Rămășițele a doi bărbați, probabil un stăpân și sclavul său, au fost descoperite la Pompei

În anul 79, erupția vulcanului Vezuviu a expulzat un nor fierbinte de cenușă și piatră ponce asupra orașului Pompei. Mii de oameni au fost uciși instantaneu, iar evenimentul a devenit una dintre cele mai faimoase erupții din istorie.

Din 1763, când arheologii au identificat oficial ruinele așezării și au început excavările în zonă, oamenii de știință au făcut numeroase descoperiri uimitoare.

Barbati Pompei
Corpurile celor doi bărbați, descoperite la Pompei în noiembrie 2020. Foto: Luigi Spina/Parco Archeologico/EPA-EFE/Shutterstock

Pe lângă ruinele perfect conservate, aici au fost găsite fresce, standuri de mâncare fast food, rămășițe umane „încremenite” în poziția în care se aflau la momentul dezastrului, și chiar și un cal înșeuat și înhămat, probabil pregătit de stăpânul său pentru a fugi din calea urgiei.

Am putea crede că arheologii au descoperit tot ce se putea descoperi în acest sit, dar săpăturile scot la iveală noi și noi rămășițe, care ne permit să aflăm mai multe despre viețile oamenilor care au trăit în Pompei.

Un stăpân și sclavul său?

Barbati Pompei 02
Detaliile mulajului unuia dintre cele două cadavre, despre care se crede că ar fi aparținut unui om bogat și sclavului său, au fost descoperite într-o vilă elegantă de la periferia vechiului oraș roman Pompei. Foto: AP/Shutterstock

Cea mai recentă descoperire a fost făcută în 2020. Este vorba de rămășițele – foarte bine conservate – a doi bărbați despre care se crede că erau un stăpân și servitorul (sclavul) său.

Cele două trupuri au fost găsite într-o vilă situată la marginea orașului Pompei. Potrivit Live Science, oasele victimelor au fost îndepărtate și analizate, iar apoi formele lăsate de trupuri în cenușa întărită au fost scanate cu laser.

În cele din urmă, arheologii au turnat ghips în aceste forme și au obținut mulaje ale celor două siluete. Aceste mulaje le-au permis să observe detalii precum faldurile tunicilor de lână purtate de victime.

Specialiștii cred că bărbatul mai tânăr, servitorul, avea între 18 și 25 de ani, în timp ce stăpânul său avea între 30 și 40 de ani.

Barbati Pompei 03 bis
Mâna uneia dintre victime. Foto: Luigi Spina/Parco Archeologico/EPA-EFE/Shutterstock

Arheologii au stabilit că bărbatul mai tânăr era obișnuit cu munca grea: coloana sa vertebrală avea două vertebre comprimate, sugerând că tânărul obișnuia să ridice frecvent greutăți mari.

„Cel mai probabil, cei doi căutau să scape de erupție, când au fost uciși. Au murit din cauza șocului termic, așa cum demonstrează și mâinile și picioarele lor încleștate”, a relatat Massimo Osanna, directorul Parcului Arheologic Pompei, citat de BBC.

Folosind noi tehnici, cercetătorii care investighează situl de la Pompei planifică să efectueze săpături suplimentare în zonă în următorii ani.

Barbati Pompei 04
Foto: Luigi Spina/Parco Archeologico/EPA-EFE/Shutterstock

Cum numărul exact al victimelor erupției vulcanice este necunoscut (dar este estimat la câteva mii), ar putea exista multe alte rămășițe de scos la lumină.

Acest ultim proiect este doar una dintre numeroasele săpături care au avut loc de la descoperirea ruinelor.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Pompeii. Viața unui oraș roman”

Scrisă de Mary Baker, specialistă în istoria antică, această carte aruncă în aer o serie de mituri, începând cu data erupției Vezuviului (petrecută probabil cu câteva luni mai târziu decât se credea până acum), igiena băilor (care trebuie să fi fost focare de microbi) și numărul legendar de bordeluri (cel mai probabil, a fost doar unul). La Băile Suburbane trecem de la scăldatul comunal la igienă la erotică; un local de tip fast-food de pe Via dell 'Abbondanza prezintă mâncăruri și băuturi, diete și viață de stradă. Acestea sunt doar câteva dintre firele care alcătuiesc unul dintre cele mai vii portrete ale unui oraș antic legendar, permițându-ne să înțelegem mult mai bine cum era viața romanului de rând acum două milenii.
Cartea „Pompeii. Viața unui oraș roman” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Rămășițele a doi bărbați, probabil un stăpân și sclavul său, au fost descoperite la Pompei”

Lasă un comentariu