SpaceX primește sfaturi de la NASA! Ce planuri are agenția spațială americană?

SpaceX primește sfaturi de la NASA pentru a investiga posibilitatea de a-și folosi nava Starship drept potențială stație spațială.

Dacă ideea se va concretiza, Starship ar putea oferi o mare varietate de locuri de cazare pentru cercetare și comercializare pe orbită.

Pentru NASA, Starship prezintă o opțiune dintr-o serie de posibile stații spațiale și dezvoltări tehnologice aflate în curs pentru a sprijini o economie emergentă pe orbita joasă a Pământului (LEO). Se așteaptă ca Stația Spațială Internațională (ISS) să ajungă la sfârșitul operațional până în 2030, iar agenția spațială se pregătește pentru acest final.

NASA caută soluții pentru o nouă stație spațială

În ultimii ani, NASA a încheiat acorduri cu mai multe companii pentru a sprijini dezvoltarea stațiilor spațiale comerciale LEO, incluzând suma de 415 milioane de dolari împărțită între Blue Origin, Northrop Grumman și Nanoracks și un acord cu Axiom Space pentru a-și andoca modulele lor comerciale la ISS. Hardware-ul de la Axiom se va separa în cele din urmă, devenind un avanpost privat, scrie Space.com.

Acum, NASA extinde aceste eforturi prin inițiativa Colaborations for Commercial Space Capabilities-2 (CCSC-2). CCSC-2 funcționează prin acorduri nefinanțate de Space Act, care le oferă companiilor consultanță și expertiză tehnică NASA. Pe 15 iunie, NASA a anunțat cele șapte companii selectate prin CCSC-2: Blue Origin, Northrop Grumman, Sierra Space, Special Aerospace Services, ThinkOrbital Inc., Vast Space LLC și SpaceX.

NASA se gândește să folosească Starship drept potențială stație spațială

NASA i-a atribuit deja companiei SpaceX primul contract de servicii de aselenizare umană în cadrul programului Artemis, pentru a dezvolta o versiune de Starship care să ducă astronauții pe Lună. Și pe parcursul dezvoltării sale conceptuale până la cea fizică, SpaceX a prezentat nava spațială ca având foarte multe posibilități de utilizare. Dar ar putea să fie folosit sistemul Starship drept potențială stație spațială?

La dezvăluirea designului său în 2016, atunci când SpaceX îl numea Sistemul de Transport Interplanetar, fondatorul și directorul executiv al companiei, Elon Musk, a susținut că nava spațială gigantică ar fi capabilă să transporte până la 100 de persoane și mărfuri pe Marte într-un singur zbor. Musk a vorbit și despre utilizarea Starship pentru transport rapid pe Pământ.

După multe randări și câțiva ani mai târziu, Starship se apropie din ce în ce mai mult de realitate. Așezată deasupra propulsorului de primă etapă Super Heavy, vehiculul de lansare complet are o înălțime de 120 de metri, un diametru de 9 m și este de așteptat să poată lansa până la 150 de tone pe orbită.

Cum s-a descurcat Starship la prima lansare?

SpaceX a lansat o navă Starship în data de 20 aprilie a acestui an. În timpul zborului de testare, Starship a decolat cu succes, dar a suferit câteva probleme la scurt timp după aceea, determinând compania să trimită o comandă de autodistrugere. Acum, compania se pregătește pentru un al doilea zbor Starship în următoarele câteva luni.

Utilizarea Starship drept potențială stație spațială, deși este doar o idee pe hârtie, este interesantă, având în vedere dimensiunea enormă a vehiculului. Singura stație spațială comparabilă ca volum interior deschis ar fi vechiul avanpost Skylab al NASA, care măsura doar 6,61 m în diametru.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu