fbpx

Stânca Tarpeiană: Locul de pe care erau aruncați trădătorii romani

Ai auzit până acum de Stânca Tarpeiană? Romanii foloseau o varietate de metode îngrozitoare pentru a-i executa pe cei condamnați la moarte pentru infracțiuni care variau de la viol și crimă până la adulter și trădare.

O metodă numită poena cuelli sau pedeapsa sacului presupunea coaserea condamnatului – bătut, dar încă viu – într-un sac de piele alături de câteva animale vii, printre care un cocoș, un câine, o maimuță și un șarpe, și apoi aruncarea sacului în apă.

Stânca Tarpeiană
Aruncarea de pe Stânca Tarpeiană a sclavului eliberat Lucius Cornelius Chrisogonus

O altă metodă de execuție, rezervată pentru cei mai înrăiți criminali, pentru sclavii fugari și pentru creștini era aruncarea condamnatului într-o groapă în care era devorat de animale. Colosseum-ul era adeseori folosit pentru acest tip de execuție, cunoscut ca damnatio ad bestias sau condamnarea la bestii.

Unele forme de pedeapsă cu moartea (cum ar fi îngropatul de viu) erau rezervate pentru anumite infracțiuni, precum în cazul Fecioarelor Vestale care încălcau jurământul de castitate. Crucificarea, în schimb, era considerată o formă de a muri atât de dureroasă și de umilitoare, încât cetățenii romani erau în general cruțați de această formă brutală de pedeapsă.

O metodă de execuție rezervată pentru ucigași și trădători era aruncarea lor de pe un vârf înalt. Stânca de la capătul sudic al dealului Capitoliului, de deasupra forumului Romei antice, era ideală pentru astfel de acte barbare, potrivit AmusingPlanet.

Acest loc, numit Stânca Tarpeiană, a fost botezat după o trădătoare celebră, care a încercat să vândă Roma dușmanilor pentru aur, însă a fost trădată chiar de acei inamici ai Romei. Numele trădătoarei este Tarpeia și era fiica lui Spurius Tarpeius, comandantul însărcinat cu apărarea Capitoliului.

Stânca Tarpeiană se află la sudul Capitoliului

Stânca Tarpeiană
Stânca Tarpeiană văzută pe Google Street View

Potrivit unei versiuni a legendei, Tarpeia l-a abordat pe regele sabin Titus Tatius când acesta a atacat Roma, în secolul VIII î.e.n. Ea s-a oferit să-i deschidă porțile citadelei în schimbul brățărilor de aur pe care sabinii le purtau pe brațe.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În alte versiuni, regele sabin a fost cel care, văzând lăcomia din ochii ei, a mituit-o ca să deschidă porțile citadelei. După ce Tarpeia le-a permis sabinilor accesul în oraș, în loc s-o acopere de aur, sabinii au lovit-o cu scuturile și au zdrobit-o, ucigând-o.

Se pare că până și sabinii disprețuiau trădarea ei și au pedepsit-o pentru că și-a trădat poporul. Legenda ne spune că trupul Tarpeiei a fost îngropat sub locul care îi poartă numele.

Timp de veacuri, toți trădătorii erau aruncați de pe Stânca Tarpeiană, o soartă considerată mai rea decât moartea, deoarece purta stigmatul rușinii. Execuțiile prin aruncarea de pe Stânca Tarpeiană au continuat până în secolul I, când au fost interzise prin lege.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Constantin spune:

    Tortura si barbaria sunt specifice omului. La animale ea nu exista ! Si atunci vin si va intreb, cine este mai superior, omul sau animalul ???

    • Aurelian Popescu spune:

      Desigur ca superior este omul. El a descoperit tortura dar si amagirea, mituirea, rasplatirea cu un rost, cu o motivatie, dar deseori doar din placere sadica. Iata superioritatea omului fata de animale, sa torturezi, sa chinui semeni de-ai tai, doar din placere.

  • >