Ștefan Mandel, românul care a uimit lumea câștigând de 14 ori la Loto

Sunt șanse mai mari să te atace un rechin, să te lovească trăsnetul sau să obții medalia de aur la Olimpiadă decât să câștigi o singură dată la loterie. Dar Ștefan Mandel, un economist român, a reușit să păcălească sistemul și să câștige la Loto. De 14 ori!

„Norocul” lui Mandel a constat într-o formulă matematică pe care a creat-o chiar el și pe care a folosit-o pentru a câștiga premiul cel mare atât în România, cât și în Marea Britanie, Australia și SUA.

Matematica îți poate aduce o avere

Stefan Mandel 01
Una dintre puținele imagini cu Ștefan Mandel. Foto: Pinterest

„Un matematician amator, un economist fără prea multă școală”, așa cum obișnuia să se autocaracterizeze, Ștefan Mandel a emigrat în Australia pe vremea regimului comunist.

În anii ’60, viața era grea pentru majoritatea celor care trăiau în spatele Cortinei de Fier, iar România nu era o excepție. Ștefan Mandel trăia, alături de soția sa și de cei doi copii, cu un salariu mic și cu toate restricțiile impuse de regimul comunist.

Aflați în aceeași situație, cei mai mulți români aveau doar două opțiuni: să-și completeze venitul prin diverse activități, mai mult sau mai puțin legale, sau să fugă în Occident.

Stefan Mandel 04
Foto: Pinterest

Însă Ștefan Mandel a găsit-o pe a treia: să creeze un algoritm prin care să câștige la loterie garantat. După cum a mărturisit el însuși ulterior, „dacă este aplicată așa cum trebuie, matematica îți poate aduce o avere”. Și exact așa s-a întâmplat.

O schemă simplă

Ștefan Mandel și-a dat seama că trebuia să identifice premii de trei ori mai mari decât numărul total de potențiale combinații câștigătoare, pentru că doar o astfel de sumă ar fi fost profitabilă.

Apoi, trebuia să cumpere câte un bilet pentru fiecare combinație posibilă și să aștepte ca unul dintre ele să iasă câștigător. Desigur, pentru ca schema să funcționeze, era nevoie să cumpere sute de mii sau chiar milioane de bilete, un efort deloc neglijabil.

Stefan Mandel 05
Foto: Pinterest

Era clar că, pentru a cumpăra atât de multe bilete, avea nevoie de fonduri. Trebuia, deci, să găsească oameni dispuși să investească în această schemă. Totul avea un final simplu: după ce își plătea „investitorii”, Ștefan Mandel urma să rămână cu bani și pentru el.

Prima lovitură la Loto

După ce, în sfârșit, a identificat un premiu care să corespundă tuturor cerințelor, Mandel a adunat un grup de prieteni care au contribuit cu sume relativ mici la cumpărarea biletelor.

Folosind banii adunați, Mandel a completat milioane de bilete cu milioane de combinații. Apoi, a depus biletele în mai multe agenții Loto și a așteptat să câștige premiul.

Bine-calculatul plan a reușit, iar grupul a câștigat echivalentul a 19.3000 de dolari americani. Ștefan Mandel a folosit o parte din banii care i-au revenit pentru a obține o viză de călătorie în străinătate.

Aceasta avea să-i permită să-și construiască o altă viață, în Occident. În anii ’70, a emigrat în Marea Britanie, iar apoi, în anii ’80, s-a mutat în Australia.

În anii ’80, schema devine mai ușoară

Desigur, planul lui Ștefan Mandel de a câștiga la loterie avea și anumite inconveniente. Inițial, economistul trebuia să scrie manual toate combinațiile, fapt care creștea mult șansele de a comite erori.

De asemenea, premiul câștigat în România fusese destul de mic: după ce și-a plătit „investitorii”, bărbatul rămăsese cu echivalentul a doar 4.000 de dolari americani.

Stefan Mandel 08
Ziarele din Australia relatau despre reușitele incredibile ale românului. Foto: Pinterest

Dar, după ce s-a mutat în Australia, românul a reușit să-și perfecționeze sistemul datorită apariției computerelor. În loc să completeze biletele de mână, a făcut-o cu ajutorul calculatorului, ceea ce a scăzut riscul de a greși.

Între timp, românul a reușit să adune un grup semnificativ de „investitori”, interesați în permanență să participe la schemă. Pe parcursul anilor ’80, Mandel și gruparea sa au câștigat nu mai puțin de 12 premii.

Asta a atras atenția autorităților. Dar, cum totul era legal, autoritățile nu au putut face altceva decât să schimbe regulile pentru a împiedica manipularea sistemului.

Ștefan Mandel dă marea lovitură

Stefan Mandel 10
Un interviu cu Ștefan Mandel, publicat în cotidianul Bursa în 1994. Foto: Pinterest

Dar Ștefan Mandel nu s-a lăsat descurajat. Susținut de o rețea internațională de parteneri, în februarie 1992 românul a decis să aplice metoda în SUA, în statul Viriginia.

De această dată, economistul a câștigat un premiu de peste 27 de milioane de dolari. Pentru asta, Antihalee Alex, partenerul de încredere al lui Ștefan Mandel, a coordonat o operațiune amplă: depunerea a 7 milioane de bilete în peste 100 de magazine și benzinării din întregul stat american.

Deși casierii se mirau de numărul uriaș de bilete pe care trebuiau să le proceseze, totul era legal, așa că nu puteau refuza. Astfel, planul a mers înainte.

Sistemul românului a funcționat perfect și, pe 16 februarie 1992, a câștigat premiul cel mare. Desigur, suma enormă a atras atenția autorităților.

După mai multe investigații ale CIA, FBI și ale Fiscului american, Mandel a fost declarat nevinovat. Până la urmă, câștigul presupusese puțin noroc, puțină matematică și foarte, foarte multă muncă.

Ștefan Mandel s-a retras pe o insulă tropicală

Stefan Mandel 11
După o carieră de succes, românul s-a retras în insulele Vanuatu. Foto: Pinterest

„Orice elev de liceu putea să calculeze combinațiile”, a spus Mandel.

După această „lovitură”, românul a câștigat peste 15 milioane de dolari doar pentru el, iar autoritățile americane au schimbat regulile loteriei.


Într-o versiune anterioară a acestui articol am menționat, în mod greșit, faptul că Ștefan Mandel a executat și o pedeapsă cu închisoarea. Am corectat acest aspect.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Un comentariu la „Ștefan Mandel, românul care a uimit lumea câștigând de 14 ori la Loto”

Lasă un comentariu