În anul 79, erupția vulcanului Vezuviu a expulzat un nor fierbinte de cenușă și piatră ponce asupra orașului Pompei. Mii de oameni au fost uciși instantaneu, iar evenimentul a devenit una dintre cele mai faimoase erupții din istorie.
Din 1763, când arheologii au identificat oficial ruinele așezării și au început excavările în zonă, oamenii de știință au făcut numeroase descoperiri uimitoare.

Pe lângă ruinele perfect conservate, aici au fost găsite fresce, standuri de mâncare fast food, rămășițe umane „încremenite” în poziția în care se aflau la momentul dezastrului, și chiar și un cal înșeuat și înhămat, probabil pregătit de stăpânul său pentru a fugi din calea urgiei.
Am putea crede că arheologii au descoperit tot ce se putea descoperi în acest sit, dar săpăturile scot la iveală noi și noi rămășițe, care ne permit să aflăm mai multe despre viețile oamenilor care au trăit în Pompei.
Un stăpân și sclavul său?

Cea mai recentă descoperire a fost făcută în 2020. Este vorba de rămășițele – foarte bine conservate – a doi bărbați despre care se crede că erau un stăpân și servitorul (sclavul) său.
Cele două trupuri au fost găsite într-o vilă situată la marginea orașului Pompei. Potrivit Live Science, oasele victimelor au fost îndepărtate și analizate, iar apoi formele lăsate de trupuri în cenușa întărită au fost scanate cu laser.
În cele din urmă, arheologii au turnat ghips în aceste forme și au obținut mulaje ale celor două siluete. Aceste mulaje le-au permis să observe detalii precum faldurile tunicilor de lână purtate de victime.
Specialiștii cred că bărbatul mai tânăr, servitorul, avea între 18 și 25 de ani, în timp ce stăpânul său avea între 30 și 40 de ani.

Arheologii au stabilit că bărbatul mai tânăr era obișnuit cu munca grea: coloana sa vertebrală avea două vertebre comprimate, sugerând că tânărul obișnuia să ridice frecvent greutăți mari.
„Cel mai probabil, cei doi căutau să scape de erupție, când au fost uciși. Au murit din cauza șocului termic, așa cum demonstrează și mâinile și picioarele lor încleștate”, a relatat Massimo Osanna, directorul Parcului Arheologic Pompei, citat de BBC.
Folosind noi tehnici, cercetătorii care investighează situl de la Pompei planifică să efectueze săpături suplimentare în zonă în următorii ani.

Cum numărul exact al victimelor erupției vulcanice este necunoscut (dar este estimat la câteva mii), ar putea exista multe alte rămășițe de scos la lumină.
Acest ultim proiect este doar una dintre numeroasele săpături care au avut loc de la descoperirea ruinelor.
Pace fie asupra lor.
Allahu Akbar.