Pedras Parideiras, stâncile care „nasc”, un fenomen bizar observat în Portugalia

În lanțul muntos Freita, în nordul Portugaliei, în apropiere de satul Castanheira, se află un bloc uriaș de granit care expulzează periodic pietre de mici dimensiuni. Acest fenomen geologic rar este cunoscut local drept Pedras Parideiras, care se traduce „stâncile născătoare”.

„Stânca-mamă” este un afloriment gigantic, care măsoară circa 1.000 x 600 de metri. Suprafața stâncii este încrustată cu noduli mici cu formă de discuri biconvexe, care au între doi și 12 centimetri.

Foto: The Earth Story

Datorită fenomenelor termale și eroziunii, acești noduli se detașează de stânca-mamă, lăsând niște reliefuri întunecate pe suprafața ei.

Acești noduli – sau „pietre-copii” – sunt alcătuiți din aceleași elemente ca stânca-mamă, însă straturile lor superioare sunt compuse din biotit, un fel mică (mineral cristalizat cu o rezistență mecanică foarte redusă).

Apa de ploaie și roua se strecoară în crăpăturile din mică și îngheață odată cu sosirea iernii. Când este înghețată, apa se dilată și joacă rolul unei dălți înfipte în biotit. Într-un final, sub acțiunea gheții, nodulii se desprind de perete.

Foto: The Earth Story

Este nevoie de multe sute de ierni pentru ca acest fenomen să aibă loc. Pentru populația locală, Pedras Parideiras simbolizează fertilitatea.

Localnicii cred că, dacă o femeie vrea să rămână gravidă, șansele să ducă sarcina la bun sfârșit cresc dacă își pune sub pernă o astfel de piatră.

Îndepărtarea acestor pietre din sit – care face acum parte din Geoparcul Arouca și este recunoscut de UNESCO pentru importanța sa geologică – este interzisă, însă, în pofida avertismentelor, vizitatorii continuă să ia „amintiri” cu ei.

Foto: zwigmar / Flickr

Se spune că un fenomen similar are loc în Rusia, lângă Sankt Petersburg, însă nu există informații detaliate referitoare la acel loc. De asemenea, în mass-media au apărut articole și despre un munte din China care „face ouă”.

La fel ca în cazul Pedras Parideiras, este vorba de o „stâncă născătoare”, care expulzează pietre de forma unui ou la fiecare 30 de ani, potrivit localnicilor.

Cu diametrul între 30 și 60 de centimetri, „ouăle” sunt mult mai mari și mai grele decât „pietricelele-copii” portugheze.

Geologii au câteva teorii cu privire la mecanismele din spatele acestui fenomen, însă originea exactă a acestor așa-numite ouă de piatră încă nu este cunoscută.

„Ouăle de piatră” din China. Foto: The Earth Story

La fel ca în cazul pietrelor portugheze, localnicii cred că aceste pietre aduc noroc și ajută femeile însărcinate să nască băieți, așa că familiile care vizitează locul și le iau acasă.

În prezent, de stâncă sunt atașate în jur de 70 de ouă care așteaptă clipa când se vor desprinde, moment care va veni peste câteva decenii.

Foto: The Earth Story

De asemenea, în România se petrece un fenomen similar. Trovanții, supranumiți „pietrele vii”, sunt niște formațiuni geologice expulzate de versanții nisipoși din județul Vâlcea, dar aceștia mai pot fi găsiți și în alte zone din țară, de exemplu în județul Cluj.

Foto: Claudio Franco / Flickr

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu