Stâncile care „nasc”, un bizar fenomen geologic din Portugalia

În lanțul muntos Freita, din nordul Portugaliei, în apropierea unui sat numit Castanheira, se află un bloc uriaș de granit care expulzează periodic niște pietricele. Acest fenomen geologic rar este cunoscut local drept Pedras Parideiras, ceea ce se traduce prin „stânca născătoare”.

„Stânca-mamă” este un afloriment gigantic, care măsoară circa 1.000 x 600 de metri. Suprafața stâncii este încrustată cu noduli mici cu formă de discuri biconvexe, care au între 2 și 12 centimetri.

Foto: the-earth-story.com

Datorită fenomenelor termale și eroziunii, acești noduli se detașează de stânca-mamă, lăsând niște reliefuri întunecate pe suprafața ei.

Acești noduli – sau „pietre-copii” – sunt alcătuiți din aceleași elemente minerale de granit ca stânca-mamă, însă straturile lor superioare sunt compuse din biotit, un fel de mică cu o rezistență mecanică foarte redusă.

Apa de ploaie sau roua se strecoară în crăpăturile din mică și îngheață odată cu sosirea iernii. Apa se dilată când este înghețată și gheața joacă rolul unei dalte înfipte în biotit, până când nodulii se desprind din stâncă.

Este nevoie de multe sute de ierni pentru ca acest fenomen să aibă loc. Pentru populația locală, Pedras Parideiras simbolizează fertilitatea.

Foto: the-earth-story.com

Localnicii cred că, dacă o femeie vrea să rămână însărcinată, șansele să reușească cresc dacă își pune sub pernă o astfel de pietricică.

Îndepărtarea acestor pietre de pe sit – care face acum parte din Geoparcul Arouca și este recunoscut de UNESCO pentru importanța sa geologică – este interzisă, însă, în pofida avertismentelor, vizitatorii continuă să ia mostre cu ei.

Se spune că un fenomen similar are loc lângă Sankt Petersburg în Rusia, însă nu există prea multe informații referitoare la acel loc. Cu puțin timp în urmă, în mass-media au apărut mai multe articole despre „muntele din China care face ouă”.

La fel ca în cazul Pedras Parideiras, este vorba de o „stâncă născătoare” care expulzează pietre de forma unui ou la fiecare 30 de ani, potrivit localnicilor.

Foto: zwigmar / Flickr

„Ouăle” sunt mult mai mari și mai grele decât „pietricelele-copii” portugheze. Au un diametru de 30 – 60 centimetri și cântăresc până la 300 de kilograme.

Geologii au câteva teorii, însă originea exactă a acestor așa-numite ouă de piatră încă nu este cunoscută. La fel ca în cazul pietrelor portugheze, localnicii cred că aceste pietre aduc noroc și ajută femeile însărcinate să nască băieți, așa că familiile care vizitează situl le iau cu ele acasă.

„Ouăle de piatră” din China. Foto: the-earth-story.com

În prezent, de stâncă sunt atașate în jur de 70 de ouă care așteaptă clipa când se vor desprinde, moment care va veni peste câteva decenii.

Foto: the-earth-story.com

De asemenea, în România se petrece un fenomen similar. Trovanții, supranumiți „pietrele vii”, sunt niște formațiuni geologice expulzate de versanții nisipoși din județul Vâlcea, dar ei mai pot fi găsiți și în alte zone din țară, de exemplu în județul Cluj.

Foto: Claudio Franco / Flickr


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu