Șopârla ce respiră 16 minute sub apă scufundându-se cu o bulă de aer pe cap

Imaginația noastră pălește în fața ingeniozității vieții sălbatice. O filmare excepțională arată o șopârlă tropicală minusculă care respiră sub apă mulțumită unui „rezervor de oxigen” de pe capul său.

Răspândită în Costa Rica, această micuță scufundătoare, cunoscută ca Anolis de apă (Anolis aquaticus), își folosește rezervorul de pe cap pentru a se ascunde de prădători și a găsi surse noi de hrană, reușind uneori să stea sub apă chiar și 16 minute!

Șopârla Anolis de apă și surprinzătorul său rezervor de aer. Foto: Lindsey Swierk

„A fost ceva neașteptat să descoperim că șopărla respiră sub apă. A fost o descoperire care nu făcea parte din planul meu de cercetare”, a afirmat Lindsey Swierk, cercetător de la Universitatea Binghamton, care a realizat și autoarea filmărilor uimitoare, potrivit Phys.org.

„Am fost impresionată de adâncimea la care se scufundă, ceea ce m-a făcut să mă uit mai de aproape, cu o cameră subacvatică, de-a lungul următorilor doi ani. Atunci am descoperit că șopârla părea să respire dintr-o bulă de aer de pe capul său”, a continuat Swierk.

Swierk și-a petrecut ultimii ani încercând să găsească dovezi în sprijinul bănuielilor sale și, în cele din urmă, răbdarea ei a dat roade. În filmarea de mai jos, creatura poate fi văzută cum respiră folosind această bulă de aer, extrăgând oxigen atunci când are nevoie de el.

Swierk crede că, pe lângă rezervorul de pe cap, șopârla ar mai putea avea câteva bule de aer ascunse în cap și în gât. Cercetătoarea crede că acestea ar putea avea rolul de rezerve, umplând balonul de aer de pe frunte cu aer proaspăt atunci când este nevoie.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

„Este posibil ca bula de aer să-i permită șopârlei să scape de bioxidul de carbon. Bănuiesc că ar putea exista adaptări morfologice, mai exact forma capului șopârlei, care permite bulei de aer să stea cu ușurință lipită de animal”, explică Swierk.

Deocamdată, însă, toate acestea sunt ipoteze. Sigur, se pare că această șopârlă chiar respiră cu ajutorul bulei de pe cap – ceea ce ar explica obiceiurile sale subacvatice – însă motivul pentru care a evoluat astfel și felul în care funcționează fiziologia care îi permite acest lucru rămân un mister.

„Dacă investigațiile viitoare vor arăta că acest comportament este rezultatul adaptărilor, îmi imaginez că este vorba de o trăsătură care a evoluat de-a lungul timpului și care îi permite Anolisului de apă și poate și speciilor similare să prospere în habitatul lor acvatic”, a spus Swierk.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu