Umărul lui Orion „se stinge”. Este posibil ca steaua Betelgeuse să explodeze

Cu mult timp în urmă, într-o constelație nu foarte îndepărtată, o stea strălucitoare s-a estompat cu repeziciune. Abia acum, după 600 de ani – timp în care lumina emanată de steaua Betelgeuse a ajuns până la noi -, astronomii de pe Pământ au detectat această schimbare.

Steaua Betelgeuse (Alpha Orionis) se află în „umărul” constelației Orion și schimbarea bruscă de luminozitate indică faptul că ar putea fi pe cale să moară. Dacă steaua se apropie într-adevăr de sfârșitul vieții, cu siguranță nu va muri în tăcere.

Umărul lui Orion se stinge. Este posibil ca steaua Betelgeuse să explodeze
Steaua roșiatică Betelgeuse face parte din constelația Orion, de primă importanță pentru egipteni și alte popoare antice. Potrivit unei teorii, piramidele de la Gizeh, din Egipt, au fost construite ca imagine pe Pământ a centurii lui Orion, o regiune din trei stele. Foto: Pinterest

Înainte să se stingă definitiv, va exploda într-o supernovă – un cataclism stelar violent care ar putea depăși Luna ca strălucire și ar putea fi vizibil chiar și pe timp de zi, relatează EarthSky.

Șansele ca această explozie stelară să aibă loc în curând sunt destul de scăzute, dar simptomele recente ale stelei au dat naștere la speculații.

Aflată cândva printre cele mai strălucitoare zece stele de pe cer, Betelgeuse s-a estompat din ce în ce mai mult începând cu octombrie 2019, ieșind chiar și din top 20 al stelelor strălucitoare, potrivit National Geographic. Unii spun că ar putea urma în curând o supernovă.

Strălucirea stelei a mai variat și în trecut. Betelgeuse este un gigant roșu de 700 de ori mai mare decât Soarele, aflat la circa 600 de ani-lumină de Pământ.

Umărul lui Orion se stinge. Este posibil ca steaua Betelgeuse să explodeze
Constelația Orion. În stânga sus, Betelgeuse. Fotografie realizată în 2010, prin telescop. Foto: Wikimedia

Gigantul roșu este o stea variabilă, adică trece în mod regulat prin schimbări de luminozitate. Estomparea recentă ar putea face parte dintr-un astfel de ciclu regulat, însă este mai mare decât orice altă estompare petrecută în ultimul secol.

Când stelele masive precum Betelgeuse încep să dea semne că ar putea muri, strălucirea lor devine mai haotică pe măsură ce evacuează cantități enorme de masă.

Până acum, omenirea nu a mai avut ocazia să observe o stea aflată în fazele finale de existență, însă nu putem fi siguri că acesta este cazul stelei Betelgeuse.

Astronomii nu știu ce se va întâmpla în continuare. Poate că Betelgeuse își va recupera strălucirea în numai câteva săptămâni. Însă „dacă va continua să se estompeze, nu putem ști ce se va întâmpla”, afirmă Edward Guinan, astronom la Universitatea Villanova.

planete si stele
Este imposibil să ne imaginăm magnitudinea celor mai mari corpuri cerești, dar acest grafic comparativ ne poate ajuta într-o oarecare măsură. De la planeta Mercur, la steaua supergigantă VY Canis Majoris. Foto: Wikimedia

Astronomii știu de zeci de ani că, până la urmă, Betelgeuse va deveni o supernovă (dată fiind distanța față de Pământ, poate că deja a și devenit, fără ca noi să vedem fenomenul).

Durează 600 de ani ca lumina stelei să ajungă la noi. Poate că steaua a explodat în perioada medievală și încă nu am avut cum să vedem consecințele.

Însă cel mai probabil este că sfârșitul stelei este încă îndepărtat. Cele mai multe estimări astronomice spun că va muri după aproximativ un milion de ani, conform Space.com.

Asta nu înseamnă că ar trebui să ne împachetăm telescoapele. Fie că moare sau supraviețuiește, Betelgeuse merită să ne aruncăm privirea asupra sa. Și – cine știe? – dacă va exploda în curând, ar putea fi una dintre ultimele noastre șanse de a ne minuna în fața acestui gigant roșu strălucitor.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>