Spelunca, peștera în care împăratul roman Tiberius și-a construit vila ostentativă

Împăratul roman Tiberius (42 î.e.n. – 37 e.n.) a căutat ca locul său de odihnă să aibă vedere spre mare. Departe de agitația Romei, împăratul a vrut să se bucure de o viață de lux pe coasta de vest a Italiei de astăzi.

Astfel, a ales provincia Latina pentru a construi o incintă palatină, demnă de un monarh roman de la începutul secolului I. După decenii de muncă în slujba Imperiului Roman, în ciuda rezervelor rivalilor săi politici și a popularității foarte scăzute la sfârșitul domniei sale, Tiberius a considerat că merita o vilă spectaculoasă.

Numai în acest fel putea onora o viață întreagă de realizări politice care, oricât de îndoielnice ar fi, au întărit autoritatea Romei.

Spelunca, o grotă întunecată

Carole Raddato / Wikimedia Commons
Foto: Carole Raddato / Wikimedia Commons

În vremea lui Tiberius, coasta de vest a Italiei era slab dezvoltată. Prin urmare, a considerat că era locul ideal pentru a-și construi propria vilă. Situat în apropiere de Via Appia, locul era o grotă întunecată care dădea spre mare.

Deși exista deja o structură acolo, Tiberius a fost cel care l-a înfrumusețat cu adevărat. L-a numit „Spelunca” (înseamnă „peșteră” în latină), după grota care urma să fie intrarea în incintă. Pentru a o decora, i-a ales pe cei mai buni sculptori ai Imperiului, pe cei mai rafinați ceramiști și pe cei mai renumiți pietrari.

Unele dintre piese s-au păstrat acolo timp de două milenii, aproape intacte, în ciuda brizei sărate a mării.

GETTY IMAGES
Foto: Getty Images

Ideea era ca aceasta să fie casa în care împăratul să-și petreacă ultimii ani:

„…să servească drept propriul său refugiu personal, îmbunătățit cu o sală de gimnastică, băi romane, terase, acostamente private și mai multe piscine alimentate de izvoare naturale și apă sărată dintr-un lac de coastă”, amintește Heritage Daily.

Acesta a fot decorul în care au avut loc numeroase banchete, festivaluri și petreceri. Cu o piscină din mozaic în centrul incintei, nu exista un loc mai bun în toată Roma pentru a petrece noaptea cu împăratul. Din punct de vedere istoric, este cunoscută pur și simplu ca „Vila lui Tiberius”.

Între banchete, petreceri și invitați

Vedere aeriană a ruinelor Vilei lui Tiberiu, pe coasta de vest a Italiei / Foto: DeAgostini / Getty Images
Vedere aeriană asupra ruinelor Vilei lui Tiberius, pe coasta de vest a Italiei. Foto: DeAgostini / Getty Images

Deși Tiberius și-a construit o reputație de conducător violent și arbitrar, fiecare petrecere de la vila sa privată era plină de invitați obișnuiți. În interior, oaspeții se bucurau de stalactite încrustate cu pietre prețioase și marmură, de o sală de mese cu fotolii înclinate și de toate celelalte luxuri la care se putea gândi împăratul.

Astăzi, istoricii sunt surprinși că Tiberius avea atât de mulți invitați la petrecerile de la vila privată, mai ales în condițiile în care „a devenit un tiran retras, impunând o domnie a terorii împotriva personajelor importante din Roma”, după cum documentează Britannica. Chiar și așa, era încă liderul imperiului; cu acea reputație, nimeni nu voia să fie împotriva lui.

Una dintre piscinele de la Vila lui Tiberius / Foto: DeAgostini / Getty Images
Una dintre piscinele Vilei lui Tiberius. Foto: DeAgostini / Getty Images

Vila lui Tiberius este acum deschisă publicului și poate fi vizitată ca spațiu cultural. Grota în sine este spațioasă și liberă de explorat și este ușor de imaginat că a fost împodobită cândva cu statui magnifice.

Se credea că Spelunca era locul unde legendarul Ulise a trăit pentru o vreme, de unde și scenele din „Odiseea” cu care a fost decorat locul. Toată bogăția pe care împăratul a administrat-o în timpul domniei sale este acum expusă în muzeul din orașul Sperlonga, în vecinătatea ruinelor vilei lui Tiberius.

Deși este adevărat că nu toate elementele sunt păstrate, deoarece se se crede că acoperișul s-a prăbușit chiar înainte de moartea lui Tiberius, unele dintre cele mai bune exemple sculpturale sunt aproape intacte.

Colecția de sculpturi, de pildă, este intactă.

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu