În Roma antică, vizionarea competițiilor sportive era una dintre cele mai comune forme de divertisment. Vechii romani urmăreau cu fervoare evenimentele preferate în legendarul Colosseum, cel mai mare amfiteatru din lume.
Ca să ne facem o idee despre cât de mare era, trebuie menționat că atunci când a fost inaugurat, în anul 80, Colosseumul putea găzdui peste 50.000 de oameni!

Dar ce sporturi se practicau aici? Vom răspunde la întrebare pe parcursul acestui articol.
Sporturile practicate la Colosseum
Cel mai popular sport practicat la Colosseum erau luptele cu gladiatori. Gladiatorii (mulți dintre ei sclavi) erau antrenați să lupte cu săbii și alte arme, dar, în ciuda recunoașterii publice ca mari atleți, nu aveau o viață ușoară.
Luptele erau foarte periculoase și provocau de obicei multe răni, adesea fatale. Un alt tip de sport pe care romanii îl urmăreau adesea în Colosseum era venatio, care avea legătură cu animalele.
Întrucât Roma nu avea grădini zoologice, Colosseumul era singurul loc în care romanii puteau vedea animale precum lei, elefanți și urși.
Cu toate acestea, nu era un eveniment destinat iubitorilor de animale, deoarece venatio era, practic, un fel de vânătoare de animale sălbatice organizată ca o modalitate de a demonstra „superioritatea omului în fața fiarelor”.
Cel mai curios eveniment care a avut loc la Colosseum

Cu toate că luptele cu gladiatori și vânătoarea de animale erau cele mai populare sporturi practicate la Colosseum, mai exista un tip de spectacol, destul de curios, care atrăgea mulțimile în amfiteatrul din Roma.
Acest eveniment era cunoscut sub numele de naumachia, care era un fel de bătălie maritimă simulată. În timpul unei naumachia, romanii inundau amfiteatrul cu apă și puneau în scenă bătălii pe „marea artificială”.
De obicei, concursul avea loc cu două nave înarmate cu prizonieri plutind pe „mare”, iar oamenii din cele două echipe diferite se luptau între ei până când o navă câștiga bătălia.
Din nefericire pentru „actori”, mulți dintre ei erau sclavi aduși special pentru a fi uciși în luptele simulate, spre divertismentul publicului.

Este de remarcat că liderii romani doreau ca toți cetățenii să se bucure de Colosseum. Din acest motiv, jocurile practicate în amfiteatru erau cu totul deschise publicului, iar în unele cazuri chiar și mâncarea și băutura erau gratuite.
Se crede că, prin faptul că nu percepeau niciun ban, conducătorii romani au avut grijă să aplice politica „pâine și a circ”, o strategie prin care aristocrația încuraja plebea să se dezintereseze de politică și să acorde atenție doar distracțiilor, reprezentate adesea prin evenimente demne de un spectacol de circ.
Citește în continuare