6 specii de animale care au dispărut pentru că oamenii le-au mâncat

Nu suntem moderați, mai ales când este vorba de lucruri gustoase. Deși dispariția speciilor are multe cauze, exterminarea unora dintre ele poate fi legată direct de nevoia noastră de a mânca. În acest articol îți prezentăm câteva specii de animale dispărute pe care le-am pierdut din cauza apetitului monstruos și necugetat al propriei noastre specii.

Aceste specii de animale dispărute sunt mărturia efectelor lăcomiei omului și ne fac să ne gândim mai bine la modul în care ar trebui să protejăm natura.

1. Pasărea Dodo – Raphus cucullatus

Specii de animale disparute 01
Foto: Wikimedia

Aceste păsări care nu zburau și își făceau cuiburile pe pământ populau cândva Insula Mauritius, din Oceanul Indian. Mai mari decât curcanii, păsările Dodo cântăreau aproximativ 23 de kilograme și aveau un penaj albastru-cenușiu și capul mare.

Fără să aibă prădători naturali, păsările au început să fie vânate de marinarii portughezi, care le-au descoperit în jurul anului 1507. Acești marinari au decimat rapid populația de păsări Dodo, care erau o sursă de carne pentru ei.

Introducerea ulterioară pe insulă a porcilor, maimuțelor și șobolanilor s-a dovedit o catastrofă pentru păsări, deoarece mamiferele se hrăneau cu ouăle lor. Ultima pasăre Dodo a fost ucisă în 1681, animalul intrând oficial pe lista cu specii de animale dispărute.

Din păcate, există foarte puține specimene expuse în muzee.

2. Vaca de mare a lui Steller – Hydrodamalis Gigas

Specii de animale disparute 02
Foto: Wikimedia

Descoperite în 1741 de naturalistul german Georg Steller, vacile de mare populau cândva zonele de țărm ale Insulelor Komandor, din Marea Bering. Aceste animale ajungeau la lungimea de 9-10 metri și cântăreau în jur de 10 tone.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Animale masive și docile, pluteau în apele de coastă, dar nu puteau să se scufunde. Astfel, au devenit ținte ușoare pentru vânătorii ruși de foci, care le foloseau pe post de hrană în timpul călătoriilor îndelungate pe mare.

Specia a fost exterminată în 1768, la mai puțin de 30 de ani după ce a fost descoperită. Nu s-a conservat niciun specimen.

3. Porumbelul pasager – Ectopistes migratorius

Specii de animale disparute 03
Foto: Wikimedia

Iată încă un exemplu de pe lista cu specii de animale dispărute. Cândva celebru pentru stolurile migratoare numeroase, porumbelul pasager a fost vânat până la dispariție la începutul secolului al XX-lea.

Milioane de exemplare locuiau cândva în estul Americii de Nord. Pe măsură ce coloniștii americani înaintau spre vest, păsările au fost vânate pentru carne.

Vânătorii dădeau iama în locurile în care păsările își depuneau ouăle și anihilau colonii întregi într-un singur sezon de împerechere.

În 1870, declinul era evident și s-au făcut încercări de a înmulți păsările în captivitate, însă fără succes. Ultimul porumbel pasager cunoscut, botezat Martha, a murit pe 1 septembrie 1914, la Grădina Zoologică Cincinnati, din Ohio.

4. Specii de animale dispărute – Bourul

Specii de animale disparute 04
Foto: Wikimedia

Unul dintre strămoșii vacii moderne, bourul, era o bovină sălbatică, de dimensiuni mari, care popula cândva stepele Europei, Siberiei și Asiei Centrale. Avea o înălțime de 1,8 metri până la umăr și coarne mari, curbate în față.

Avea un temperament agresiv și era folosit pentru lupte în arenele romane. Acest animal a fost vânat excesiv și a dispărut din multe zone.

Până în secolul al XIII-lea, populația scăzuse atât de mult, încât dreptul de a vâna animalul a fost acordat doar nobililor din Europa de Est.

În 1564, mai existau doar 38 de exemplare. Ultimul exemplar cunoscut, o femelă, a murit în 1627 în Polonia, din cauze naturale.

5. Marele Auk – Pinguinus impennis

Specii de animale disparute 05
Foto: Wikimedia

Iată încă una dintre acele specii de animale dispărute vânate până la ultimul exemplar. Marele Auk era o pasăre marină care nu putea zbura. Păsările se înmulțeau în colonii pe insulele stâncoase din Atlanticul de Nord, St. Kilda, Insulele Feroe, Islanda, și insulele Funk.

Păsările aveau o lungime de aproximativ 75 de centimetri și aripi scurte, folosite pentru înotul subacvatic.

Lipsite de apărare, animalele au fost ucise de vânătorii rapace, mai ales la începutul secolului al XIX-lea. Ultimele specimene cunoscute au fost ucise în 1844, pe Insula Eldey, din Islanda, și au ajuns exponate în muzeu.

6. Animale disparute din cauza omului – Mamutul lânos

Specii de animale disparute 06
Foto: Wikimedia

Mulțumită unor cadavre bine conservate în Siberia, mamutul lânos este cea mai bine cunoscută dintre speciile de mamut. Aceste animale masive au dispărut cu aproximativ 7.500 de ani în urmă, după sfârșitul ultimei ere glaciare.

Schimbarea climatică a jucat cu siguranță un rol în dispariția lor, însă studiile recente indică faptul că și oamenii au avut partea lor de vină.

Vânatul în exces și efectele încălzirii globale au fost o combinație mortală. Se pare că mamutul nu a rezistat lăcomiei omului, într-o lume aflată în schimbare.


În continuare, citește despre 8 specii dispărute care ar putea fi readuse la viață, vezi cine este Eufrat, cel mai mare câine din lume (copia unui monstru antic dispărut), iar apoi află cum a provocat o pisică dispariția unei întregi specii de pitulici din Noua Zeelandă.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „6 specii de animale care au dispărut pentru că oamenii le-au mâncat”

Lasă un comentariu