Wakaresaseya, „spărgătorii” de cupluri profesioniști din Japonia

În Japonia, o țară în care mulți oameni evită confruntarea și afișarea afecțiunii în public, antreprenorii îndrăzneți dispuși să-și asume sarcina de a pune capăt unei relații romantice pentru un client pot face avere.

Wakaresaseya, termen tradus aproximativ drept „spărgătorii de cupluri”, sunt agenți profesioniști specializați în distrugerea, contra cost, relațiilor: logodne, căsătorii sau parteneriate de afaceri.

Despartitori de cupluri
Foto: Alamy

După ce semnează contractul cu clientul, acești agenți fac tot ce le stă în putință pentru a-și atinge obiectivul. Uneori, iau măsuri extreme, recurgând la înscenări pentru atragerea în false afaceri.

Aceste servicii există pe piață încă din anii 2000, iar acum sunt mai populare ca niciodată. Multe agenții wakaresaseya sunt afiliate firmelor de detectivi particulari, după cum relatează BBC.

Își promovează online serviciile și au drept clienți atât persoane căsătorite care caută un motiv pentru a putea divorța, cât și persoanele căsătorite care știu despre infidelitatea partenerilor lor și doresc să distrugă prin intermediari relațiile extraconjugale.

Despartitori de cupluri 02
Foto: Unsplash

Prețurile variază de la câteva sute de euro, pentru cazurile simple, până la 120.000 de euro, pentru cazurile speciale, în care discreția este cel mai important factor.

Multe agenții wakaresaseya se mândresc cu o rată de succes de 95%. Deși puține își pot dovedi eficiența (din motive de confidențialitate), tenacitatea agenților care se ocupă de cazuri este legendară.

Au strategii pentru orice situație

Despartitori de cupluri 03
Foto: CafeBiz

Chiar dacă mulți consideră agențiile wakaresaseya imorale, proprietarii acestor afaceri susțin că nu acceptă niciodată un caz fără să fi intervievat în detaliu clientul și fără să-i fi aflat motivația.

Uneori, înainte de a se implica, intervievează inclusiv vecinii clientului, pentru a afla cât de serios este acesta.

Odată ce acceptă un caz, agenții wakaresaseya își abordează ținta în locuri publice (precum magazinele alimentare) și încearcă să flirteze cu aceasta. Au nevoie de un moment de slăbiciune, care este de obicei filmat cu camera ascunsă.

Dacă seducția nu funcționează, încearcă și alte strategii. În funcție de caz, țintele pot fi ademenite cu afaceri false, pentru a fi înglodate în datorii. Alteori, sunt amenințate cu darea în vileag a secretelor pe care le au.

„Bărbații pot fi întotdeauna seduși dacă femeia agent are un aspect rezonabil”, a declarat pentru Los Angeles Times Kiyoshi Hiwatashi, directorul unei agenții wakaresaseya.

Despartitori de cupluri 04
Foto: Japan Visitor

De exemplu, când o clientă dorește ca legătura extraconjugală a soțului său să se încheie, agenții wakaresaseya încep prin a viza amanta. Uneori, pretind că sunt antreprenori bogați și o seduc.

Alteori, o agentă se împrietenește cu amanta, află care este bărbatul ideal în viziunea ei, iar apoi îi face cunoștință cu un candidat potrivit, făcând-o astfel să se despartă de țintă.

Pentru o taxă suplimentară, unele agenții wakaresaseya oferă chiar și servicii de consiliere, explicându-le clienților cum să se facă mai atrăgători și învățându-i cum să abordeze cazurile de infidelitate.


Japonia este o țară fascinantă, care funcționează după alte reguli decât cele cu care suntem obișnuiți. Descoperă 10 lucruri care fac ca Japonia să fie o țară ieșită din comun, iar apoi citește despre Denkiburo – Băile electrice publice din Japonia.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu