Când a imortalizat șase soldați americani ridicând drapelul țării lor pe insula japoneză Iwo Jima, fotograful Joe Rosenthal nu anticipa că instantaneul avea să devină una dintre cele mai memorabile imagini ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Preluată de peste o mie de publicații, imaginea s-a imprimat în conștiința publicului. Ulterior, a fost reprodusă pe o serie de timbre poștale, iar mai târziu a fost transpusă în bronz, devenind emblema Memorialului de Război al Marinei SUA, ridicat în Arlington, Virginia.
Văzând succesul fulminant al fotografiei americanilor, Iosif Stalin a decis că și sovieticii aveau nevoie de fotografii similare, care să îi aibă în prim-plan pe soldații Armatei Roșii.
Evgheni Haldei, fotograful de război al sovieticilor
Evgheni Haldei era ofițer în armata sovietică și fotograful oficial de război. Timp de mai bine de patru ani, din 1941, Haldei a fost foarte activ pe front, documentând bătăliile pe măsură ce se desfășurau.
Născut într-o familie de evrei de pe teritoriul de astăzi al Ucrainei, Haldei a fost pasionat de fotografie încă din copilărie. Una dintre primele sale camere a fost o cutie primitivă pe care a creat-o el însuși folosind ochelarii bunicii sale.
În calitate de fotograf de război, Haldei a surprins pe peliculă moartea și distrugerile de pe frontul de est, de la Sevastopol la Murmansk, apoi în Manciuria și în cele din urmă la Berlin. De asemenea, a fotografiat Conferința de la Potsdam, iar ulterior Procesele de la Nürnberg.
În ultima fază a războiului, Armata Roșie a intrat în capitala Germaniei. Una dintre ținte era clădirea Reichstag, fostul sediu al puterii naziste.
Deși parlamentul german nu se mai reunea la Reichstag, capturarea clădirii a devenit unul dintre obiectivele principale ale Armatei Roșii datorită semnificației sale simbolice.
Haldei pune în scenă cucerirea Reichstag-ului
Pe 30 aprilie 1945, după un asalt de o zi, trupele sovietice au pătruns în clădire. În timp ce luptele erau în plină desfășurare în interiorul Reichstag-ului, câțiva soldați ruși au ajuns pe acoperiș, unde au arborat drapelul Uniunii Sovietice.
Era noapte, așa că nimeni nu a putut fotografia scena.
Când a ajuns la Berlin, pe 2 mai 1945, având asupra sa o cameră Leica III și un mare steag roșu pe care un prieten al său, croitor, îl cususe din fețele de masă furate dintr-un birou guvernamental, Haldei a constatat că întârziase la marele eveniment.
Adolf Hitler se sinucisese cu două zile înainte, iar germanii capitulaseră. Chiar și așa, Evgheni Haldei știa că trebuia să facă o fotografie memorabilă.
„Asta așteptam 1.400 de zile”, a spus el mai târziu, potrivit revistei Time.
Așadar, fotograful a adunat trei soldați de pe stradă și le-a cerut să recreeze ridicarea a steagului pe Reichstag. Un soldat din Kiev, Alexei Kovaliov, în vârstă de 18 ani, a montat drapelul pe acoperiș, în timp ce Abdulhakim Ismailov și Leonid Goricev au asistat la scenă.
Haldei a folosit o rolă întreagă de film, captând 36 de imagini. Una dintre acestea a fost publicată în revista Ogoniok (Flacăra) la 13 mai 1945.
Manipularea fotografiei i-a adus multe critici
La Moscova, oficialii care analizau fotografiile au găsit o problemă. Unul dintre soldați avea câte un ceas la fiecare mână, semn că se dedase jafurilor, imagine care ar fi dăunat imaginii Uniunii Sovietice.
Astfel, Haldei a scos ceasurile din imagine și a mai făcut o serie de modificări: a întunecat cerul și a adăugat fum în fundal, ceea ce i-a adus multe critici.
Tot restul vieții, până la moartea sa, în 1997, Haldei și-a apărat gestul.
„Este o fotografie bună și semnificativă din punct de vedere istoric”, a spus el.
Haldei era conștient că imaginea era folosită în scopuri de propagandă, dar considera că totul era „pentru o cauză nobilă”, a relatat cotidianul german Der Spiegel.
Haldei a suferit pierderi imense în timpul războiului: tatăl și trei dintre cele patru surori au fost uciși.