Sondele Voyager ale Nasa primesc actualizări de software de la peste 19 miliarde de kilometri distanță

Sondele Voyager ale NASA, care au pornit într-o misiune de explorare spațială în urmă cu 46 de ani, primesc în continuare actualizări pentru a menține comunicarea cu Pământul. Actualizările au ca scop rezolvarea problemelor legate de transmiterea de date corupte de la Voyager 1 și prevenirea acumulării de impurități în propulsoarele sondei.

Echipa de ingineri se confruntă cu provocări unice în acest stadiu al misiunii, dar găsește soluții creative. Controlul de la sol a început să primească date corupte de la sistemul de control și articulare a atitudinii (AACS) al lui Voyager 1 în mai 2022.

Deși hardware-ul AACS funcționează perfect, acesta a trimis datele prin intermediul unui computer abandonat, ceea ce a dus la informații confuze. Inginerii au creat o actualizare de software pe care au implementat-o pe Voyager 2 la 20 octombrie.

Această actualizare nu va explica de ce a apărut defecțiunea AACS, lăsând-o ca un mister care poate indica o problemă mai mare. Cu toate acestea, inginerii sunt încrezători că actualizarea va rezolva problema odată ce va ajunge la Voyager 1 după o transmisie de peste 20 de ore.

O altă preocupare este acumularea de resturi în tuburile de admisie ale propulsoarelor sondei, care pot împiedica fluxul de combustibil. Pentru a combate acest lucru, inginerii au permis navei spațiale să se rotească mai mult, reducând frecvența de aprindere a propulsoarelor.

Dacă va avea succes, această strategie de manevră ar trebui să prelungească alimentarea cu combustibil a sondelor pentru încă cinci ani sau mai mult.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu