8 specii dispărute care ar putea fi readuse la viață

Deși știința clonării este abia la început, mulți cercetători cred că este doar o chestiune de timp până când vom confrunta cu o situație extraordinară: specii dispărute care ar putea fi readuse la viață, umblând din nou pe Pământ.

Pentru a clona cu succes astfel de animale dispărute, oamenii de știință au nevoie să găsească mostre de ADN intact. De aceea, unele specii vor avea mai multe șanse la înviere decât altele.

De exemplu, animale dispărute recent și care au fost păstrate (în muzee), precum și animalele preistorice, conservate în permafrost, au șanse mari să fie readuse la viață. În acest articol, îți prezentăm o listă cu specii dispărute care, datorită evoluției științei, ar putea umbla din nou pe Pământ.

1

Specii dispărute care ar putea fi readuse la viață: Mamutul lânos

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
Un peisaj imaginar din Pleistocenul târziu, cu mamuți lânoși, ecvide, un rinocer lânos și lei de peșteră. Foto: Wikimedia

Mamutul lânos este unul dintre cele mai mari animale dispărute. Cercetătorii de la Universitatea Harvard spun că există șanse de a învia această specie prin crearea unui embrion hibrid, mamut lânos-elefant asiatic.

Această creatură este uneori denumită „mamofant”, relatează The Guardian. Dacă clonarea ar avea succes, s-ar obține un elefant cu trăsături de mamut, precum blana lungă, urechile mici și sângele adaptat la temperaturi scăzute.

Echipa de cercetători spune că în câțiva ani va fi gata să creeze un „mamofant”. În aprilie 2018, oamenii de știință au anunțat că au izolat și înviat 44 de gene ale mamutului lânos.

Ei speră că genele pot fi editate pentru a crea elefanți hibrizi.

„Scopul meu nu este să aduc înapoi mamutul, ci să aduc înapoi genele de mamut și să arăt că ele funcționează”, a afirmat profesorul George Church, de la Universitatea Harvard.

2

Specii dispărute care ar putea fi readuse la viață: Tigrul tasmanian

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
Deși a fost declarat dispărut în secolul XX, tigrul tasmanian ar putea exista încă în regiunile izolate din Australia și Tasmania. Foto: The Standard

Aceasta este una dintre speciile dispărute în secolul XX. Tigrul tasmanian sau „thylacina” a fost un animal remarcabil, originar din Australia, cel mai mare marsupial carnivor din vremurile moderne.

Animalele au dispărut în anii ’30, în mare parte din cauza vânătorilor de trofee și a diversității genetice scăzute. Fiindcă au dispărut atât de recent, există specimene intacte, păstrate în muzee, care pot conține urme de ADN.

Proiectele de clonare a tigrului tasmanian sunt în desfășurare, iar unele dintre genele acestor animale dispărute au fost inserate cu succes în genomul unui șoarece.

3

Specii dispărute care ar putea fi readuse la viață: Felinele cu dinți-sabie

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
Felinele cu dinții sabie au apărut în timpul Pliocenului. La acea vreme, se pare, oamenii nu existau încă. Foto: Treehugger

Acestea fac parte din una dintre cele mai feroce specii dispărute. Privind caninii uriași ai acestor feline temute din Pleistocen, probabil că te întrebi dacă învierea lor ar fi într-adevăr o idee bună.

Însă aceste animale sunt niște candidați buni. Au dispărut relativ recent (cam cu 11.000 de ani în urmă) și specimene fosilizate au supraviețuit până în timpurile moderne, mulțumită habitatului rece în care aceste animale trăiau cândva.

Mai multe specimene intacte au fost recuperate din depunerile preistorice de catran.

4

Pasărea Moa

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
O reprezentare a păsării Moa, dispărută în ziua de azi. Foto: Pinterest

Putem obține relativ ușor mostre din ADN-ul acestei specii dispărute. Aceste păsări uriașe, incapabile să zboare, se asemănau cu struții și păsările emu, însă nu aveau aripi vestigiale.

Cândva, Moa erau cele mai mari păsări de pe Pământ. Păsările Moa au fost vânate până la dispariție cu numai 600 de ani în urmă, așa că penele și ouăle lor încă pot fi găsite relativ intacte.

De fapt, ADN-ul păsării Moa a fost extras din cojile de ouă și deja există proiecte prin care se încearcă învierea acestui animal.

5

Specii dispărute care ar putea fi readuse la viață: Leneșul de pământ

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
Leneșul de pământ avea o lungime de șase metri și o greutate de până la patru tone. Foto: Wikimedia

Când privești rămășițele fosilizate ale acestei creaturi preistorice, ai putea să crezi că aparțin unui urs gigantic! De fapt, aceste animale dispărute erau leneșii de pământ, cel mai îndeaproape înrudiți cu leneșul modern cu trei degete.

Aceste creaturi sunt candidați buni la înviere, fiindcă au dispărut destul de recent. Probabil că acești leneși uriași încă existau cu 8.000 de ani în urmă, când civilizația umană începea să se dezvolte.

Mostre din ADN-ul acestei specii dispărute au fost deja extrase din fire de păr intacte. Singurele rude în viață ale acestei creaturi au dimensiuni prea mici, așa că o mamă-surogat este imposibil de găsit.

Și totuși, poate că într-o zi dezvoltarea unui fetus va fi posibilă într-un uter artificial (precum acesta).

6

Specii dispărute care ar putea fi readuse la viață: Rinocerul lânos

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
Foto: Pinterest

Iată încă un uriaș pe lista noastră cu specii dispărute. Mamutul lânos nu era singură creatură masivă păroasă care hălăduia prin tundră în perioada Pleistocenului.

Rinocerul lânos trăia în zona arctică acum doar 10.000 de ani și apare frecvent în arta preistorică din peșteri. Rinocerul lânos este o alegere bună pentru clonare, din aceleași motive ca în cazul mamutului lânos. În permafrostul arctic s-au găsit specimene bine conservate.

7

Delfinul Baiji

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
Foto: Pinterest

Acesta este unul dintre cele mai simpatice animale dispărute. Declarat „dispărut din punct de vedere funcțional” în 2006, delfinul Baiji este primul cetaceu dispărut în vremurile moderne, în primul rând din cauza omului.

Datorită extincției recente, ADN-ul delfinului Baiji poate fi extras din rămășițele existente. La fel ca în cazul multor specii dispărute, se pune întrebarea dacă delfinul Baiji ar avea un habitat la care să se întoarcă după clonare.

Asta deoarece bazinul fluviului Yangtze, unde trăia acest delfin, este în continuare foarte poluat.

8

Specii dispărute care ar putea fi readuse la viață: Omul de Neanderthal

specii dispărute care ar putea fi readuse la viață
Foto: Pinterest

Iată și un văr al omului modern pe lista noastră cu specii dispărute! Omul de Neanderthal este, poate, cea mai controversată specie dispărută eligibilă pentru clonare și înviere, în primul rând din cauza mijloacelor logistice: specia-surogat am fi chiar noi.

Fiind cel mai recent dispărut membru al genului Homo, omul de Neanderthal este considerat o subspecie a omului modern. Clonarea sa este controversată, însă ar putea să elucideze multe mistere.

O clonă a unui om de Neanderthal ar fi o opțiune viabilă. Cum oamenii de știință au terminat deja o schiță a genomului omului de Neanderthal, întrebarea nu este dacă am putea s-o facem, ci dacă ar trebui s-o facem.


În continuare, află cum a provocat o pisică dispariția unei întregi specii de pitulici din Noua Zeelandă, iar apoi citește despre 5 specii de animale preistorice care există și astăzi.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „8 specii dispărute care ar putea fi readuse la viață”

  1. In primul rand sa nu uitam ca de multe ori, cauzele care au dus la extinctia anumitor specii au fost de natura climatica sau pur si simplu imposibilitatea de adaptare a speciei exact in conditia in care era, la noile cerinte de existenta. De aceea speciile au evoluat, mamutii lanosi in elefanti, rinocerii lanosi in rinocerii de azi. In savana africana nu este nevoie de blana groasa.
    In al doilea rand, noi nu suntem in stare sa protejam speciile existente si sa traim cu totii in pace si armonie si cautam sa readucem la viata animale disparute. De exemplu, daca stam sa ne gandim, care ar fi locul omului de Neanderthal in acest lant trofic? Sunt atatea maimute inchise in gradini zoologice in conditii mizere si se spune ca in 10 ani cimpanzeii (cele mai inteligente primate) vor disparea. Am vazut cimpanzeu la zoo care se invelea instinctiv cu vegetatie ca si cum ar fi vrut sa se izoleze complet de locul ala. Avea o durere in ochi, ceva nu se poate descrie in cuvinte. Cand l-am chemat sa ii dau de mancare, s-a uitat la mine cu o ura greu de imaginat si pur si simplu nu a acceptat nimic de la mine. Si continua sa se inveleasca cu frunze, asa fara vlaga, ca si cum ar vrea sa moara numai sa scape de acolo. Aceasta intamplare m-a facut sa nu mai calc in veci la zoo si sa sfatuiesc pe oricine sa nu sustina asemena practici prin cumpararea de bilete sau sponsorizari, sunt 3 ani de atunci dar inca am o durere profunda fata de cele intamplate. Doar 5 minute daca stai langa aceste animale, poti vedea mari asemanari intre oameni si ele.
    Acestea fiind spuse, este lesne de concluzionat ca procedeele de clonare au doua mari „beneficii”: perfectionarea metodelor prin experimente repetate si placerea morbida a oamenilor. Personal, nu vad nici un beneficiu, poate doar fildes de mamut si friptura de Moa pentru cei ce sponsorizeaza evolutia clonarii.

    Răspunde
  2. Arealul animalelor disparute a fost preluat de alte animale sau nu mai exista datorita omului.Aparitia unor animale disparute vor aduce perturbari in ecosisteme .Poate ar fi benefic in zonele nepopulate daca ele mai exista.

    Răspunde

Lasă un comentariu