VIDEO – Spion sub acoperire în Coreea de Nord: Cum se spală creierele la Phenian

Imaginează-ți că porți o discuție cu mai mulți studenți de elită care nu sunt în stare să recunoască, din fotografii, piramidele din Egipt, Turnul Eiffel sau Taj Mahalul. E dificil, așa-i? Acesta este universul paralel din Coreea de Nord, unde celor mai luminate minți le lipsesc cunoștințe generale pe care orice elev de liceu din lumea vestică le deține.

În 2011, scriitoarea și jurnalista Suki Kim a ales să se expună unor riscuri enorme și să lucreze sub acoperire ca și profesor de engleză la Universitatea de Știință și Tehnologie din Phenian.

Pretinzând că face parte din misionarii creștini angajați de școală, Suki Kim a petrecut șase luni documentând modul în care sunt spălate creierele studenților nord-coreeni.

Iar ceea ce a găsit acolo pare șocant și de neconceput: cei 270 de tineri, cu vârste între 19 și 20 de ani, ce proveneau din rândurile celor mai loiali cetățeni ai regimului, nu aveau habar de ce se petrece în lume și nu erau capabili să înțeleagă concepte simple, precum „adevăr” sau „gândire critică”.

Orice informație pe care o primeau era filtrată de partid și totul se reducea la liderul suprem al țării.

Ca să știi mai mult, citește „Drumul către libertate”

Dacă vrei să afli mai multe despre viața în Coreea de Nord, îți recomandăm autobiografia cutremurătoare a lui Yeonmi Park, o tânără care a reușit să evadeze din cea mai dură dictatură din lume. Yeonmi a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că Marele Conducător îi poate auzi gândurile. Apoi, la 13 ani, a reușit să fugă din țară împreună cu mama ei. Dar chinul era departe de a se fi încheiat…

„Drumul către libertate” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „VIDEO – Spion sub acoperire în Coreea de Nord: Cum se spală creierele la Phenian”

Lasă un comentariu