Soluția prin care Europa ar putea atinge neutralitatea emisiilor de CO2 în următorii 10 ani

Europa ar putea atinge emisii de carbon net zero în următorii 10 ani prin încorporarea naturii în orașe, potrivit unui nou studiu.

Publicată recent în revista Nature Climate Change, analiza arată că orașele pot găsi o gamă largă de soluții verzi, cum ar fi parcurile, amenajarea străzilor și grădinile pe acoperișuri, nu numai pentru a capta emisiile de carbon, ci și pentru a ajuta la reducerea acestora.

Studiul a fost întreprins de cercetători din Suedia, SUA și China. Lucrarea recomandă cele mai eficiente abordări pentru captarea naturală a carbonului în 54 de orașe din UE. Și arată cum combinarea acestor pași cu alte acțiuni climatice le poate permite orașelor să ajungă la carbon net zero și să reducă efectiv emisiile cu o medie de 17,4%.

Încorporarea naturii în orașe aduce mai multe beneficii decât am fi crezut

Zahra Kalantari, profesoară asociată de Ingineria Apei și a Mediului la KTH Royal Institute of Technology (Suedia), spune că cercetătorii s-au concentrat asupra modalităților indirecte prin care încorporarea naturii în orașe poate contribui la neutralizarea carbonului.

„Soluțiile bazate pe natură nu numai că compensează o parte din emisiile unui oraș, dar pot contribui și la reducerea emisiilor și a consumului de resurse”, spune Kalantari.

Rezultatele se bazează pe integrarea datelor din studiile anterioare privind efectele soluțiilor bazate pe natură. Acestea includ agricultură urbană, pavaje permeabile care permit absorbția apei de ploaie în sol, drumuri mai înguste, cu mai multă verdeață și copaci, conservarea habitatului faunei sălbatice și crearea unor medii mai agreabile pentru mers pe jos și cu bicicleta, scrie EurekAlert.

De exemplu, parcurile urbane, spațiile verzi și copacii favorizează mai mult mers pe jos sau cu bicicleta și alte obiceiuri pozitive pentru mediu, care înlocuiesc conducerea automobilelor. Combinate cu alte soluții precum infrastructura verde, aceste măsuri pot îmbunătăți și mai mult microclimatele urbane prin absorbția căldurii și a frigului și, ca urmare, pot reduce consumul de energie în clădiri.

Cu cât ar putea reduce emisiile soluțiile bazate pe natură?

De asemenea, analiza oferă îndrumări cu privire la măsurile care ar trebui să fie prioritizate și unde să fie localizate pentru cel mai bun efect, spune cercetătoarea. De exemplu, la Berlin, studiul recomandă prioritizarea clădirilor verzi și a spațiilor verzi urbane, ceea ce ar putea duce la o rată de reducere a emisiilor de 6% pentru locuințe, 13% în industrie și 14% în transporturi.

„Există multe studii care examinează efectele soluțiilor individuale bazate pe natură, dar acesta le îmbină pe toate și analizează efectul sistemic potențial. Acest lucru e nou”, spune ea.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu