Misterul „burtoșilor” din Guatemala: Statuile magnetice realizate folosind trăsnetul

Studiind popoarele antice, am învățat că nu ar trebui să ne îndoim de ingeniozitatea, abilitățile de inginerie și capacitatea acestor oameni de de a stăpâni forțele naturii. Având în vedere cât de puține știm, de fapt, despre trecut, poate că ar trebui să ne privim strămoșii măcar cu mai multă decență, dacă nu cu umilință.

În cazul de față, cercetătorii tocmai au descoperit că oamenii care trăiau cu cel puțin 2.000 de ani în urmă lângă coasta Pacificului, în ceea ce astăzi este Guatemala, foloseau forța trăsnetului și magnetismul pentru a realiza sculpturi masive care înfățișau figuri umane.

Această sculptură din Monte Alto, Guatemala, a furnizat dovezi potrivit cărora creatorii săi au folosit forțele trăsnetului și ale magnetismului. Foto: Roger Fu/Universitatea Harvard

Aceste figurine de piatră, poreclite „burtoși” sau „burduhănoși” din pricina formei rotunde a corpurilor lor, pot fi găsite răsfirate în situl guatemalez de la Monte Alto. Sculpturile sunt impresionante, însă acum știm că design-ul lor era mult mai complex decât se credea înainte.

Potrivit Science News, cercetătorii au identificat tipare în câmpurile magnetice ale stâncilor din care au fost ciopliți „burduhănoșii”, iar statuile aveau frunțile, obrajii și burțile magnetizate. Asta înseamnă că cei care le-au cioplit au căutat bolovani care fuseseră loviți de trăsnet și magnetizați corespunzător.

Cum au făcut asta? Nu se știe, dar este posibil ca artizanii să fi depozitat bucăți de mineral magnetizat lângă bolovanii de bazalt, bogați în fier, pentru a depista zone de rocă în care forțele magnetice acționau prin respingere.

Aceste statui cu totul ieșite din comun demonstrează că artizanii antici cunoșteau și stăpâneau magnetismul cu mii de ani înainte ca savanții moderni să înceapă să descifreze (deci, să redescopere) această forță a naturii.

În onoarea strămoșilor

Roger Fu, de la Harvard, a studiat acești „burduhănoși” enigmatici din Guatemala. Foto: Foto: Roger Fu/Universitatea Harvard

Este imposibil să știm cu exactitate care era semnificația acestor sculpturi gigantice, însă cercetătorii sunt de părere că înfățișau strămoșii decedați ai familiilor de frunte. Sculpturile care aveau calități magnetice de respingere ar fi putut indica prezența și autoritatea acestor strămoși decedați.

De asemenea, se știe că mezoamericanii antici atribuiau puteri speciale anumitor părți ale corpului, cum ar fi fața și mijlocul trupului, ceea ce ar putea explica de ce aceste zone ale sculpturilor sunt adeseori cele magnetizate. În cadrul studiului, cercetătorii au folosit dispozitive manuale cu senzori pentru a cartografia cu grijă câmpurile magnetice ale „burduhănoșilor”.

Datele au fost coroborate cu un studiu din 1997, care a documentat, la rândul său, descoperirea unor semnale electrice emise de aceste sculpturi. Deși „burtoșii” variază enorm în mărime și greutate, cei mai mari dintre ei au circa 12 tone și înălțimea de doi metri.

Sunt figuri impunătoare, care ar fi putut simboliza statutul și puterea celor pe care îi reprezentau.

America Centrală este o comoară arheologică. Cu toate acestea, despre unele culturi care s-au răspândit aici în urmă cu mii de ani nu se cunoaște mai nimic

Nu putem decât să ne imaginăm cum au fost împodobite figurinele astfel încât atributele lor magnetice să fie folosite sau cum a fost utilizat magnetismul statuilor pentru a le demonstra puterea în timpul ceremoniilor religioase.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>