fbpx

VIDEO – Spion sub acoperire în Coreea de Nord: Cum se spală creierele la Phenian

Imaginează-ți că porți o discuție cu mai mulți studenți de elită care nu sunt în stare să recunoască, din fotografii, piramidele din Egipt, Turnul Eiffel sau Taj Mahalul. E dificil, așa-i? Acesta este universul paralel din Coreea de Nord, unde celor mai luminate minți le lipsesc cunoștințe generale pe care orice elev de liceu din lumea vestică le deține.

În 2011, scriitoarea și jurnalista Suki Kim a ales să se expună unor riscuri enorme și să lucreze sub acoperire ca și profesor de engleză la Universitatea de Știință și Tehnologie din Phenian.

Pretinzând că face parte din misionarii creștini angajați de școală, Suki Kim a petrecut șase luni documentând modul în care sunt spălate creierele studenților nord-coreeni.

Iar ceea ce a găsit acolo pare șocant și de neconceput: cei 270 de tineri, cu vârste între 19 și 20 de ani, ce proveneau din rândurile celor mai loiali cetățeni ai regimului, nu aveau habar de ce se petrece în lume și nu erau capabili să înțeleagă concepte simple, precum „adevăr” sau „gândire critică”.

Orice informație pe care o primeau era filtrată de partid și totul se reducea la liderul suprem al țării.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

  • Constantin Moldovean spune:

    hai sictir !
    Cei mai spălați pe creier sînt americanii.
    Mașinile de spălat creiere jidano-americane funcționează la capacitate maximă. Acest film e un exemplu !

  • >