A intrat cu mașina într-o statuie de pe Insula Paștelui și a distrus-o

Primarul de pe Insula Paștelui a cerut instituirea de restricții pentru utilizarea autovehiculelor pe insulă, după ce un bărbat a intrat cu mașina în una dintre celebrele statui moai, distrugând-o.

Incidentul s-a petrecut pe 1 martie 2020, iar chilianul care a cauzat pagubele a fost arestat și pus sub acuzare pentru distrugerea unui monument național.

Masina Insula Pastelui
Foto: Facebook.com/mau.henua

Impactul dintre vehicul și statuie a fost atât de violent, încât a distrus inclusiv piedestalul pe care se afla aceasta.

Acum, primarul insulei este hotărât să restricționeze folosirea mașinilor în zonă.

„Toată lumea a fost împotriva restricțiilor de circulație în zona siturilor sacre. Dar noi, cei din consiliul local, știm ce pericol pot reprezenta turiștii și localnicii pentru aceste locuri. Nu ne-au ascultat și s-a ajuns la asta”, s-a plâns primarul Edmunds Poa.

Într-o postare pe Facebook, comunitatea indigenilor Ma’u Henu a afirmat că protejarea acestor statui este vitală.

Masina Insula Pastelui 02
Foto: Facebook.com/mau.henua

„Ele nu au doar o valoare arheologică, ele sunt elemente sacre”, au spus aceștia.

Ce știm despre moai?

Pe Insula Paștelui există aproape 1.000 de statui și sculpturi de piatră uriașe – cele mai mari dintre ele cântăresc 74 de tone și au 10 metri înălțime.

Arheologii spun că ele au fost create de indigenii Rapa Nui cândva între anii 1.400 și 1.650 și au fost poziționate pentru a forma un inel în jurul insulei.

Faimoase pentru ochii lor adânci și urechile lungi, statuile au o semnificație spirituală deosebită pentru populația Rapa Nui.

Masina Insula Pastelui 03
Foto: Facebook.com/mau.henua

Dacă te fascinează statuile din Insula Paștelui, descoperă și Ce se ascunde sub statuile din Insula Paștelui. Apoi, află mai multe despre Enigma Rongorongo: Textele indescifrabile de pe Insula Paștelui.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

  • Victor Vasiliu spune:

    Mașina este miraculos aproape intactă. Faruri , parbriz , luneta și laterale . Numai bara față lipsește. Statuia s-a speriat și a murit de frică. Miroase a furt cu soclu cu tot. Mașina este efectiv cățărată pe moloz mai mult pământ decât piatră. O fi o vânzare chiar a primăriei, știu că sunt și mici statui **low cost** după ce nu au mai avut lemn.N-aș fi crezut că au primărie. Credeam că cei vechi au lansat un avertisment țunami gigant, Am aflat însă că toate privesc spre interiorul insulei-de nu poate omul să se dosească 🙂

  • >