Stadionul de fotbal construit pe ambele emisfere ale Pământului

Privit din afară, Estadio Milton Correa pare un stadion banal. Și totuși, această arenă din orașul brazilian Macapa este cu totul specială. Asta, nu pentru dotările tehnice sau echipa locală care își dispută aici meciurile, ci datorită amplasării originale a terenului.

Ecuatorul trece prin centrul terenului

Foto: Pinterest

Când joacă pe Estadio Milton Correa, echipele de fotbal nu-și apără doar propriile porți. Datorită modului în care a fost construit stadionul, linia de la mijloc coincide cu linia Ecuatorului.

Astfel, cele două jumătăți ale terenului se află în emisfere diferite. De aceea, am putea spune că în fiecare meci de fotbal jucat aici, una dintre echipe apără emisfera nordică, iar cealaltă echipă apără emisfera sudică a Pământului.

Stadionul a fost construit în 1990 și are capacitatea de 10.000 de spectatori. Estadio Milton Correa este poreclit „Zerao”, ceea ce, în limba portugheză, înseamnă „marele zero”.

O dispută legată de coordonate

Foto: Google Maps

Și totuși, având în vede că totul este relativ, și poziția stadionului diferă în funcție de sistemul de coordonate utilizat. Atunci când a fost ridicat, constructorii au folosit sistemul geodezic brazilian.

Însă, dacă ar fi să ne luăm după WGS 84, sistemul de referință internațional pentru localizarea de mare precizie, Estadio Milton Correa se află la latitudinea de 2 secunde nord față de Ecuator.

De unde provine această inexactitate? De-a lungul secolelor, pentru o localizare cât mai precisă, oamenii au dezvoltat, folosit, iar apoi abandonat sute de parametri.

Aceștia au diferit, în principal, datorită cunoștințelor tot mai precise pe care le avem despre forma Pământului. În ziua de azi, se folosesc multe tipuri de date geodezice, fiecare având un anumit scop.

Foto: Google Maps

Există modele folosite pentru avioane, care reprezintă Pământul ca fiind plat. Însă există și modele complexe, care descriu în întregime mărimea, forma, orientarea, câmpul gravitațional și viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe.

Începând cu anul 1984, la scară globală se folosește sistemul WGS 84. Acesta este un standard acceptat internațional, folosit în cartografie, navigare și GPS.

Însă Pământul este un corp elipsoid imperfect, așa că oamenii de știință și cartografii folosesc uneori date geodezice locale. Acestea pot oferi o reprezentare mai exactă a zonei cercetate decât WGS 84.

Foto: Wikimedia

Și, la fel ca alte țări, Brazilia are propriul ei sistem geodezic, denumit Sistemul Geodezic Brazilian, pe care inginerii l-au folosit atunci când au proiectat stadionul.

Potrivit acestui sistem, linia de la mijlocul terenului se suprapune exact cu ecuatorul. Dar, indiferent de aceste detalii tehnice, dat fiind că se află în Brazilia, suntem siguri că pe acest stadion se joacă un fotbal de cea mai bună calitate…

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu