, în ultimul rând, folosind platformele sociale. Cei mai mulți dintre mincinoșii experți își mint cel mai adesea familia, prietenii sau colegii.

Cel mai rar sunt mințiți angajatorii și personajele care reprezintă autoritatea. Studiul nu a găsit nicio legătură între nivelul de educație și abilitatea de a minți.

Verigin a spus că este nevoie de mai multe cercetări, mai ales pentru a înțelege abilitatea mincinoșilor buni de a împleti adevărul cu minciuna și de a folosi informații care sunt imposibil de verificat.


Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, citește și:

Ca să știi mai mult

Kevin Dutton (profesor de psihologie la Universitatea Oxford) și Andy McNab (fost membru al Trupelor Speciale, decorat cu cele mai înalte dinstincții ale Armatei Britanice) au publicat „ABC-ul psihopatului de succes”, care detaliază motivele și trăsăturile care fac ca acest tip de oameni să aibă atât de mult succes, mai ales în plan profesional. În plus, autorii prezintă un test practic care te poate ajuta să afli dacă ești unul dintre ei - adică unul dintre psihopați.

Comandă cartea „ABC-ul psihopatului de succes” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>